Δεύτερη επίθεση καρχαρία στην Αίγυπτο γιατί δεν έφταναν οι μωβ μέδουσες

Δεν είναι πια μια περίεργη είδηση από τα νέα του κόσμου και τη μακρινή Αυστραλία.

Μεγαλώσαμε μαθαίνοντας ότι οι επιθέσεις καρχαρία είναι κάτι πολύ σπάνιο και ότι συμβαίνει σε κάτι χώρες σαν την Αυστραλία, εκτεθειμένες στα πελώρια κύματα της ανοιχτής θάλασσας με τους σέρφερς να είναι ο κυριότερος στόχος τους. Αλλά να που τελικά η παγκοσμιοποίηση δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τις τράπεζες και τα χρηματιστήρια. Ένας συνδυασμός υπεραλιείας και κλιματικής αλλαγής αναγκάζει μεγάλα πλήθη ψαριών και άλλων πλασμάτων της θάλασσας να μεταναστεύουν προς αναζήτηση τροφής. Κάτι που θα έπρεπε να μας έχει προβληματίσει από καιρό, αλλά τώρα που η τροφή είμαστε εμείς οι άνθρωποι, άρχισε να μας πανικοβάλει.

 

 

Ο κόλπος του Sahl Hasheesh είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός στην Ερυθρά Θάλασσα, πολύ κοντά στο διάσημο Sharm El Sheikh, και μέσα σε διάστημα λίγων ημερών σημειώθηκαν δύο θανάσιμες επιθέσεις καρχαρία σε τουρίστες. Η απόσταση των σημείων των επιθέσεων ήταν μόλις 600 μέτρα, κάτι που όπως ήταν λογικό ανησύχησε τόσο τους τουρίστες, όσο και τις αιγυπτιακές αρχές που αναγκάστηκαν να επιβάλουν κλείσιμο των παραλιών μέχρι να δουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Η παρουσία καρχαριών στην Ερυθρά Θάλασσα δεν είναι πρωτόγνωρο γεγονός, αλλά η παρουσία τους ήταν πάντα στα βαθιά, μακριά από τις παραλίες των λουομένων. Η αλλαγή αυτή της συμπεριφοράς είναι κάτι που έχει προβληματίσει το αιγυπτιακό υπουργείο περιβάλλοντος γιατί δύο νεκροι είναι πολύ μεγάλος αριθμός. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, κατά μέσο όρο έχουμε 5 νεκρούς κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο από επιθέσεις καρχαρία, ενώ στην Αίγυπτο μόνο είχαμε 4 νεκρούς σε βάθος 10 ετών. 

 

 

Η δεύτερη επίθεση μέσα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μειώνει τις πιθανότητες του τυχαίου γεγονότος και κάνει τους επιστήμονες να ψάχνουν αν υπάρχει κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά των καρχαριών της περιοχής, ειδικά στο θέμα του κυνηγιού της τροφής τους. Ελπίζουμε μόνο να μην διαβούν τη διώρυγα του Σουέζ, γιατί η Αίγυπτος δεν είναι και τόσο μακριά από τις ακτές μας. Έχουμε αρκετό πονοκέφαλο και έγνοιες με τις μωβ τσούχτρες και τις τιμές των ακτοπλοϊκών, ας κάνουμε skip την καρχαριοφοβία και το Jaws σε μεσογειακό remake.   



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved