pexels Η θανάτωση του χιμπατζή είναι μία ιστορία ντροπής και εκμετάλλευσης

Το περιστατικό στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ανοίγει μία συζήτηση περί ελευθερίας, επίδειξης δύναμης και τα μαθήματα που πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας.

Ανάμεσα από stories στο Instagram με ποτάκια, φαγητά και παραλίες, υπήρξε μία ανακοίνωση από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο που αρχικά δεν τράβηξε την προσοχή της πλειοψηφίας. Ωστόσο αρκεί μία μειοψηφία για να κάνει την διαφορά. Μία μειοψηφία που ασχολήθηκε προσεκτικά με την ανακοίνωση και την «εξουδετέρωση» ενός χιμπατζή.

«Σήμερα το πρωί στις 09:40 διαπιστώθηκε από το προσωπικό του Πάρκου μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, η διαφυγή από τον χώρο του alpha male χιμπατζή.

Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας του Πάρκου, ενημερώθηκε η αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπατζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα. Είναι μια τραγική ημέρα για το Πάρκο, που οδήγησε στην απώλεια του αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου ζώου.

Τα αναισθητικά επιδρούν σε ένα ήρεμο ζώο σε περίπου 5-10 λεπτά. Σε ένα ζώο με ανεβασμένη την αδρεναλίνη του μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά.Οι χιμπατζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας, για αυτό και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και αρμόδιους κτηνιάτρους, που βλέπουν τη συμπεριφορά του ζώου, προβλέπεται η εξουδετέρωσή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί και τον Δεκέμβριο του 2018, όταν τότε δύο τζάγκουαρ είχαν περάσει τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής τους με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο ασφαλείας και να θανατωθούν.

Η είδηση μεταπήδησε από τα stories του Instagram στο Twitter, από εκεί στο Facebook και μετέπειτα έγινε είδηση σε δημοσιογραφικά sites. Με λίγα λόγια viral. Η κατακραυγή του κόσμου φυσικά είναι μεγάλη. Γιατί να θανατώσεις ένα ζώο που απλώς λειτούργησε με το ένστικο και θέλησε την ελευθερία του;

Να συμφωνήσουμε πως οι χιμπατζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας; Να συμφωνήσουμε. Να αναρωτηθούμε γιατί δεν του χορηγήθηκε αναισθησία; Να αναρωτηθούμε. Να ανοίξουμε μία συζήτηση για το αν πραγματικά χρειάζονται τέτοια πάρκα; Να την ανοίξουμε.

Κάθε ζώο, άγριο ή μη, επιθυμεί την ελευθερία του. Είναι το αγαθό που όλοι επιδιώκουμε στη ζωή μας. Το αναφαίρετο δικαίωμά μας. Το να δημιουργούμε πάρκα ή καλύτερα φυλακές για άγρια ζώα μόνο και μόνο για την δική μας ευχαρίστηση είναι ο ορισμός της ασέβειας προς την ίδια μας τη φύση. Είναι μία επίδειξη δύναμης που εμείς οι άνθρωποι, ως όντα με συνείδηση, δεν την έχουμε ανάγκη.

Οι κυριακάτικες βόλτες μας μπορούν να είναι το ίδιο ευχάριστες και χωρίς να πηγαίνουμε σε πάρκα-φυλακές βλέποντας δυστυχισμένα πλάσματα. Μπορούμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, με σεβασμό προς τη φύση και τα ζώα. Ο Πλάτωνας στους «Νόμους» αποδοκιμάζει τον εύκολο και διόλο τρόπο σύλληψης των ζώων. Την εκμετάλλευσή τους. Είναι κόντρα στα ιδανικά μας. Άλλο η φροντίδα ενός ζώου και άλλο η εκμετάλλευσή του και η θανάτωσή του όταν επιδιώκει την ελευθερία του.

Το Σάββατο ένας χιμπατζής 27 ετών και ύψους περίπου 1.60 μέτρων κατάφερε να να περάσει πάνω από τα ψηλά ηλεκτροφόρα σύρματα και την τάφρο με το νερό που υπάρχει περιμετρικά και βγήκε εκτός του πάρκου. Οι υπεύθυνοι του πάρκου δεν κατάφεραν να πιάσουν το ζώο και το θανάτωσαν. Να το λέμε με το όνομά του. Δεν το εξουδετέρωσαν. Τον θανάτωσαν. Και είναι σημαντικό να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Γιατί με την αλλοίωση της γλώσσας και των ορισμών γινόμαστε χειραγωγήσιμοι.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved