Πόσα εκατοστά είναι η μονάδα μέτρησης ενός ποδιού;

Μπορεί να είχαμε τη δυσκολία στο δημοτικό με την ορθογραφία, αλλά τουλάχιστον δεν είχαμε να μάθουμε τις βρετανικές μονάδες μέτρησης.

Για όλους εμάς που έχουμε μάθει στο δεκαδικό μετρικό σύστημα μας ακούγονται ελαφρώς κινέζικα κάθε φορά που ακούμε κάποιον Αγγλοσάξονα να αναφέρει πόδια, γιάρδες και ίντσες. Δεν είναι μόνο οι διαφορές που έχουμε στην αντιστοιχία των μονάδων μέτρησης, αλλά κυρίως το ότι καμία από αυτές δεν έχουν δεκαδική υποδιαίρεση. Προφανώς κάποιος σαδιστής ή κάποιος που απολάμβανε το παιχνίδι των αριθμών αποφάσισε πως κάθε μέγεθος του βρετανικού συστήματος μέτρησης θα έχει έναν τυχαίο αριθμό υποδιαιρέσεων οποίος κυμαίνεται μεταξύ 4 και 12 συνήθως. 

Μια καλή αρχή για να κατανοήσουμε τις βρετανικές μονάδες μέτρησης (ή imperial όπως το λένε κανονικά) είναι το πόδι, το οποίο είναι και η πιο βασική μονάδα μέτρησης μήκους. Κάθε πόδι λοιπόν έχει μήκος 30,48 εκατοστά του μέτρου και έχει σαν σύμβολο το ft. Στην Ευρώπη το γνωρίζουμε περισσότερο ως μονάδα υψόμετρου πτήσης των αεροπλάνων καθώς έχει επιλεγεί για να μην δημιουργείται σύγχυση με άλλα μεγέθη που αφορούν τις πτήσεις. Με αντίστοιχο τρόπο μετράμε το πέλμα ενός ελαστικού σε χιλιοστά, αλλά τη διάμετρο της ζάντας σε ίντσες. 

Τώρα θα ξέρετε ότι κάθε φορά που ακούτε τον πιλότο να λέει ότι το αεροσκάφος πετάει σε ύψος 30.000 ποδιών, σημαίνει ότι βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα πάνω από την επφάνεια της θάλασσας.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved