Golden Globes 2021: Μόλις είδαμε την τελευταία ερμηνεία του Borat;

Ο Borat γεννήθηκε πριν από 20 χρόνια και παρά το ότι ο Sacha Baron Cohen έχει προσπαθήσει πολλές φορές να τον σκοτώσει, η Αμερική επιμένει να τον κρατά ζωντανό.

Πως μπορείς να αναδείξεις τον παραλογισμό στον οποίο ζει βυθισμένη η βαθιά Αμερική; Εφευρίσκοντας έναν ακόμα πιο παράλογο χαρακτήρα ο οποίος θα βοηθήσει να εκλογικεύσεις την κατάσταση. Και πράγματι αυτό έκανε ο πανούργος Βρετανός κωμικός Sacha Baron Cohen με τον Borat και δεν ήταν η πρώτη φορά που έβγαλε το ίδιο φύλλο από το μανίκι του. Είχε προηγηθεί η μακρά καριέρα του Ali G στην πατρίδα του. Ένας περίπου ράπερ ο οποίο ζει με επιδόματα από το κράτος και συμπυκνώνει στον χαρακτήρα του όλα τα στραβά και τα ανάποδα της αγγλικής κοινωνίας. 

Ο Borat από την άλλη είναι ένα πιο «πολυπολιτισμικό» προϊόν, με καταγωγή από το Καζακστάν, επίτηδες από μια χώρα που δεν μπορεί να δείξει ο μέσος Αμερικανός στον χάρτη και με ανύπαρκτο γεωπολιτικό ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά είναι εξίσου προκατειλημμένος με τις γυναίκες, τους μουσουλμάνους, τους Εβραίους, τους μετανάστες και γενικά με όλους όσους ξεφεύγουν από τα στενά πρότυπα του «σωστού» λευκού άντρα. 

Με αυτόν τον χαρακτήρα, πίσω στο 2006 ο Borat ήθελε να δείξει στον υπόλοιπο κόσμο, και στις πολιτισμένες ακτές των ΗΠΑ, ότι υπάρχει και μία άλλη Αμερική που δεν τη βλέπουμε στις ταινίες και την τηλεόραση. 

Ο στόχος επετεύχθει και ο Sacha Baron Cohen επικεντρώθηκε σε άλλα projects και άλλες περσόνες δηλώνοντας πως ό,τι είχει να πει o Borat, το είπε. Εξάλλου είχε γίνει ήδη πολύ γνωστός και αναγνωρίσιμος, οπότε το όπλο της φάρσας είχε χάσει σημαντικά από βεληνεκές της. Όμως συνέβη κάτι αναπάντεχο και ο Borat έπρεπε να αναστηθεί. 

Στις εκλογές του 2016 η Αμερική του Borat, ήταν πλέον στον Λευκό Οίκο. Ο Cohen ένιωσε ότι έπρεπε να επιστρέψει ακόμα μία φορά ώστε να μας θυμίσει ότι εκείνο το αστείο του 2006, είχε γίνει μία πολύ σοβαρή κατάσταση 10 χρόνια μετά. Το “Borat Subsequent Movie Film” μπορεί να κέρδισε στην κατηγορία της καλύτερης κωμωδίας και της καλύτερης ερμηνείας Α’ ανδρικού ρόλου στις φετινές χρυσές σφαίρες όμως ο Borat ένιωσε ότι έπρεπε να θυμίσει ακόμα μια φορά ότι η κατάσταση δεν είναι και τόσο αστεία. 

Μετά τις εκλογές θεωρητικά εκείνη η Αμερική του Borat που βρέθηκε ξαφνικά στο προσκήνιο θα έμπαινε και πάλι στο περιθώριο ως ένα ιστορικό glitch διάρκειας 4 ετών, όμως η εισβολή στο Καπιτώλιο έδειξε ότι είμαστε ακόμα πολύ μακριά από αυτό.

Στις δύο σύντομες ομιλίες για τα βραβεία που πήρε ο Cohen ισορρόπησε ιδανικά στη σοβαρή κριτική και στο κύκνειο (;) άσμα του Borat. Υπενθύμισε σε όλους ότι όλα αυτά που ανέδειξε ο Borat είναι ακόμα mainstream για τη μισή Αμερική. Ο Rudy Giuliani όσο αστείος κι αν ήταν στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, ακόμα και στη σύντομη εμφάνισή του στην ταινία, δεν είναι ρόλος, αλλά πραγματικό πρόσωπο. Στη σκηνή που τραγουδάει υποχρεώθηκε να φορέσει αλεξίσφαιρο γιλέκο σε περίπτωση που κάποιος τον αναγνώριζε ενώ άλλες δύο φορές ο σωματοφύλακάς του τον έσωσε από απόπειρα πυροβολισμού. 

Σε πρόσφατη συνέντευξη ο Sacha Baron Cohen ανακοίνωσε για μία ακόμα φορά ότι ο Borat δεν πρόκειται να εμφανιστεί ξανά δημόσια. Όμως είμαστε σίγουροι πως ακόμα κι αν δεν το θέλει, εκείνη η Αμερική η οποία προκάλεσε τη δημιουργία του, θα τον καλέσει και πάλι πολύ σύντομα στην ενεργό δράση. Το πιο πιθανό είναι να τον δούμε και πάλι στις οθόνες μας λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2024.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved