Πώς θα ξεπεράσεις πιο εύκολα μια κρίση πανικού

Ανεξάρτητα από το αν έχεις ιστορικό είναι μια δύσκολη κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθεί οποιοσδήποτε και καλό είναι να ξέρεις πως να την αντιμετωπίσεις.

Πολλές φορές δεν ξέρεις ότι υποφέρεις από μια κρίση πανικού καθώς έρχεται ξαφνικά και μερικές φορές εκεί που δεν το περιμένεις. Οι παλμοί της καρδιάς ανεβαίνουν, η αναπνοή γίνεται όλο και πιο δύσκολη και η εφίδρωση αυξάνεται. Πρόκειται ουσιαστικά για μια συντονισμένη αντίδραση του οργανισμού σε στιγμές συσσώρευσης άγχους. 

Η μνήμη μιας κρίσης πανικού μπορεί να προκαλέσει περισσότερο άγχος και να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα στο μέλλον και να σου παρουσιάζονται συχνότερα. Ο καλύτερος τρόπος για να αποβάλεις αυτόν τον φόβο είναι να μάθεις πως να την αντιμετωπίζεις και να την περνάς όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. 

Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσεις ότι μια κρίση πανικού δεν μπορεί ούτε να σε σκοτώσει, ούτε να σε λιποθυμήσει. Αν ξεπεράσεις αυτόν τον φόβο, έχεις κάνει το πρώτο βήμα. Η μόνη παρενέργεια στο σώμα σου από μια κρίση πανικού είναι η στιγμιαία αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Τη στιγμή που συμβαίνει πρέπει να απομακρύνεις άμεσα από τις σκέψεις σου το κακό που νομίζεις ότι συμβαίνει στην υγεία σου. Αντικατέστησε αυτές τις αρνητικές σκέψεις με κάτι ευχάριστο, πχ μια μνήμη με ένα ευχάριστο ταξίδι ή ένα γεύμα με φίλους που είχες σε μια στιγμή χαλάρωσης. 

Στη συνέχεια προσπάθησε να θυμηθείς τι ήταν αυτό που συσσώρευσε απότομα το άγχος και προκάλεσε την κρίση. Μόλις το θυμηθείς, επικεντρώσου σε αυτό και προσπάθησε να το διαχειριστείς με βάση τη λογική. Σκέψου ότι έχεις επιβιώσει από πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις από αυτή που σε έφερε εδώ και πείσε τον εαυτό σου να το ξεπεράσει.

Τέλος δούλεψε με την αναπνοή σου. Οι βαθιές και αργές ανάσες είναι το καλύτερο φυσικό ηρεμιστικό για τον οργανισμό σου. Μπορεί να πιστεύεις ότι δεν σου φτάνει όλο το οξυγόνο του πλανήτη με αποτέλεσμα να προσπαθείς να αναπνεύσεις όλο και πιο γρήγορα, αλλά αυτό είναι μόνο μια ψευδαίσθηση. Αντίθετα οι αργές και βαθιές ανάσες βοηθούν να πέσουν οι παλμοί της καρδιάς. Έτσι δίδεται το σήμα στον οργανισμό να κηρύξει λήξη του συναγερμού και να επανέλθει σύντομα σε κατάσταση ηρεμίας.

Στην περίπτωση που οι κρίσεις πανικού γίνονται όλο και πιο συχνές και πιο μεγάλες σε διάρκεια, μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια. Αν δυσκολεύεσαι να μιλήσεις με κάποιον ειδικό μίλα με κάποιο κοντινό σου πρόσωπο για αρχή. Θα σε βοηθήσει να ανοιχτείς να να καταλάβεις ότι δεν είναι μια κατάσταση για την οποία πρέπει να νιώθεις φόβο ή ντροπή.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved