Έβγαλες και εσύ χολή για τις γιορτές στο Ντουμπάι;
Το ταξίδι στο Ντουμπάι είναι σαν το κέρατο: αν τυχόν συμβεί, καλύτερα να μην το μάθεις. 

Έχει κανείς πραγματικά πρόβλημα αν έκαναν ή δεν έκαναν διακοπές στο Ντουμπάι κάποιοι πλούσιοι ή διάσημοι ή «σελέμπριτις» συνάνθρωποί μας; Θέλω να πιστεύω πως όχι: ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει, με βάση όσα του επιτρέπει ο Νόμος. Αν λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι που πήγαν στο (Covid-free) Ντουμπάι, είχαν επαγγελματικούς ή άλλους νόμιμους λόγους να πάνε εκεί, δεν πέφτει λόγος σε κανέναν να κρίνει αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να πάνε εκεί για γιορτές. Έχει κανείς πρόβλημα που «διαφημίστηκε» από τους συνανθρώπους μας αυτούς (ή από κάποιους) το ταξίδι τους στο Ντουμπάι; Απ' ό,τι φαίνεται, ναι: μεγάλος ήταν ο ξεσηκωμός εδώ και μέρες, που «αυτοί πήγαν Ντουμπάι κι εμείς πήγαμε για ρεβεγιόν με SMS και γυρίσαμε 10-παρά και είχαν και το θράσος να μας το τρίψουν στα μούτρα στο ίνσταγκραμ».

 

 


Διότι το ταξίδι στο Ντουμπάι, είναι σαν το κέρατο: αν τυχόν συμβεί, καλύτερα να μην το μάθεις ποτέ. Το υποψιάζεσαι (και το κέρατο και ότι κάποιοι εν μέσω καραντίνας μπορεί να παρτάρουν κάπου εξωτικά) αλλά προτιμάς να μην το ξέρεις. Για να μην νιώθεις μαλάκας; Για να μην νιώθεις το κορόιδο της υπόθεσης; Για να μην νιώθεις παρακατιανός; Ο καθένας έχει τους λόγους του - όπως και αυτοί που έκαναν διακοπές σε κάποιο ωραίο μέρος του εξωτερικού. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την περίοδο που ζούμε, της καραντίνας και της κλεισούρας - πάντα μας εκνεύριζε να βλέπουμε κάποιους να περνάνε μέσα στη χλίδα, όταν εμείς παλεύουμε να εξοικονομήσουμε πέντε φράγκα για ένα τετραήμερο στο χωριό. Μόνο που ειδικά αυτή την περίοδο, τα πράγματα είναι ακόμα πιο άγρια.


Θα πηγαίναμε κι εμείς διακοπάρες αν είχαμε τη δυνατότητα; Σαφώς και θα πηγαίναμε - ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ούτε η κοινωνική συνείδηση θα έμπαινε μπροστά, ούτε η ατομική ευθύνη, ούτε «τι θα πουν οι άλλοι που δεν μπορούν». Αν είχαμε τα λεφτά και τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό για δουλειά ή για «δουλειά», ή αν κάποιος μας κάλυπτε όλα τα έξοδα και μας προσκαλούσε σε μια παρτάρα, πρώτοι - πρώτοι θα πιάναμε στασίδι στο αεροπλάνο. Μπορούμε - οι περισσότεροι από εμάς - να κάνουμε τη ζωή που κάνουν οι πλούσιοι συνάνθρωποί μας; Δυστυχώς όχι, αλλά η ζωή είναι άδικη ή τέλος πάντων δεν είμαστε όλοι ίδιοι ή ίσοι, μας αρέσει ή δεν μας αρέσει, κάποιοι (λίγοι) έχουν περισσότερα από τους πολλούς. Χρειάζεται όμως στ' αλήθεια να κάνουμε ταξική ή κοινωνική ανάλυση, με αφορμή ένα ταξίδι που πήγαν κάποιοι (προνομιούχοι) άνθρωποι στο Ντουμπάι; Ή μήπως κάποιοι ανακαλύψατε χθες τις ταξικές ανισότητες ή ότι υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί;


Το να γκρινιάζεις ή να νιώθεις άσχημα ή μειονεκτικά ή ακόμα και να αισθάνεσαι «κορόιδο», που εσένα δεν σου επετράπη να πας φέτος ούτε στο χωριό σου ή ούτε να αλλάξεις χρόνο με τους αγαπημένους σου, είναι ένα πράγμα - και έχει μια απόλυτα λογική βάση. Το να «απαιτείς» να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα απ' αυτούς που θα επιστρέψουν, μην τυχόν και κολλήσουν ένα σωρό ανθρώπους, είναι απόλυτα σωστό. Αλλά να βγάζεις χολή, να καταριέσαι και να ειρωνεύεσαι αυτούς που παρτάριζαν, επειδή εσύ δεν μπορείς, είναι μικροπρεπές. Όπως και να τσουβαλιάζεις και να βρίζεις όποιον βλέπεις να περνάει καλά, λες και είναι όλοι υποχρεωμένοι να είναι απόλυτα εναρμονισμένοι και ευθυγραμμισμένοι στην ίδια μιζέρια και το ίδιο ψυχοπλάκωμα.

 

 


Και σε τελική ανάλυση, δεν θα πάρει την άδειά σου ο Τσιτσιπάς, πριν πάει για προετοιμασία στο Ντουμπάι, που έχει τον ίδιο καιρό με την Αυστραλία (όπου θα αγωνιστεί σε λίγες μέρες), επειδή εσύ ξίνισες που τον είδες σε ίνστα - στόρι, δεν έκανε ούτε κάτι παράνομο, ούτε κάτι ανήθικο. Κι αν δεν σου χρωστάει λεφτά ο Κωστόπουλος, δεν έχεις κανένα δικαίωμα να φουντώνεις επειδή πήγε στο εξωτερικό με τη σύντροφό του - εκτός αν είχες κανονίσει να κάνεις αλλαγή χρόνου με τη Λιόλιου και στην έσπασε ο Πέτρος. Δεν σε κόφτει γιατί πήγε εκεί ο Κοκλώνης με τον Τρύφωνα, η Βερνίκου με τον σύζυγό της, ο Σιανίδης ή ο Τσιλιχρήστος, δεν είσαι ούτε η Ιντερπόλ, ούτε η CIA.
Και για να το πω διαφορετικά, εσύ πέρασες καλά με τους ανθρώπους που επέλεξες στις γιορτές; Έδωσες αγάπη; Εισέπραξες αγάπη; Έφαγες καλά; Διασκέδασες τηρουμένων των δυσκολιών; Γέλασες; Ήπιες τα ποτά σου; Αν ναι, τι σε νοιάζουν οι άλλοι; Και ποιος σου λέει ότι θα πέρναγες καλύτερα σε ένα πάρτι στο Ντουμπάι, απ' ό,τι πέρασες τελικά αγκαλιά με αυτούς που αγαπάς;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved