Οι «θέσεις ευθύνης» απαιτούν υπευθυνότητα
Η γυναίκα του Καίσαρα, δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια. Και ο Καίσαρας επίσης. 
Πέρα από μικροπολιτικές και επικοινωνιακά παιχνιδάκια και δημιουργία εντυπώσεων, υπάρχει πάντα η πραγματικότητα. Και τη δεδομένη στιγμή, η πραγματικότητα λέει ότι βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Με θανάτους, με κλειστά μαγαζιά, με μια οικονομία που χαροπαλεύει, με αγωνία για το αύριο, με αβεβαιότητα, με ένα σύστημα υγείας που βρίσκεται στα όριά του, με εγκλεισμό. Και - είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι - την ευθύνη για τη διαχείριση της κρίσης, την έχουν οι άνθρωποι που ψηφίστηκαν από τον ελληνικό λαό για να κυβερνήσουν, για να διοικήσουν τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Είτε όμως τους αρέσει, είτε όχι, αυτοί πρέπει να δίνουν πρώτοι, πάντα και παντού, το καλό παράδειγμα. 
 
Το ότι ο Πρωθυπουργός και οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν χωρίς SMS και να πηγαίνουν όπου θέλουν και όποτε θέλουν, το γνωρίζουμε. Το ίδιο ισχύει για τους Περιφερειάρχες και τους συνεργάτες του και για ένα σωρό ακόμα ανθρώπους που βρίσκονται σε «θέσεις ευθύνης» - ακριβώς όμως αυτές οι θέσεις, τους γεμίζουν με περισσότερες ευθύνες, υποχρεώσεις και «πρέπει»: πρέπει πρώτοι απ' όλους να δίνουν το καλό παράδειγμα σε αυτούς που υποφέρουν. Που δοκιμάζονται. Που είναι κλεισμένοι σπίτι. Που για να πάνε φαρμακείο ή στο χασάπη πρέπει να στείλουν SMS. Που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν μετά τις 9 το βράδυ. Πρέπει να μην έχουν το παραμικρό να τους προσάψουν τόσο αυτοί που τους ψήφισαν, όσο και αυτοί που δεν τους ψήφισαν - οι κυβερνώντες δεν λένε «εμείς είμαστε όλων των Ελλήνων»;
 
 
 
 
Ο Πρωθυπουργός με τη σύζυγό του πήγαν για ποδηλατάδα και μότο-κρος στα βουνά. Ο κ. Πατούλης, παρότι ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, μετά την παρουσία του σε τηλεοπτικά στούντιο, πήγε και σε εκδήλωση της ΑΕΚ - και τώρα «τρέχουν» όλοι να κάνουν τεστ για να δουν αν κόλλησαν. Διάφοροι πολιτικοί, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, παρατρεχάμενοι και «παράγοντες», αντί να βάλουν τον πισινό τους κάτω και να κάνουν τα ραντεβού τους διαδικτυακά, όπως ακριβώς προτρέπουν τον κόσμο να κάνει, πάνε από δω κι από κει και συναντούν κόσμο. Και όλο αυτό δεν βάζει απλά την υγεία τη δική τους και των υπολοίπων σε κίνδυνο, αλλά δίνει κι ένα πολύ κακό παράδειγμα. 
 
Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια. Αλλά το ίδιο ισχύει και για τον Καίσαρα. Και η Μαρέβα Μητσοτάκη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και η κ. Πατούλη και ο κ. Πατούλης. Και όλοι αυτοί που έχουν αξιώματα και δημόσιο λόγο και πρέπει με την εικόνα και τις πράξεις τους να έχουν μια σωστή στάση και συμπεριφορά - δεν αρκεί το «μα έκανα τεστ χθες» ή «κάνω μέρα παρά μέρα». Οφείλουν να φοράνε πάντοτε μάσκα, οφείλουν να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους στο ελάχιστο, να έχουν την υπευθυνότητα να μένουν σπίτια τους αν διαπιστώσουν ότι ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. 
 
Ώστε κι αυτός που τους βλέπει από την τηλεόραση να φοράει τη μάσκα του πάντοτε, να περιορίζει όσο γίνεται τις μετακινήσεις του και να μένει σπίτι του αν υποψιαστεί ότι υπάρχει περίπτωση να έχει κολλήσει κορωνοϊό. Διαφορετικά, θα τα γράψει όλα στα παλαιότερα των υποδημάτων του, αφού νιώθει ότι το ίδιο κάνουν και αυτοί που «κυβερνούν», αυτοί που θα έπρεπε να είναι «πρότυπα συμπεριφοράς».


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved