Το θαύμα της Anna Karina

Η μούσα του Jean Luc Godard πέθανε σε ηλικία 79 ετών.

Η ηθοποιός Άννα Καρίνα, γνωστή κυρίως για τους ρόλους της στις ταινίες του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, πέθανε χθες, Σάββατο, στο Παρίσι σε ηλικία 79 ετών, ανακοίνωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καλλιτεχνικός της πράκτορας.

Η Άννα Καρίνα έπασχε από καρκίνο....

 

Μερικές από τις σπουδαιότερες συνεργασίες του ήταν το Le Petit Soldat (1960), το Une femme est une femme (1961), το Vivre sa vie (1962) και το Alphaville (1965).

Με τη δεύτερη από τις προαναφερθείσες ταινίες, η Καρίνα, κέρδισε την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου....

Η ηθοποιός με το χλωμό πρόσωπο και τα μεγάλα γαλαζόγκριζα μάτια είχε γυρίσει στα χρόνια του 1960 επτά ταινίες με τον Γκοντάρ

Γαλλίδα δανικής καταγωγής, η ηθοποιός με το χλωμό πρόσωπο και τα μεγάλα γαλαζόγκριζα μάτια είχε γυρίσει στα χρόνια του 1960 επτά ταινίες με τον Γκοντάρ, ο οποίος ήταν τότε ο σύντροφός της. Έκανε επίσης καριέρα τραγουδίστριας, κυρίως στο πλευρό του Σερζ Γκενσμπούρ.

anna karina1 249999

«Η Άννα έφυγε χθες σε νοσοκομείο του Παρισιού από καρκίνο. Ήταν μια καλλιτέχνης με ελεύθερο πνεύμα, μοναδική», δήλωσε ο Λοράν Μπαλαντρά, σύμφωνα με τον οποίο, η ηθοποιός πέθανε στην αγκαλιά του συζύγου της, του Αμερικανού σκηνοθέτη Ντένις Μπέρι.

Το 1972, η πρωτοπόρος του Γαλλικού Νέου Κύματος ίδρυσε εταιρεία παραγωγής για το δικό της σκηνοθετικό ντεμπούτο, με το Vivre ensemble (1973), το οποίο προβλήθηκε στο 26ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Κανών. Το 2008 είχε σκηνοθετήσει επίσης το γαλλο-καναδικό φιλμ Victoria.

Η Άννα Καρίνα είχε ασχοληθεί και με τη συγγραφή, εκδίδοντας πολλά μυθιστορήματα.

«Σήμερα, ο γαλλικός κινηματογράφος έμεινε ορφανός. Χάνει έναν από τους θρύλους του», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ. Η γαλλική Σινεματέκ (Ταινιοθήκη) εξέφρασε την «τεράστια θλίψη» της.

 

Στη μνήμη των σινεφίλ, η Άννα Καρίνα θα διατηρήσει την εικόνα μιας ενζενί, ιδιαίτερα με αυτή την καλτ ατάκα: «Τι μπορώ να κάνω; Δεν ξέρω τι να κάνω...» («Ο τρελός Πιερό», 1965).

Δες το παρακάτω άλμπουμ με τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές της εικόνες:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved