Albert Camus: Ενδέχεται να τον δολοφόνησε η KGB;

Μία νέα μελέτη, υποστήριζει πως ο θάνατος του διάσημου φιλόσοφου ήταν μία καλοστημένη πλεκτάνη. 

Ο διάσημος φιλόσοφος Albert Camus σκοτώθηκε μαζί με τον εκδότη του μέσα στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο δεύτερος. Αυτό λέει η ιστορία μέχρι τώρα και αυτή είναι η αποδεχτή αιτία θανάτου του Camus.

Μία καινούρια όμως έρευνα έρχεται να ταράξει τα νερά. Αλλάζει ότι ξέραμε μέχρι σήμερα.

Πραγματικά ακούγεται σαν μία τέλεια θεωρία συνομωσίας η οποία όμως είναι καλά στηριζόμενη σε στοιχεία που ο συγγραφέας της μελέτης, Giovanni Catelli, έχει συλλέξει για το βιβλίο του.

Το βιβλίο του Giovanni Catelli υποστηρίζει πως ο φιλόσοφος δολοφονήθηκε από την KGB λόγω των αντισοβιετικών του πεποιθήσεων.

Ακούγεται τρελό αλλά η ιστορία έχει ενδιαφέρον να ειπωθεί.

Στο ημερολόγιο του Τσέχου ποιητή Jan Zábrana, ο Catelli βρήκε αναφορές και στοιχεία που θέλουν τον Camus να έπεσε σε παγίδα της KGB.

Τον Ιανουάριο του 1960 ο εκδότης του, Michel Gallimard, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και καρφώθηκε πάνω σε ένα δέντρο με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο του συνοδηγού του, Albert Camus. Ο ίδιος ο εκδότης απεβίωσε στο νοσοκομείο μετά από λίγες ημέρες.

Πώς ο Albert Camus επηρέασε το σινεμά. 

 

Τρία χρόνια πριν από το ατύχημα, ο διάσημος συγγραφέας είχε κερδίσει το Nobel λογοτεχνίας.

Το ατύχημα φάνηκε να είναι το αποτέλεσμα ενός σπασμένου άξονα των τροχών ή ενός σκασμένου λάστιχου. Οι εμπειρογνώμονες της εποχής είχαν απορήσει για το ατύχημα μιας και ο δρόμος ήταν άδειος εκείνη την ώρα και δεν υπήρχαν στροφές στο συγκεκριμένο σημείο.

Αυτό όμως το εξηγεί ο ίδιος ο Catelli, μετά που διάβασε το ημερολόγιο του Jan Zábrana, η σημείωση έχει ημερομηνία 1980: «Ο Camus ήταν ένας καλά δικτυωμένος άνθρωπος, ίσως ένας λόγος ακόμη να τον φοβούνται εκτός από τα αντισοβιετικά του αισθήματα, είχαν φτιάξει μία αυτοσχέδια συσκευή η οποία τελικά τρύπησε το λάστιχο του αυτοκινήτου».

Η εκτέλεση, υποστηρίζει ο Catelli, είχε διαταχθεί από τον Dimitri Shepilov, γραμματέα εσωτερικών υποθέσεων της Σοβιετικής Ένωσης, ως αντίποινα για ένα άρθρο που είχε γράψει ο ίδιος ο Camus στην εφημερίδα  Franc-Tireur, τον Μάρτιο του 1957.

«Η υπηρεσία της KGB έκανε τρία χρόνια μέχρι να φέρει σε πέρας την αποστολή» αναφέρει ο Zábrana στο ημερολόγιο του. «Τελικά το κατάφεραν με τον καλύτερο τρόπο. Έδειχνε σαν ατύχημα. Όλος ο κόσμος αυτό πιστεύει μέχρι και σήμερα. Η πηγή μου είναι απόλυτα έγκυρη» συνεχίζει στο ημερολόγιο ο Zábrana.

facel vega wreck

Ο διάσημος συγγραφέας είχε πάρει θέση υπέρ της Ουγγαρικής επανάστασης από το φθινόπωρο του 1956, και ήταν πολύ επικριτικός με τις τακτικές της Σοβιετικής Ένωσης. Επίσης υποστήριζε ανοικτά τον Ρώσο συγγραφέα Boris Pasternak, ο οποίος θεωρούνταν αντισοβιετικός εκείνη την εποχή.

O Catelli μελέτησε χρόνια τα λεγόμενα του Zábrana, ψάχνοντας για την ακρίβεια αυτών. Στο βιβλίο του παίρνει συνέντευξη από τη χείρα του Zábrana, κάνει ανάλυση για την επιρροή της KGB στην γαλλική κυβέρνηση της εποχής και περιλαμβάνει μία μαρτυρία από τον αμφιλεγόμενο Γάλλο δικηγόρο Jacques Vergès.

«Ο Jacques Vergès υποστήριζε πως το ατύχημα ήταν στημένο, η γνώμη μου είναι πως ο δικηγόρος είχε περισσότερες αποδείξεις αλλά για κάποιο λόγο δεν ήθελε να τις μοιραστεί» λέει ο ίδιος ο Catelli.

«Φυσικά καμία σοβαρή έρευνα δεν έγινε ποτέ» συνεχίζει.

Η κόρη του Albert Camus αρνήθηκε να έχει κάποια σχέση με το βιβλίο του Catelli και αρνήθηκε να αναφερθούν τα έργα του πατέρα της μέσα στο βιβλίο του. Παρόλα αυτά το βιβλίο του Catelli εκδόθηκε στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Αργεντινή και βρήκε σύμμαχο τον γνωστό Αμερικανό συγγραφέα Paul Auster, ο οποίος βρήκε την ιστορία του Catelli πολύ ενδιαφέρουσα.

Η άλλη άποψη έρχεται από τον καθηγητή γαλλικής φιλολογίας του Κέμπριτζ, Alison Finch, ο οποίος υποστηρίζει πως όλα αυτά είναι αερολογίες και πως τα στοιχεία που δίνει ο Catelli είναι αβάσιμα μιας και όλοι όσοι ανακατεύονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο βιβλίο είναι αντισοβιετικοί.

12SULEIMAN jumbo

Εμείς περιμένουμε υπομονετικά να μεταφραστεί το βιβλίο στα αγγλικά για να σχηματίσουμε μία πιο σίγουρη άποψη.

πηγή

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις το βιβλίο του Giovanni Catelli:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved