Τι πρέπει να γνωρίζεις για το Apollo 11 που εκτοξεύτηκε στο διάστημα σαν σήμερα

Eίναι καιρός να μάθεις πως το: «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα», δεν ήταν το πρώτο που ειπώθηκε. 

Στις 16 Ιουλίου του 1969, το Apollo 11 με ένα πλήρωμα τριών ατόμων, ξεκινούσε το δικό του ταξίδι στο διάστημα. Λίγες μέρες αργότερα, στις 21 Ιουλίου, οι Neil Armstrong και Buzz Aldrin θα πατήσουν το πόδι τους στο φεγγάρι. Όσο το δίδυμο περπατούσε στην επιφάνεια της σελήνης, ο Michael Collins, παρέμενε σε τροχιά γύρω από αυτή. Μέχρι και σήμερα, η κατάκτηση της σελήνης θεωρείται δίκαια ως μεγαλύτερη επιτυχία του σύγχρονου ανθρώπου. 

Εκτός από τα τεχνολογικά εμπόδια που ξεπεράστηκαν, το Apollo 11, πενήντα χρόνια μετά, εξακολουθεί να είναι ένα σύμβολο περηφάνιας ενός ολόκληρου έθνους και μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σήμερα γιορτάζει ολόκληρη η ανθρωπότητα. Όπως πολύ σωστά είπε ο Neil Armstrong, το δικό του μικρό βήμα, ήταν για εμάς ένα μεγάλο άλμα. Ήταν, όμως, αυτό το πρώτο που ειπώθηκε την ώρα που το πόδι του ακουμπούσε στο άγνωστο τότε έδαφος της σελήνης;

 

Τα πρώτα λόγια

Η πιο γνωστή φράση που έχει μείνει στη μνήμη όλων, είναι το: «One small step for (a) man, one giant leap for mankind» του Neil Armstrong. Πρέπει να μάθεις, πως αυτό δεν ήταν το πρώτο που ειπώθηκε στο φεγγάρι. Το πλήρωμα είχε προσεδαφιστεί ώρες νωρίτερα και τα πρώτα λόγια, είχαν να κάνουν με τεχνικά ζητήματα. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως ήταν το: «Contact light» κάτι που επιβεβαίωνε από τη μεριά του Aldrin την πρώτη επαφή του αεροσκάφους με τη σεληνιακή επιφάνεια. Άλλοι, υποστηρίζουν πως η πρώτη λέξη, ήταν το «Shutdown» που ακούστηκε από τον Armstrong ή ένα απλό «Okay» από τον Aldrin. Οι υποθέσεις είναι αναγκαίες και αυτό γιατί κανείς από τους δύο δεν μπορούσε να θυμηθεί ποια ήταν τα πρώτα τους λόγια.

 

Η ομιλία της καταστροφής

Πολλοί άνθρωποι εκείνη την εποχή, μεταξύ αυτών και ο ίδιος ο Armstrong, θεωρούσε την επιστροφή του στη Γη δύσκολη, για την ακρίβεια έδινε 50% να γυρίσει εκείνος και ο Aldrin ασφαλής. Ο Λευκός Οίκος, είχε ετοιμάσει με τη σειρά του μια ομιλία που θα δινόταν από τον Πρόεδρο Nixon σε περίπτωση που το δίδυμο δεν τα καταφέρει. «Στα αρχαία χρόνια, οι άνθρωποι κοιτούσαν τα αστέρια και έβλεπαν στους αστερισμούς ήρωες. Στη σύγχρονη εποχή, κάνουμε και εμείς το ίδιο, αλλά οι δικοί μας ήρωες είναι από σάρκα και οστά».

RNJuly171971

 

Πρόβλημα με την Ασφάλιση

Το πλήρωμα του Apollo 11, πριν το μεγάλο τους ταξίδι, είχε να αντιμετωπίσει μία μικρή αλλά συγχρόνως μεγάλη δυσκολία. Ταξιδιωτική ασφάλεια. Κανείς δεν μπορούσε να καλύψει την τεράστιο ποσό το οποίο έπρεπε να καταβληθεί για ένα ταξίδι στο φεγγάρι. Οι πιθανότητες να μην γυρίσουν ποτέ πίσω, ήταν αυξημένες και έτσι έπρεπε με κάποιο τρόπο να εξασφαλίσουν το μέλλον των οικογενειών τους. Τι έκαναν; Υπέγραψαν εκατοντάδες φακέλους έτσι ώστε, αν κάτι κακό τους συνέβαινε, οι οικογένειές τους θα τα πουλούσαν και θα κέρδιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά.

 

Θεία Κοινωνία

Ο Buzz Aldrin είχε φέρει μαζί του δισκοπότηρο, άρτο αλλά και κρασί για να κάνει τη δική του Θεία Κοινωνία. Το περιστατικό καταγράφηκε στα πρακτικά και δεν μεταδόθηκε ζωντανά και αυτό γιατί στην αποστολή του Apollo 8, διαβάστηκαν αποσπάσματα από τη Βίβλο, κάτι που παρακίνησε την Madalyn Murray O’Hair, ακτιβίστρια και άθεη, να προβεί σε μήνυση εναντίον της NASA με το σκεπτικό πως έγινε παράβαση του νόμου περί διαχωρισμού της εκκλησίας με το κράτος. Η NASA, μη θέλοντας να μπει ξανά σε περιπέτειες, αποφάσισε να μην μεταδώσει ζωντανά τη στιγμή.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved