«Αλλιώς ονειρευόμαστε τον Γκεϊμοθρονιακό»

Αν δεν σας άρεσε ο 8ος κύκλος, φάτε μόνο τις πατάτες.

Του Γιωργάκη από τα Σεπόλια δεν του αρέσει ο 8ος κύκλος του Game of Thrones. «Μα είναι δυνατόν να παθαίνει ντελίριο η Καλίσι και να τους ξεπαστρεύει όλους; Απαράδεκτο!» (με φωνή Μποτρίνι). Η Μαρία από τα Μουδανιά βρίζει τον Μάρτιν που δεν έγραψε τη συνέχεια των βιβλίων και άφησε την πλοκή στα χέρια των δυο σεναριογράφων. Ο Παναγιώτης από την Καλαμάτα, ψάχνει να βρει πού θα υπογράψει, παρέα με τους 300.000 φανς της σειράς, που απαιτούν να ξαναγραφτεί και να ξαναγυριστεί ο 8ος κύκλος. Η Ρένα από τις Σέρρες ξέρασε που ο Τζέιμι πήγε να βρει την αδελφή του και πέθαναν μαζί κάτω από τα χαλάσματα, ενώ ο Κώστας από τα Κάτω Πατήσια δεν έμεινε ευχαριστημένος από τα εφέ, καθώς στο έμπειρο μάτι του, φάνηκαν ψεύτικα. Ο Μάκης από τη Θήβα γελάει ειρωνικά που με έναν μόλις δράκο κατάφεραν οι «συμμαχικές δυνάμεις» να προκαλέσουν τέτοιο μακελειό, ενώ στο προηγούμενο ο Έουρον για πλάκα κατέρριψε με τα αντιαεροπορικά τον άλλον δράκο και τέλος η Κατερίνα από το Αγρίνιο έγινε έξαλλη που ήταν το σενάριο «τόσο προβλέψιμο», σε αντίθεση ας πούμε με το «Τατουάζ», όπου ο Ντάνος πάντα θα κάνει κάτι απρόβλεπτο. 

 

Υπάρχει μια τάση διεθνώς, που φυσικά έχουμε «κολλήσει» κι εμείς εδώ στην Ελλάδα, η οποία απαξιώνει, λοιδωρεί και κράζει τον 8ο κύκλο του Game of Thrones. Όχι μόνο γι' αυτό που βλέπουμε, αλλά κυρίως γι' αυτό που θα θέλαμε να δούμε ή θα περιμέναμε να δούμε, γι' αυτό που είχαμε φανταστεί συζητώντας με τους φίλους μας ή αυτό που είχαμε διαβάσει στα βιβλία του Μάρτιν ή στα fora στο ίντερνετ. Δεν έρω για το εξωτερικό, αλλά στην Ελλάδα του «Κωνσταντίνου και Ελένης», του «Καλημέρα Ζωή», του «Τατουάζ» και του «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα», δεν ξέρω ακριβώς από πού προκύπτουν οι σεναριακές ενστάσεις, οι σκηνοθετικές ανησυχίες και οι τσιρίδες ότι «σκάτεψε πολύ η σειρά» - είχαμε και στο χωριό μας κάτι ανάλογο του Game of Thrones και δεν το είχα πάρει χαμπάρι;

Σεβαστές φυσικά όλες οι απόψεις και όλες οι αντιθέσεις, καμία αντίρρηση. Αλλά το να ξεπατώνεις την καλύτερη σειρά όλων των εποχών, επειδή διαφωνείς με την πλοκή και την εξέλιξη της ιστορίας, είναι δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Δεν σου άρεσε ο 8ος κύκλος; Ε, φάε μόνο τις πατάτες και ζητώ συγνώμη εκ μέρους του Μάρτιν και των δυο σεναριογράφων που δεν σε πήραν τηλέφωνο να σε ρωτήσουν πώς ακριβώς επιθμείς να τελειώσει η σειρά, ποιος να ζήσει, ποιος να πεθάνει και πώς και ποια ζευγάρια να φύγουν αγκαλιασμένοι ενώ ο ήλιος πέφτει πίσω από τον Κινγς Λάντινγκ. 

Διότι στον 8ο κύκλο που κάποιοι με τόσο μεγάλη ευκολία κράζετε, έχουμε δει ως τώρα: την επικότερη μάχη που φτιάχτηκε ποτέ σε κινηματογράφο και τηλεόραση. Την Άρια να τελειώνει τον Νάιτ Κινγκ. Έρωτες. Παρθένες να ξεπαρθενιάζονται. Απώλειες ηρώων και αντιηρώων. Στόλους. Μονομαχίες. Ξεκαθαρίσματα μεταξύ αδελφών. Προδοσίες. Εκτελέσεις προδοτών. Reunion. Στάχτη και μπούρμπερη. Την Καλίσι σε ρόλο σίριαλ κίλερ. Τον Τζον Σνόου να αρνείται να πάει με τη θειά του. Τη θειά του να προσπαθεί να στριμώξει τον ανηψιό της. Τον Τίριον να παίζει το κεφάλι του κορόνα - γράμματα. Το σκηνικό του απόλυτου χάους και της απόλυτης καταστροφής. Και πολλά ακόμα πράγματα. Σας άρεσαν; Έχει καλώς. Δεν σας άρεσαν; Πάλι έχει καλώς. 

peter dinklage as tyrion lannister in game of thrones

 

Το Game of Thrones, δεν είναι ιστορική σειρά, ούτε βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, ούτε έχει καμιά υποχρέωση να πατήσει πάνω σε συγκεκριμένα μονοπάτια σεναριακά. Είναι ένα υπέροχο παραμύθι για ενήλικες, είναι 8 σεζόν όπου σχεδόν πάντα συμβαίνει το αναπάντεχο, είναι θάνατος και έρωτας, δράση και προδοσία, διαπλοκή και ανατροπή. Κι ακριβώς επειδή είναι παραμύθι για ενήλικες και όχι για παιδιά, δεν είναι απαραίτητο ούτε πως θα πεθάνει ο Δράκος, ούτε πως το Βασιλόπουλο θα πάρει τη Σταχτοπούτα και θα ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα, ούτε πως η Ωραία Κοιμωμένη τελικά δεν πέθανε, αλλά θα ξυπνήσει. Θα γίνει ό,τι γουστάρουν οι σεναριογράφοι και ο Μάρτιν. Θα συμβεί αυτό που έχουν στο μυαλό τους και έγραψαν στο χαρτί. Θα τελειώσει στο έκτο και τελευταίο επεισόδιο με τον τρόπο που θέλουν εκείνοι κι όχι απαραίτητα με τον τρόπο που έχουμε φανταστεί εμείς. Σας φάνηκε ο τελευταίος κύκλος κατώτερος των προηγούμενων; Δεν είχε τόση ανατροπή όσο θα θέλατε; Αλλιώς ονειρευόμαστε τον Γκεϊμοθρονιακό; Υπομονή να δούμε και το τελευταίο επεισόδιο και μετά να κρίνουμε συνολικά πού ακριβώς το πήγαν και πώς. 

Για εμένα, ως τώρα, το πήγαν εκεί που γούσταραν και πολύ καλά έκαναν. Απόλαυσα όλους τους κύκλους και όλα τα επεισόδια, κάποια τα βρήκα καλύτερα, κάποια λιγότερο καλά, κάπου ενθουσιάστηκα, σε κάποια κομμάτια ψιλοβαρέθηκα, αλλά ευχαριστήθηκα όλο αυτό το τηλεοπτικό ταξίδι από την αρχή μέχρι το τέλος. Καταλαβαίνω ότι υπήρχαν τεράστιες προσδοκίες από την τελευταία σεζόν, ότι πέρασε ενάμιση χρόνος αναμονής, ότι υπήρχε παλαϊκή απαίτηση για πράματα και θάματα, αλλά μέχρι να φτάσουμε στο σημείο όπου όλα τα προγράμματα θα έχουν τη λογική της ταινίας του «Black Mirror» και θα επιλέγουμε εμείς πώς επιθμούμε να κυλήσει η πλοκή, ας απολαμβάνουμε τόσο σπουδαίες, τόσο ακριβές και τόσο καλοφτιαγμένες παραγωγές, όπως το Game of Thrones.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved