Xθες ο πλανήτης έπαθε απότομη αποτοξίνωση από τα social media

Με αφορμή το #facebookdown ρωτήσαμε 8 χρήστες του Facebook και του Instagram, τι θα έκαναν για μία μέρα χωρίς αυτά.

 Η προσπάθειά μου να ανανεώσω ή να ποστάρω κάτι στο Instagram χθες το απόγευμα, αποδείχθηκε άκαρπη. Αυτό με έβαλε σε σκέψεις και έτσι ύστερα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, αποφάσισα να μπω στο Τwitter για να δω αν υπάρχει το trend: #instagramdown. Αν δεις κάτι στο Τwitter, να το πιστεύεις, λέει (σχεδόν) πάντα την αλήθεια.

Η πρόβλεψή μου, ήταν σωστή. Όχι μόνο υπήρχε σαν hashtag, αλλά από πάνω του, υπήρχε και η λέξη #facebookdown. Το πρόβλημα ήταν σχεδόν γενικό. Εκτός από το Facebook και το Instagram, προβλήματα στην πρόσβαση ή στη λειτουργία τους, είχαν το Messenger (σε χρήση desktop). Επίσης, δεν μπορούσες να συνδεθείς σε εφαρμογές όπως το Tinder και το Spotify με τον λογαριασμό του Facebook. To πρόβλημα στο Instagram, ήταν πως δεν μπορούσες να ποστάρεις, να προσθέσεις ιστορίες και να στείλεις μήνυμα. 

 

Το BBC, χαρακτήρισε τη χθεσινή πτώση του Facebook, ως την μεγαλύτερη διακοπή που του έχει συμβεί. Η προηγούμενη, ήταν το 2008, όταν τότε μετρούσε 150εκ.. Σήμερα, μετρά 2.3δισ (!) χρήστες. Όσοι περισσότεροι είναι, τόσο μεγαλύτερη και η αναστάτωση.

Το χάος προκλήθηκε και διαδόθηκε γρήγορα και έτσι, σχεδόν αυτόματα, η ερώτηση ήταν μία: Tι θα έκαναν οι χρήστες των συγκεκριμένων social media, αν εκείνα «έπεφταν» εντελώς για μια ολόκληρη ημέρα;

 

Ελισάβετ, 24

Η επαφή μου με το διαδίκτυο και συγκεκριμένα με Facebook και Instagram είναι καθημερινή και αρκετές φορές, αφιερώνω αρκετό χρόνο χωρίς να το καταλάβω. Αν κάποια στιγμή δεν μπορούσα να τα χρησιμοποιήσω δεν θα με ενοχλούσε ιδιαίτερα γιατί συμβαίνει αρκετές φορές όταν βρίσκομαι σε διακοπές ή σε μέρη που δεν έχουν σήμα και είναι ανέφικτο να συνδεθώ. Δεν μου λείπουν, απλά είναι μία συνήθεια της καθημερινότητας που ασυναίσθητα κάνω πολύ συχνά.

Θοδωρής, 29

Σίγουρα τα κοινωνικά δίκτυα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, έτσι μόνο και μόνο λόγω συνήθειας και ανάγκης επικοινωνίας, θα ήταν αρκετά δύσκολο να μάθουμε ξανά χωρίς αυτά έστω για μια μέρα. Αν έπεφταν, σίγουρα θα άλλαζε τον τρόπο που θα διαχειριζόμουν την επικοινωνία μου με τα κοντινά μου πρόσωπα. Παράλληλα, θα ανησυχούσα πολύ για την ασφάλεια των δεδομένων μου.

Κώστας, 25 

Είμαι ένας από τους new age συντάκτες (σε αθλητικά και πολιτικά sites), μια ημέρα χωρίς το Facebook και το Instagram θα ήταν... κόλαση. Οπότε στη δουλειά μου, θα ήταν σαν να ψάχνουμε τον διακόπτη σε σκοτεινό δωμάτιο. Ως κοινός θνητός, θα ήταν ευλογία να μην υπήρχαν, έστω για μία ημέρα. Αλλά και πάλι, έχουμε συνδέσει τόσο τη ζωή μας (εντός και εκτός επαγγέλματος) με αυτά, που δύσκολα θα φανταζόμασταν μια ημέρα χωρίς έστω ένα πεντάλεπτο break για να τσεκάρουμε τι παίζει.

 

freak

 

Θεοφύλακτος, 25

Μπορώ να σου απαντήσω πολύ ειλικρινά πως ήδη κάπως ζορίζομαι. Χρησιμοποιώ τα social media μέσα από δύο ιδιότητες. Αρχικά ως κοινός χρήστης που μιλάει, έρχεται σε επαφή με άλλους χρήστες, ανταλλάσσει εικόνες και γενικά τσεκάρει τι παίζει στη διαδικτυακή κοινότητα ανά δύο ώρες σχεδόν. Από την άλλη, χρησιμοποιώ τα social media λόγω της δουλειάς μου (φωτογράφος / blogger ) με έντονη ίσως παρουσία καθώς δίνω το παρόν μου στα social σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα. Δεν μπορώ να φανταστώ εύκολα να πέσουν όλα μαζί για μια μέρα καθώς δυστυχώς ή ευτυχώς η μέρα μου είναι μέσα από τα social media. Με ανακουφίζει η ιδέα όμως ότι αν συμβεί θα είναι για όλους οπότε δεν θα με ένοιαζε ούτε η δουλειά μου, ούτε τι κάνουν οι διαδικτυακοί μου φίλοι.

Γεωργία, 22

Σίγουρα θα ένιωθα πως κάτι μου λείπει, καθώς και τα δύο αυτά μέσα έχουν ριζώσει στην καθημερινότητα μας, είναι μια συνήθεια πλέον, αλλά μια μέρα χωρίς αυτά θα ήταν μακράν ποιοτικότερη. Για παράδειγμα ένα ενδιαφέρον βιβλίο ή μια ωραία ταινία σίγουρα θα με γέμιζε συναισθήματα, θα με ξεκούραζε. Θα επεδίωκα να βρεθώ με τους φίλους μου, να πούμε τα νέα μας, να χαλαρώσουμε πίνοντας καφέ. Μικρές χαρές και στιγμές ευτυχίας τις οποίες στερούμαστε από το χρόνο που «πετάμε» απορροφημένοι στο Instagram και στο Facebooκ.

Δήμητρα, 24

Πιστεύω ότι αν δεν είχα για μία μέρα Facebook ή Instagram δεν θα βίωνα κάποια ιδιαίτερη αλλαγή. Οι συγκεκριμένες εφαρμογές δεν μου έχουν προκαλέσει εθισμό ώστε να μην μπορώ να τις αποχωριστώ για μία μέρα. Για μεγαλύτερο βέβαια χρονικό διάστημα ίσως ένιωθα πιο έντονα την απουσία των συγκεκριμένων μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή μου. Σε περίπτωση που δεν λειτουργούσαν για μία μέρα τη μεγαλύτερη δυσκολία θα την αντιμετώπιζα στο κομμάτι της επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους.

 

joel mchale throwing phone 1418766725

 

Μίνα, 24 

Ναι, τελευταία πέρασα όντως μία μέρα χωρίς fb/insta, αφού το κινητό μου εκλάπη από έναν ταλαντούχο ελαφροχέρη. Ένιωσα πως κάθε δίαυλος επικοινωνίας με τον κόσμο έχει χαθεί. Ένιωθα κάπως ξεκρέμαστη και ευάλωτη. Ενώ ήμουν έξω με φίλους, περιοδικά, μία σύσπαση του εγκεφάλου ωθούσε το χέρι μου να πιάσει το κινητό για να τσεκάρω τα social media.Η ανάγκη ερχόταν αυθόρμητα, ενώ περνούσα ωραία. Έμοιαζε σαν απόσπαση προσοχής. Άλλες φορές, αυτή η ανάγκη ερχόταν  σε στιγμές αμηχανίας.

Στέλλα, 25

Θεωρώ προσωπικά πως το Facebook έχει πεθάνει σαν εφαρμογή οπότε πέρα από το θέμα των αναμνήσεων δε νομίζω πως θα με έπιανε κάποιος πανικός. Το Instagram είναι διαφορετικό. Είναι πλέον η εικόνα που έχει ο κόσμος για εσένα, πέρα από τους πολύ κοντινούς σου ανθρώπους. Θα στενοχωριόμουν που δεν θα μπορούσα να δείξω κάποια πράγματα σε ανθρώπους που θέλω να τα δούνε αλλά δεν τολμάω να στείλω προσωπικό μήνυμα. Θα στενοχωριόμουν που τόσες όμορφες φωτογραφίες ίσως χάνονταν. Μπορεί να μου έλειπε λίγο αυτή η κλέφτη ματιά στη ζωή των άλλων.Ξέρω όμως πως σε μια πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής μου, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να διαγράψω το Instagram.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved