Ο ΝΙΝΟ θα το πηγαίνει πάντα Μέχρι Τέλους

Τον ρωτήσαμε μέχρι πού θα το πάει. Η απάντηση είναι προφανής.

1 SHARES

Συνέντευξη: Άγγελος Κωνσταντούλιας, Χρήστος Κάβουρας
Photos: Λευτέρης Παρτσάλης
Video: Γιώργος Αποστολόπουλος
Styling: Διονύσης Κολποδίνος
Hair Styling & Make Up: Βασίλης Μπουλούμπασης
Παραγωγή: DPG Digital Media

Είναι το διαχρονικό ερώτημα που πέφτει στο τραπέζι κατά τη διάρκεια του meeting για τον επώνυμο που θα επιλεγεί ως κεντρικό πρόσωπο για τις ημέρες των γιορτών. Γιατί ο ΝΙΝΟ Ξυπολιτάς, λοιπόν; Διότι ο ΝΙΝΟ συνδυάζει όλα εκείνα που γοητεύουν το Ratpack και υποστηρίζουν την ανδρική μας ταυτότητα. Είναι ειλικρινής, forward thinker, δε φοβάται να ρισκάρει, του αρέσει να πρωτοπορεί, είναι πάντα πρόθυμος να μάθει, να βελτιωθεί και ένας τύπος που βλέπει πάντα μπροστά από την εποχή του. Επίσης παρότι δεν πιστεύει στην έννοια του star, η αύρα του είναι τόσο θετική, τον ακολουθεί αυτή η αστερόσκονη, που θα μπορούσε χωρίς αμφιβολία να υιοθετήσει την ταμπέλα και να μην του πει κανείς τίποτα. Ο ΝΙΝΟ είναι λαμπερός και από την πρώτη στιγμή που θα τον συναντήσεις, καταλαβαίνεις ότι αποτελεί ένα πρόσωπο που μπορεί να σταθεί επάξια στη festive διάθεση των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. 

Εμείς το διαπιστώσαμε και παρακάτω θα διαβάσεις και θα δεις όλα όσα μας εκμυστηρεύτηκε. Αλλά πριν από αυτό, ρίξε μια ματιά στο βίντεο με τα διλήμματα που του θέσαμε.



-Τι πετάς από το 2023 και τι κρατάς;
Δεν πετάω τίποτα, τα κρατάω όλα.

-Δε μετανιώνεις για τίποτα δηλαδή;
Ξέρεις κανέναν που λέει μετανιώνω γι’ αυτό; Και αν το λέει αυτό, δεν έχει κατανοήσει ότι μέρος της επιτυχίας είναι τα λάθη μας.

-Μεγάλωσες στη Ρόδο και γεννήθηκες στη Σουηδία. Πώς φανταζόσουν τον εαυτό σου στο μέλλον όταν ήσουν παιδί;
Φανταζόμουν τον εαυτό μου, πάνω στη σκηνή. Όταν ήμουν μικρός, κοντά στην εφηβεία, δούλευα σ’ ένα συνεργείο με μηχανές, οπότε ή θα ασχολιόμουν με την μουσική ή με τις μηχανές. Με κέρδισε το πρώτο.

«Αυτό που αναζητώ τα Χριστούγεννα είναι να έχω καθαρό μυαλό γιατί έτσι μόνο μπορώ να απολαύσω οποιαδήποτε στιγμή»


-Αν τελικά δεν ακολουθούσες το τραγούδι, ποια διαδρομή θα ακολουθούσες;

Νομίζω θα γινόμουν παγκόσμιος πρωταθλητής στο μοτοκρός. Όταν ήμουν μικρός είχα αυτή την τρέλα. Αυτό μου άρεσε. Η μηχανή και το χώμα. Οπότε νομίζω εκεί θα κατέληγα σήμερα.

-Πότε σταμάτησες να πιστεύεις στον Άγιο Βασίλη;
Τι εννοείς ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης; Σίγουρα υπάρχει!

-Πώς φαντάζεσαι τα ιδανικά Χριστούγεννα;
Θέλω να έχω καθαρό μυαλό, με όποιον άνθρωπο και αν είμαι, ακόμα και στο πιο φτωχό σημείο του κόσμου ή στο πιο πλούσιο. Αυτό που αναζητώ είναι να έχω καθαρό μυαλό γιατί έτσι μόνο μπορώ να απολαύσω οποιαδήποτε στιγμή.

-Πώς μπορούμε όμως να πετύχουμε το καθαρό μυαλό σε μια καθημερινότητα που μας "πνίγει" συνεχώς;
Με ρεαλισμό.

-Κάνεις μακροπρόθεσμα πλάνα;
Κάνω μόνο μακροπρόθεσμα πλάνα!



-Και ποιο είναι το mindset σου όταν θες να πετύχεις έναν στόχο;
Πάω βήμα-βήμα προς αυτό που έχω στοχεύσει. Αυτό που λέμε "go with the flow". Πιο παλιά ορμούσα και έκανα χίλια πράγματα ταυτόχρονα, η ζωή όμως με έχει διδάξει πλέον να πηγαίνω βήμα-βήμα. Κάνοντας μικρά αλλά σωστά βήματα θα φτάσεις στον προορισμό σου. Αν έχεις σκοπό ζωής να φτάσεις κάπου, ξεκινώντας απλά χωρίς όμως να σταματήσεις, θα φτάσεις. Δεν έχει σημασία αν θα το κάνεις σε μία μέρα, σε δύο, σε δέκα ή σε ένα χρόνο, θα τα καταφέρεις. Το θέμα είναι να μην σταματήσεις.

-Πιστεύεις στην μοίρα; Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο που σε οδηγεί εκεί;
Κοίτα, έχω μία φίλη που λέει "όλα είναι μη αναχαιτίσιμα", δηλαδή πως ό,τι είναι να γίνει θα γίνει. Αλλά από την άλλη αν δεν κάνεις και εσύ κάτι για αυτό, δε θα σου χαριστεί τίποτα. Για παράδειγμα αν θέλεις να χάσεις κιλά, δε θα τα χάσεις τρώγοντας επειδή η μοίρα σε προορίζει να τα χάσεις. Είναι όπως είπα προηγουμένως. Πρέπει να ξεκινήσεις βήμα-βήμα.

-Γυρνάς τον χρόνο πίσω και αντικρίζεις τον μικρό Στέφανο. Τι του λες;
Αν έβλεπα τον εαυτό μου 12 ετών θα του έλεγα "συγκεντρώσου" και "μη φοβάσαι τίποτα".

-Ποια είναι η καθημερινότητα του ΝΙΝΟ; Πώς κυλάει μια μέρα σου από το πρωί μέχρι το βράδυ;
Συνήθως ξυπνάω και πίνω τον καφέ μου, αν και τον τελευταίο καιρό με το που ανοίξω το μάτι μου πέφτω για κοιλιακούς και κάμψεις. Πριν ακόμη πιω νερό. Μετά τον καφέ μου θα συνεχίσω με ό,τι υποχρεώσεις έχει η μέρα.

-Ανέφερες προηγουμένως ότι θα έλεγες στον 12χρονο Στέφανο να μην φοβάται. Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες σου είναι το τραγούδι "Φοβάμαι". Αλήθεια, ποιος είναι ο μεγαλύτερός σου φόβος;
Τα αεροπλάνα, οι σεισμοί και τώρα τελευταία η υπερπληροφόρηση που υπάρχει στον κόσμο. Το τελευταίο δεν το φοβάμαι ακριβώς, απλώς θέλω να κρατήσω το μυαλό μου καθαρό απ’ όλη αυτήν την υπερπληροφόρηση και παραπληροφόρηση.

«Αυτό που δεν αντέχω καθόλου είναι η προδοσία και η υποκρισία»


-Θεωρείς ότι αυτό είναι αποτέλεσμα των social media;
Δυστυχώς τα social media με την υπερπληροφόρηση σού γεμίζουν με πολλά "σκουπίδια" το μυαλό. Πολλά άχρηστα πράγματα.

-Ασχολείσαι εντατικά με τα social media;
Θα έλεγα πως όχι και τόσο. Ούτε επαγγελματικά, ούτε και προσωπικά η αλήθεια είναι. Μπορεί να έχω ενεργό προφίλ, αλλά δε με τραβάει τόσο. Κάποτε είχα τα πιο δυνατά προφίλ σε Instagram και Twitter (νυν Χ) αλλά τα διέγραψα. Φανταστείτε μου ήρθε μήνυμα μετά από 3 μήνες ότι αν παραμείνω ανενεργός θα διαγραφεί για πάντα το Instagram μου, κάτι που τελικά έγινε. Ύστερα από χρόνια το ξεκίνησα από την αρχή. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται να έχεις social media αλλά δεν είμαι και τόσο φαν.

-Τι σε οδήγησε σε αυτή σου την απόφαση;
Ήταν πολύ καινούργιο και δε μου άρεσε.

-Πιστεύεις πως υπάρχει τεράστια τοξικότητα στα social media;
Πάντα υπήρχε απλώς τώρα μπορεί να γίνει από το πουθενά viral κάτι από έναν άγνωστο.


-Το θεωρείς όμως τόσο κακό αυτό; Να κάνει κανείς καριέρα μέσα από τα social media;
Όχι, καθόλου. Έτσι είναι τα πράγματα πλέον. Καλύτερο παράδειγμα αποτελεί ο Παντελής Παντελίδης που έτσι τον έμαθε ο κόσμος.

-Θεωρείς τον εαυτό σου σταρ;
Τι σημαίνει σταρ; Τι θεωρείτε εσείς ότι είναι ο σταρ;

-Ένας celebrity, ας πούμε, που θεωρείται κορυφαίος στο είδος και μπορεί να χαρακτηριστεί ως είδωλο...
Η απάντησή μου, λοιπόν, είναι όχι. Δεν έχω πει ποτέ ότι αντιμετωπίζω τον εαυτό μου ως σταρ. Και όποιος έχει πει ότι είναι σταρ, στείλε μου να τον δω γιατί θεωρώ πως κανείς στον πλανήτη δεν το έχει αναφέρει για τον εαυτό του. 



-Ποια είναι η πιο δύσκολη στιγμή που έχεις βιώσει. Η στιγμή, δηλαδή, που είπες ότι μάλλον όλα τελείωσαν πλέον;
Είναι πάρα πολλές (γελάει). Δε θέλω να σκέφτομαι τις δύσκολες στιγμές. Σκέφτομαι θετικά πράγματα γιατί έτσι κρατάω το μυαλό μου καθαρό.

-Τι είναι αυτό που δεν συγχωρείς ποτέ;
Αυτό που δεν αντέχω καθόλου είναι η προδοσία και η υποκρισία. Αυτά βέβαια πάνε πακέτο διότι η προδοσία περιέχει υποκρισία. Είναι “αδερφάκια” νομίζω.

-Πιστεύεις ότι η προδοσία είναι χειρότερη στον ερωτικό τομέα ή στον φιλικό τομέα;
Η προδοσία είναι προδοσία. Εμπεριέχει συναίσθημα μέσα της, σε όποιον τομέα και αν είναι.

-Αισθάνεσαι και εσύ στο παρελθόν ότι μπορεί να πρόδωσες χωρίς να το έχεις καταλάβει;
Δεν έχω προδώσει ποτέ.

-Ποια είναι τα δικά σου όρια; Σου αρέσει να τα ξεπερνάς;
Δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να συμβεί στη ζωή του καθενός.

-Τι σημαίνει για σένα τραγούδι πέρα από ένα επάγγελμα που σε έχει γεμίσει με πολλά μηδενικά στον λογαριασμό σου;
Τι να έχει κάνει;

«Από παιδί το πηγαίνω μέχρι τέλους και θα το πάω μέχρι το τέλος των ημερών»


-Δεν έχει γεμίσει με αρκετά μηδενικά τον λογαριασμό σου;
Ποτέ και για κανένα λόγο. Γενικώς στη ζωή μου έχω δει ότι μπορεί να έχεις ερμηνεύσει ή να έχεις γράψει επιτυχίες αλλά στον λογαριασμό υπάρχει πάντα ένα μηδενικό στο τέλος σε αντίθεση με όσα πιστεύει ο κόσμος. Στη ζωή μου, πάντως, παλεύω πολύ για τους δημιουργούς των τραγουδιών οι οποίοι δεν παίρνουν ποτέ το credit που τους αξίζει. Παλεύω εδώ και πολλά χρόνια.

-Μια και μιλήσαμε για το τραγούδι, με ποιο θα ήθελες να σε θυμάται ο κόσμος; Ξεχωρίζεις κάποιο;
Σε 100 χρόνια δεν θα θυμάται ποτέ κανείς κανέναν. Ξέρετε εσείς τα ονόματα των προ-προπαππούδων σας; Αν ήθελα να με θυμούνται για κάτι θα ήθελα πρώτα από όλα να είναι επειδή ήμουν καλός άνθρωπος και ύστερα ότι προσπάθησα να βοηθήσω να πληρώνονται δίκαια οι δημιουργοί. Αν σε αυτό το κομμάτι προστεθεί ότι ερμήνευσα και ωραία τραγούδια είναι πραγματικά καλοδεχούμενο, αλλά πάνω από όλα θα ήθελα να με θυμούνται σαν καλό άνθρωπο.

-Στο θέμα της μουσικής όμως είναι διαφορετικό, δηλαδή δεν γίνεται να μην θυμόμαστε τον Μπετόβεν ή στην Ελλάδα τον Τσιτσάνη;
Τώρα μιλάτε για τον πιο εμπορικό όλων των εποχών (σ.σ. τον Μπετόβεν).

-Πώς μπορείς εσύ που έχεις την αναγνωρισιμότητα να βοηθήσεις ώστε οι δημιουργοί να μην βρίσκονται στο περιθώριο;
Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης κάνουν ό,τι μπορούν πραγματικά, επειδή όμως η τεχνολογία κυλάει με πολύ γρήγορους ρυθμούς χρειάζονται μεγαλύτερες προσπάθειες και ενέργειες, προκειμένου να κατανείμονται σωστά τα πνευματικά δικαιώματα.

-Σε έχει επηρεάσει πιστεύεις αυτή η "μάχη" υπέρ της αναγνώρισης των δημιουργών; Σε έχει κρατήσει, δηλαδή, πίσω σε αναγνωρισιμότητα σχετικά με την εξέλιξη που θα μπορούσες να έχεις αν δεν ασχολιόσουν με αυτό το κομμάτι;
Η αναγνωρισιμότητα δεν θα έλεγα ότι έχει σχέση με την επιτυχία αυτόν τον καιρό. Η αναγνωρισιμότητα έχει διαφορετικά στάδια και κατηγορίες. Για παράδειγμα ποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν ξέρει τον Σάκη Ρουβά; Θα είναι πάντα γνωστός, άσχετα με το αν κάνεις επιτυχίες αυτόν τον καιρό.



-Ποιος στίχος από τα κομμάτια σου είναι περισσότερο Νίνο;
Ποιος στίχος ε; Από αυτά που έχω γράψει ή που έχω πει;

-Και από τα δύο;
Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα. Δεν μπορώ να θυμηθώ.

-Τι σε εμπνέει πιο πολύ για να γράψεις; Σε ηρεμεί η θάλασσα ας πούμε;
Η θάλασσα θεωρώ ότι όλους μας ηρεμεί. Κάτι έχει η θάλασσα. Η έμπνευση όμως είναι και κάτι ανεξήγητο για το οποίο κανείς δεν μιλάει. Τι είναι η έμπνευση; Από πού έρχεται η έμπνευση; Ποιος είναι αυτός που προστάζει το μυαλό μου να κρατήσει έναν συγκεκριμένο στίχο ή μία εικόνα; Τι είναι αυτό και από πού προέρχεται; Πιστεύω ότι η έμπνευση είναι κάτι θεϊκό.

-Πιστεύεις στον Θεό;
Πιστεύω πάρα πολύ.

-Έχεις αισθανθεί ποτέ ότι ο διάβολος σε έχει πλησιάσει με κάποια μορφή;
Ο Ντένζελ Ουάσιγκτον έχει πει πως "όταν κάνεις κάτι κακό, ο διάβολος το αφήνει να συμβαίνει. Όταν όμως κάνεις κάτι καλό, τότε είναι που έρχεται κοντά σου". Οπότε το ακούω πολύ αυτό, στα εύκολα είναι που έρχονται οι προκλήσεις.

-Τι πιστεύεις ότι μας περιμένει μετά τη ζωή;
Πιστεύω ότι η ψυχή ταξίδευε από πριν αιώνια, κάνει κάποια στιγμή ένα διάλειμμα σε αυτή τη ζωή για ορισμένα χρόνια, και συνεχίζει.

-Ποιος είναι ο άνθρωπος που δεν βαριέσαι ποτέ να συζητάς μαζί του;
Σίγουρα είναι οι παιδικοί μου φίλοι, γιατί πάντα έχω κάτι καινούργιο να συζητήσω μαζί τους.

-Σε είδαμε πρόσφατα στη σκηνή του The Secret Song όπου σου έκαναν έκπληξη oι άνθρωποί σου; Μπορείς να μας περιγράψεις το feeling της στιγμής εκείνης;
Συγκινήθηκα πολύ. Από χαρά εννοείται. Είναι απίστευτο ότι τα χρόνια περνάνε αλλά οι αναμνήσεις παραμένουν στο ίδιο σημείο. Αν υπάρχουν οι αναμνήσεις και προσπαθώ να προσφέρω καλές αναμνήσεις στον κόσμο, κάθε φορά που τις θυμόμαστε αισθανόμαστε ωραία. Εμείς εδώ για παράδειγμα, δημιουργούμε μια ανάμνηση. Σε 15 χρόνια από σήμερα θα κοιτάξουμε τη συνέντευξη που κάνουμε σήμερα και θα το θυμόμαστε ευχάριστα. Για αυτό είναι σημαντικό να δημιουργούμε καλές και όμορφες αναμνήσεις. 

«Πατρίδα για μένα είναι το σπίτι μου. Η οικογένειά μου, η Ελλάδα»


-Τι είναι αυτό που δε θα έκανες για όλα τα λεφτά του κόσμου;
-Κακό. Δε θα έκανα κακό για κανέναν λόγο.

-Θα έβλεπες τον εαυτό σου στην πολιτική;
Δεν ξέρω, είμαι πολύ μικρός ακόμα. Νομίζω όχι.

-Τι σημαίνει για σένα πατρίδα; Είναι τα εδαφικά σύνορα και μια σημαία ή κάτι βαθύτερο;
Πατρίδα για μένα είναι το σπίτι μου. Η οικογένειά μου, η Ελλάδα. Είμαι γεννημένος στη Σουηδία, το DNA μου είναι 50% σουηδικό και 50% ελληνικό. Η μητέρα μου είναι από τη Σουηδία και ο πατέρας μου από τη Ρόδο. Μιλάω σουηδικά, καταλαβαίνω σουηδικά, βλέπω σουηδική τηλεόραση, με τη μητέρα μου μπορεί να μιλήσουμε σουηδικά, έχω συγγενείς εκεί. Αλλά πατρίδα μου θεωρώ την Ελλάδα.

-Ναι, αλλά γιατί την Ελλάδα και όχι τη Σουηδία;
Θα σου πω, σε όποια χώρα και να πάω, δε μου αρέσει κανένα μέρος όσο η Ελλάδα. Ταξίδευα πολύ αλλά κατάλαβα μετά από πολλά ταξίδια πως δε μου αρέσει κανένα μέρος όσο η Ελλάδα. Όλα αυτά τα ταξίδια που έχω κάνει είναι μέχρι το 2007. Έχω πάει στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στην Ιταλία, στη Σιγκαπούρη, στο Ντουμπάι και σε άλλα μέρη που δε θυμάμαι τώρα.

-Τι είναι αυτό που διαφέρει την Ελλάδα από τα υπόλοιπα μέρη στον κόσμο που έχεις επισκεφτεί; Το κλίμα, η ζωή, το φαγητό, οι άνθρωποι;
Οι απαντήσεις είναι αυτονόητες θεωρώ.

-Θεωρείς τους Έλληνες καλούς ανθρώπους;
Παντού υπάρχουν καλοί και κακοί. Τι να πω ότι οι Έλληνες είναι καλοί ενώ υπάρχουν καθίκια ή να πω ότι όλοι είναι καθίκια ενώ υπάρχουν και καλοί;

-Ποιος είναι ο άνθρωπος που θαυμάζεις περισσότερο στη ζωή σου;
Οι γονείς μου και τα παιδιά μου.



-Πιστεύεις ότι τα παιδιά σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο;
Τα παιδιά σού μαθαίνουν πράγματα. Τα μαθήματα που έχω πάρει από τα παιδιά μου είναι πως πρέπει να είμαστε πιο ειλικρινείς. Να είμαστε πιο γρήγοροι στις απαντήσεις, δηλαδή αυτό που πιστεύουμε πρέπει να το λέμε γρήγορα. Από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια. Δεν κρύβουν την αλήθεια. Τα παιδιά δε φιλτράρουν κάτι. Εμείς, βέβαια από την πλευρά μας, μπορούμε να το κάνουμε αυτό ως μεγαλύτεροι; Θα πρέπει να φιλτράρουμε αυτά που λέμε; Πιστεύω πως αν έχεις μια σωστή και λογική σκέψη δε χρειάζεσαι φίλτρο.

-Πώς ξεκίνησες να είσαι τόσο ειλικρινής με τους άλλους και με τον εαυτό σου; Ήσουν πάντα έτσι ή ήρθε ως ένα δείγμα της ωριμότητάς σου;
Ήμουν πάντα έτσι.

-Έχεις χάσει ανθρώπους από την ειλικρίνειά σου;
Δε με νοιάζει καθόλου αν έχω χάσει ανθρώπους από την ειλικρίνειά μου. Δεν κάνω κάτι κακό, δε μιλάω άσχημα, μπαίνω στα παπούτσια του άλλου, προσπαθώ να καταλάβω την ώρα που συζητάω με κάποιον από πού έρχεται, τι μπορεί να έχει περάσει, δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί να κρύβει ο άλλος. Μπορεί να φαίνεται πανευτυχής, να είναι φουλ επιτυχημένος, να είναι πανέμορφος αλλά να περνάει κάτι πολύ δύσκολο και να το κρύβει από ευγένεια. Να το κρύβει για να μη στο μεταφέρει. Ίσως να θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος να βγάλει τη μαυρίλα του. 


-Ποιες είναι οι φοβίες ενός σύγχρονου πατέρα;
Πιστεύω πως όλοι οι γονείς έχουν τους ίδιους φόβους. Αυτό που θέλουν κυρίως είναι 2-3 βασικά πράγματα για τα παιδιά τους. Να είναι ευτυχισμένα, τυχερά και να τους τα φέρει ωραία η ζωή. Βέβαια η ζωή δε φέρνει μόνο τυχερά και ωραία αλλά φέρνει και στραβά, δυσκολίες. Είναι μία περιπέτεια η ζωή. Αυτό που θέλω είναι να έχουν δύναμη ώστε να αντεπεξέλθουν σε όλα όσα τους φέρει η ζωή.

-Είπες πως θέλεις τα παιδιά σου να είναι ευτυχισμένα. Ποιος είναι ο ορισμός της ευτυχίας για σένα;
Μία κατάσταση ηρεμίας, τάξης, σωστής σκέψης και καθαρού μυαλού.

-Μου το λες συνέχεια αυτό με το καθαρό μυαλό...
Ναι, ναι, καθαρό μυαλό σίγουρα. Νομίζω από τον Δημήτρη  Γιαννακόπουλο το έχω εμπεδώσει αυτό. Το λέω από μικρός το καθαρό μυαλό, είναι πολύ σημαντικό.

-Πόσο δύσκολο είναι να βγαίνεις πάνω στην σκηνή, τι ένταση και ενέργεια χρειάζεται να έχεις ώστε να καταφέρεις να αντεπεξέλθεις και την υπόλοιπη εβδομάδα με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σου;
Είναι τρελό, είναι τρελό. Είναι τρελό και πιστεύω συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, όλο τον χρόνο, όλοι οι καλλιτέχνες καλοκαίρι και χειμώνα να είμαστε παντού και συνέχεια. Αυτό δε συμβαίνει σε άλλη χώρα. Τουλάχιστον μέχρι πριν λίγα χρόνια δε συνέβαινε πουθενά. Μπορεί να πέφτω έξω αλλά δεν το έχω δει πουθενά. Δηλαδή στην Αμερική είναι όλοι οι καλλιτέχνες Παρασκευή και Σάββατο και μετά tour και αυτό να συμβαίνει για 50 χρόνια; Ή στην Αγγλία ή στην Γερμανία; Πού συμβαίνει αυτό; Ο Robbie Williams ή ο Elton John είναι κάθε Παρασκευή και Σάββατο κάπου και τους πετάνε λουλούδια; Ο λόγος που συμβαίνει όλο αυτό στην Ελλάδα με τις συνεχόμενες εμφανίσεις σε πίστες, συναυλίες και tour είναι γιατί οι Έλληνες καλλιτέχνες και δημιουργοί, αν δεν είχαν το live δε θα μπορούσαν να ζήσουν. Όσο επιτυχημένος και να είναι ένας Έλληνας καλλιτέχνης - δημιουργός δε φτάνουν τα έσοδα από τους δίσκους και τους οργανισμούς για να ζήσεις. Είναι μεγάλο θέμα αυτό. Το να ξεκινάει η δουλειά σου 2:00 τη νύχτα και να τελειώνει 6:00 και να είσαι πάντα γεμάτος ενέργεια είναι τρελό. Επίσης το να είναι όλοι με τα κινητά, κάτι που σημαίνει πως η πληροφορία δε μένει στο μαγαζί και στους θαμώνες αλλά φεύγει και πάει παντού, σε κάνει να είσαι ακόμη πιο προσεκτικός.

«Οι άνθρωποι θα τρελαθούν αν φύγει η μουσική από τον κόσμο»


-Έχεις αναφέρει στο παρελθόν πως έχεις γράψει ένα κομμάτι που αν πήγαινε στην Eurovision θα έπαιρνε την πρώτη θέση.
Ναι έτσι πιστεύω.

-Γιατί δεν πας εσύ στην Eurovision; Γιατί απορρίπτεις αυτή τη σκέψη;
Δε μου έχει γίνει πρόταση ποτέ. Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ να πάω εγώ ως καλλιτέχνης και να τραγουδήσω.

-Πιστεύεις πως αν πας θα βγεις πρώτος;
Όχι, πιστεύω πως αν πάει το συγκεκριμένο τραγούδι θα βγει πρώτο.

-Και ποιος θεωρείς πως θα πρέπει να το ερμηνεύσει;
Δεν ξέρω, είναι ένα τραγούδι που βρίσκεται στο “συρτάρι” και χρόνια προσπαθούσα να το εξελίξω και να το αλλάξω αλλά τελικά θα μείνει έτσι. Πιστεύω αν πάει το συγκεκριμένο με τη σωστή παραγωγή και σωστή εκτέλεση από έναν καλλιτέχνη ή μία καλλιτέχνιδα θα βγει πρώτο. Έτσι το έχω στο μυαλό μου, πιστεύω θα βγει πρώτο, δεν ξέρω γιατί. Μπορεί να πάει και να βγει τελευταίο, μόνο αν πάει θα μάθουμε.



-Πόση ώρα χρειάζεσαι για να γράψεις ένα σουξέ;
Σουξέ; Θα σου πω. Δεν γράφεται ένα τραγούδι για να γίνει σουξέ, γράφεται γιατί έρχεται σαν μία τεράστια πίεση από μία σκέψη. Σκέψου, για παράδειγμα, ότι για τα επόμενα τρία τέταρτα θα σκέφτεσαι μόνο έναν ελέφαντα. Μόνο, τίποτε άλλο. Έρχεται αυτή η σκέψη και δεν μπορεί να φύγει, είναι μπροστά μου: Ο τίτλος, οι στίχοι, η μελωδία. Πρέπει να βγει το τραγούδι για να φύγει αυτή η σκέψη. Δεν ξέρω αν τελικά θα γίνει σουξέ ή όχι.

-Είναι η μουσική ένας τρόπος για να διαφύγεις από την σκληρή πραγματικότητα;
Δεν προσπαθώ να ξεφύγω από την σκληρή πραγματικότητα. Οι άνθρωποι προσπαθούμε να ξεφύγουμε πίνοντας αλκοόλ, παίζοντας τυχερά παιχνίδια, κάνοντας γυμναστική, που αυτό είναι το σωστό ή γράφοντας μουσική. Αλλά δεν είναι ο τρόπος μου για να ξεφύγω από την πραγματικότητα.

-Είσαι επιρρεπής σε εθισμούς;
Όχι. Δε θυμάμαι πότε ήταν ο εγκέφαλός μου ζαλισμένος. Δεν πίνω αλκοόλ για παράδειγμα.

-Σου προσφέρει η μουσική την ίδια ευχαρίστηση που προσφέρει σε κάποιον το αλκοόλ ή γυμναστική; Εκείνη την ντοπαμίνη που όλοι έχουμε ανάγκη;
Κοίτα σίγουρα αισθάνομαι πολύ όμορφα όταν τελειώσω ένα τραγούδι, όπως όταν τελειώσω τη γυμναστική.

-Είσαι τελειομανής;
Δεν υπάρχει το τέλειο.

-Δεν υπάρχει αλλά το αναζητάς;
Δεν το αναζητώ γιατί δεν υπάρχει το τέλειο. Προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Όποιος λέει ότι είναι τελειομανής, είναι σαν να παραδέχεται ότι έχει μανία με την τελειότητα, η οποία ωστόσο δεν υπάρχει. Οπότε είναι ένας φαύλος κύκλος. “Πρέπει να γίνει τέλειο”, λέει. Μα τέλειο δεν υπάρχει.

-Το πηγαίνεις πάντα μέχρι τέλους;
Το πάω από παιδί και θα το πάω μέχρι το τέλος των ημερών. Μέχρι να φύγω από τη Γη.

«Πιστεύω πως τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρουν καθόλου τα προσωπικά μου. Είμαι 100% σίγουρος γι’ αυτό»


-Ποιος είναι ο στόχος σου;
Ο στόχος μου είναι να φτάσω στην τελευταία των ημερών και να πω ότι έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα. Τα έκανα όλα. Προσπάθησα σε όλους τους τομείς. Σε κάτι οράματα που έχω, κάτι πράγματα που σκέφτομαι ότι θέλω να γίνουν. Τα τραγούδια, τα συναισθήματα, τα λέω όλα, τα κάνω όλα, να γίνουν όλα.

-Και πώς το έχεις οραματιστεί όλο αυτό; Να είσαι 80-90 χρονών μπροστά στο τζάκι με τα εγγόνια σου και να γράφεις μουσική ή κάπως διαφορετικά;
Σίγουρα θέλω να φτάσω σ’ ένα σημείο, στην τελευταία των ημερών όπως σου ανέφερα και αν με ρωτήσουν “τα έκανες όλα; Προσπάθησες;”, θα τους πω “ναι, δεν έχω αφήσει κάτι”.

-Είσαι Παναθηναϊκός;
Θα σου πω, αυτό μου το ρωτάνε συνέχεια όλοι γιατί δεν έχω πει ποτέ τι ομάδα είμαι. Η αλήθεια είναι πως στο γήπεδο, σε όλη μου τη ζωή, έχω πάει 4 φορές. Τη 2η φορά ρώτησα τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο: “Εκεί οι διαιτητές απέναντι τι κάνουν;”. Μου λέει “ποιοι διαιτητές;”. Του λέω “αυτοί στο γραφείο απέναντι, τι κάνουν;” (σ.σ. εννοούσε την γραμματεία στο μπάσκετ). Δεν ξέρω τίποτα από τον αθλητισμό, τίποτα. Ο πατέρας μου ήταν προπονητής ποδοσφαίρου, ο αδερφός μου ποδοσφαιριστής και εγώ δεν ήξερα τι είναι το οφσάιντ. Δε με ενδιέφερε, δεν ήμουν αυτός ο τύπος. Δεν μπορώ να σου πω πως υποστηρίζω φανατικά κάποια ομάδα. Αλλά με τόσο Παναθηναϊκό γύρω μου, επηρεάζομαι. Δεν έχω τίποτε άλλο πέρα από Παναθηναϊκό γύρω μου. Αν δεν είχα τόσο Παναθηναϊκό γύρω μου, τους ανθρώπους της ομάδας, θα σου έλεγα ότι υποστηρίζω κάποια ομάδα από τη Ρόδο. Που δεν γνωρίζω ούτε τις ομάδες από τη Ρόδο, σκέψου.



-Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Εργκίν Αταμάν, εμφανίστηκε ενθουσιασμένος όταν άκουσε για πρώτη φορά το “Μέχρι Τέλους” από τα μεγάφωνα του ΟΑΚΑ.
Αλήθεια; Δεν το γνώριζα. Πολύ χαίρομαι!

-Γενικότερα μετά από μία μεγάλη νίκη, το “Μέχρι Τέλους”, παίζει σε πολλά προφίλ Παναθηναϊκών στο Instagram και στο TikTok.
Τι ωραία, τι ωραία! Οτιδήποτε έχει πει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, έχει γίνει. Αυτό είναι απίστευτο.

-Πόση ώρα σου πήρε για να το γράψεις;
Πολύ γρήγορα. Όλο αυτό που σου ανέφερα και πριν με τις σκέψεις που έρχονται και πρέπει να βγουν. Με το που άκουσα τις λέξεις “Θα υποταχθώ” και “Μέχρι Τέλους”, στο μυαλό μου άρχισα ν’ ακούω τη μελωδία και το “με ρωτάνε μέχρι πού θα πάω το πάω, πάω μέχρι τέλους”.

-Το “πάω μέχρι τέλους” μήπως τελικά είναι “ΠΑΟ μέχρι τέλους”;
Δε θα το απαντήσω, το αφήνω ερωτηματικό, να το απαντήσει ο κόσμος (γέλια). Αλλά ταιριάζει.



-Με ποια μεγάλη μορφή της ιστορίας θα ήθελες να πιεις ένα ποτό και να συζητήσετε σ’ ένα μπαρ;
Καλά ποιος δε θα ήθελε να κάτσει και να κουβεντιάσει με τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και τον Μέγα Αλέξανδρο;

-Είναι ο έρωτας ένα παραμύθι;
Ο έρωτας είναι ένα μυστήριο πράγμα. Έλεγα πως είναι μια ψυχική διαταραχή που κρατάει 8 με 10 μήνες και είναι καθαρά δική μας επιλογή. Ωστόσο τώρα θα σου πω πως θα ξαναμιλήσω για τον έρωτα, τεκμηριωμένα και με αποδείξεις, μετά τα 80.

-Γιατί θεωρείς ότι ενδιαφέρει τον κόσμο τι κάνεις στα προσωπικά σου; Τι είναι αυτό που τον διεγείρει και θέλει να μάθει κάθε λεπτομέρεια αναφορικά με τη σχέση σου;
Πιστεύω πως τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρουν καθόλου τα προσωπικά μου. Όχι μόνο τα δικά μου αλλά κανενός. Ο κόσμος μπαίνοντας στο διαδίκτυο, βλέπει παντού τα προσωπικά των άλλων και δεν έχει κάτι άλλο να δει. Είμαι 100% σίγουρος γι’ αυτό που σου λέω. Τον κόσμο στις Σέρρες, στη Κοζάνη, στην Κω, στην Κρήτη, δεν τον ενδιαφέρουν τα προσωπικά μου. Πάμε τώρα σ’ ένα cafe στην Εύβοια να ρωτήσουμε. Απλώς το lifestyle στην Ελλάδα στηρίζεται στα ερωτικά.

«Οι άνθρωποι θα τρελαθούν αν φύγει η μουσική από τον κόσμο»


-Τι είναι αυτό που σε γοητεύει σε μια γυναίκα; Να είναι εξωστρεφής, αντισυμβατική ή κάτι τελείως διαφορετικό που να “κουμπώνει” πάνω σου;
Να είναι ειλικρινής.

-Τι είναι αυτό που πραγματικά μπορεί να σε διαλύσει;
Τίποτα.

-Έχεις αναρωτηθεί ποιο μπορεί να είναι το επόμενο είδος μουσικής που θα κυριαρχήσει;
Κάτι ωραίο είναι πάντα ωραίο, όποτε κι αν βγει. Ανεξαρτήτως το είδος της μουσικής. Θα δείξει η ιστορία, δεν μπορώ να το ξέρω. Εύχομαι να κυριαρχήσει κάτι καλό. Αν έπρεπε να σκεφτώ κάτι που θα παραμείνει μετά από 40 χρόνια, τότε θα ήταν οι μπαλάντες.


-Τι σημαίνει για σένα μουσική; Μπορείς να σκεφτείς τον εαυτό σου μακριά από τη μουσική, απ’ όλα τα συναισθήματα που σου προσφέρει;
Σκέψου τον κόσμο χωρίς μουσική, δε γίνεται. Μία ταινία χωρίς μουσική, ούτε μία νότα. Είναι ανθρώπινη ανάγκη. Οι άνθρωποι θα τρελαθούν αν φύγει η μουσική από τον κόσμο.

-Το TikTok επηρεάζει τον τρόπο που γράφονται τα τραγούδια πλέον. Το τέμπο είναι πιο γρήγορο και το ρεφρέν μπαίνει πιο νωρίς. Πώς βλέπεις όλη αυτή την τάση με το TikTok;
Το Instagram έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα και τη δική του εποχή. Το TikTok για να με ψήσει μουσικά θα πρέπει να περάσει μία δεκαετία. Το TikTok είναι ένας πρωτοεμφανιζόμενος καλλιτέχνης. Μη μου έχει υφάκι, θα δείξει ο χρόνος τι θα κάνει. Τώρα κυριαρχεί, θα κυριαρχεί όμως και τα επόμενα χρόνια; Αν τα καταφέρει, μπράβο του. Να ξέρεις πως ήμουν από τους πρώτους που είχα TikTok και όταν το έλεγα, με ρωτούσαν τι ακριβώς είναι αυτό.

-Σ’ αρέσει να πρωτοπορείς;
Θέλω να το έχω κάνει πρώτος εγώ, σίγουρα. Όπως για παράδειγμα τα podcasts, που τα είχα σκεφτεί και ήθελα να το κάνω.

-Λειτουργεί ως εγωιστική ανάγκη;
Θέλω όταν μου έρχεται κάτι, να το κάνω αμέσως. Ακόμη κι ας μην έχει επιτυχία. Ως μία εσωτερική ανάγκη, όχι απαραίτητα για να κάνει buzz.

* Ευχαριστούμε το Balthazar Bar Restaurant για τη φιλοξενία.

1 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved