Βιβλιοδέτης: Ένα επάγγελμα που επιβιώνει ακόμη και σε δύσκολους καιρούς

Μιλήσαμε με την κα Ευαγγελία Μπίζα στο υπέροχο βιβλιοδετείο της στα Εξάρχεια.

Περνάω πολύ συχνά από την Καλλιδρομίου γιατί τυχαίνει και μένω πολύ κοντά, οπότε κάθε μέρα έβλεπα το υπέροχο μαγαζάκι, όπως ανεβαίνεις από Αλεξάνδρας.

Στην αρχή δεν ήξερα τι είναι, έβλεπα τα διάφορα παλιά εργαλεία και μηχανήματα και αμέσως όλος αυτός ο υπέροχος «θόρυβος» μου τραβούσε την προσοχή.

Ρώτησα τι είναι εδώ και μία κυρία μου απάντησε.

«Εδώ δένουμε βιβλία στο χέρι. Πάντα στο χέρι».

Έτσι κάπως πήρα την απόφαση να μιλήσω με την Ευαγγελία Μπίζα η οποία είναι η βασίλισσα στο βιβλιοδετικό της βασίλειο.

83016120 274020273715275 8134438678837825710 n

Κάθομαι στον μεγάλο πάγκο και η Ευαγγελία με υποδέχεται με χαμόγελο κι αρχίζουμε να μιλάμε για την ιστορία της αλλά και την ιστορία της βιβλιοδεσίας.

Έχει αποφοιτήσει από την σχολή Βιβλιοδεσίας Τέχνης του ΕΟΜΜΕΧ και μετεκπαιδεύτηκε στη σχολή Centro del bel libro στην Ελβετία (υποτροφίες ΕΟΜΜΕΧ / Ιδρύματος Ωνάση), με θέμα τη βιβλιοδεσία και τη συντήρηση βιβλίου.  Στη συνέχεια εργάστηκε σαν βιβλιοδέτρια-συντηρήτρια στο Ιστορικό Αρχείο Κέρκυρας. Παράλληλα έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις / διαγωνισμούς καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και τέχνης του βιβλίου με σημαντικές διακρίσεις. Βιβλία της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές».

«Η δουλειά μου στο Ιστορικό Αρχείο Κέρκυρας ήταν πολύ απαιτητική μιας και τα βιβλία που βρίσκονται εκεί είναι πολύ παλιά και πολύτιμα. Υπάρχουν χειρόγραφα βιβλία από την εποχή της Ενετοκρατίας (1400 μ.χ). Έπρεπε να παλέψουμε με τη σκόνη και τα έντομα, τη φθορά του χρόνου».

Το βλέμμα μου δεν σταματούσε να γυρίζει μέσα στον μικρό χώρο του βιβλιοδετείου, τα παλιά εργαλεία και μηχανήματα μου τραβούσαν την προσοχή διαρκώς και σε συνδυασμό με την φωνή της Ευαγγελίας, είχα μπει για τα καλά σ’ ένα σύμπαν που δεν γνώριζα αλλά ήθελα πολύ να μάθω.

Παλαιοβιβλιοπωλείο: Ένας παράδεισος γνώσης στο κέντρο της Αθήνας

 

«Αναλαμβάνουμε παραγγελίες που πολλές φορές η συναισθηματική αξία για τον  ιδιοκτήτη  είναι μεγαλύτερη από την αγοραστική αξία του βιβλίου.  Μπορεί να έρθει κάποιος και να θέλει να δέσουμε το ημερολόγιό του ή να αποκαταστήσουμε το εξώφυλλο ή τη ράχη ενός σπάνιου και παλιού βιβλίου του. Φυσικά αναλαμβάνουμε και πιο παραγωγικές  εργασίες με μεγάλο αριθμό αντιτύπων αλλά ο κύριος όγκος της εργασίας μας έχει να κάνει με μεμονωμένα αντίτυπα» λέει η κα Μπίζα.

Η δουλειά του βιβλιοδέτη δεν είναι εύκολη και χρειάζεται μεγάλη δεξιοτεχνία, γνώση και υπομονή. Το να αντικαταστήσεις ένα δερμάτινο εξώφυλλο και μία κατεστραμμένη ράχη ενός σπάνιου και παλιού βιβλίου είναι μία τέχνη η οποία χρειάζεται άπειρη συγκέντρωση και μεράκι.

Η κα Μπίζα βγάζει ένα παλιό μεγάλο βιβλίο με γκραβούρες το οποίο μόλις είχε δουλέψει και επαναφέρει στην κατάσταση που ήταν πριν από μερικά χρόνια. Μένω έκπληκτος με τις φωτογραφίες που μου δείχνει, πριν την αποκατάσταση, σε σύγκριση με το τι βλέπω μπροστά μου.

104118884 262196791762460 5409738729853146873 n

«Το στοίχημα είναι να καταφέρεις να φέρεις το βιβλίο στην κατάσταση που ήταν πριν φθαρεί. Η δουλειά που προϋποθέτει κάτι τέτοιο είναι πολύ λεπτή. Είναι ακριβώς σαν μία χειρουργική επέμβαση».

Το βιβλιοδετείο της κυρίας Ευαγγελίας Μπίζα βρίσκεται στον ίδιο χώρο τα τελευταία είκοσι χρόνια. Εγώ την ρωτάω πως είναι να έχεις ένα τέτοιο μαγαζί στην καρδιά των Εξαρχείων.

«Τα Εξάρχεια είναι γειτονιά. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν εδώ από την δεκαετία του ’60, τα παιδιά τους μεγαλώσανε μαζί. Είχα σκεφτεί κάποια στιγμή να αναζητήσω έναν μεγαλύτερο χώρο αλλά το σημείο με κέρδισε».

«Έχουμε μία μεγάλη γκάμα υπηρεσιών. Από χρηστικές πανόδετες βιβλιοδεσίες μέχρι πολυτελείς με δέρμα ή περγαμηνή με πλούσια χρυσοτυπία ή διακόσμηση. Ιδιαίτερες κατασκευές  με δέρμα ή χαρτί, κουτιά, φωτογραφικά άλμπουμ, βιβλία εκδηλώσεων. Κυρίως συνεργαζόμαστε με εικαστικούς, γραφίστες, φωτογράφους, συλλέκτες, βιβλιοθήκες ή φορείς. Εδώ κανείς μπορεί να φέρει την ιδέα του και να καθοδηγηθεί στην ανεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης. Να επιλέξουμε την κατάλληλη βιβλιοδετική τεχνική, τα υλικά και τη συνολική αισθητική του αντικειμένου. Όλες οι εργασίες  γίνονται  στο χέρι. Τα εργαλεία μας είναι τα ίδια μ’ εκείνα που είχαν στον 16ο αιώνα. Η χειροποίητη βιβλιοδεσία δεν έχει αλλάξει και πολύ από τότε».

103985678 1414969472020137 3222425590142196878 n

Προσπαθώ να γίνω ένα με το χώρο και να βάλω στη θέση τους τον εαυτό μου. Να καταλάβω πως είναι να κάνεις ένα επάγγελμα τόσο παλιό και λεπτό.

«Με τη διάδοση της τυπογραφίας ο καθένας είχε τη δυνατότητα να έχει στην κατοχή του βιβλία και να τα δένει με το υλικό της επιλογής του για να διατηρηθούν στη βιβλιοθήκη του άθικτα για μια ζωή. Μία καλή βιβλιοδεσία προστατεύει το βιβλίο»

Μας εξηγεί πως το να δέσεις ένα βιβλίο με δέρμα αποτελεί μια κλασική επιλογή που προσφέρει αντοχή στο χρόνο. Ωστόσο, μπορείς να δέσεις ένα βιβλίο με άλλες τεχνικές και υλικά όπως ύφασμα, χαρτί, σύγχρονα υλικά τεχνολογίας κ.α.

Στο βιβλιοδετείο της κας Ευαγγελίας Μπίζα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει σεμινάρια βιβλιοδεσίας τα οποία ξεκινάνε τον Οκτώβριο/ Φεβρουάριο και διαρκούν από  4 έως 12 εβδομάδες. Εδώ μπορεί κανείς να μάθει από πρώτο χέρι την τέχνη. Τα σεμινάρια γίνονται στο χώρο του βιβλιοδετείου.

Στοιχεία επικοινωνία με το βιβλιοδετείο Biza Bookbinding:

Καλλιδρομίου 81-83, 10683, Αθήνα

Τηλ. 2108254800

Email: evangeliabiza@gmail.com

Facebook

Instagram

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις το βιβλιοδετείο Biza Bookbinding:

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved