Μία ματιά στα τέσσερα μεγάλα αφεντικά του Cali καρτέλ

Οι μεγαλέμποροι της τρίτης σεζόν του Narcos που εκτόπισαν τον Πάμπλο Έσκομπαρ.

Μπορεί η DEA και το Search Bloc να πήραν τα εύσημα για το ξεπάστρεμα του Escobar, αλλά η αλήθεια πίσω από το φαίνεσθαι, είναι πως δεν θα τα είχαν καταφέρει αν πρώτα οι Los Pepes δεν είχαν «ξετρυπώσει» τους άντρες του Pablo. Και μάντεψε ποιοι ήταν οι άνθρωποι που χρηματοδότησαν τους Los Pepes. Αν σκέφτηκες το Cali καρτέλ, πόνταρες σωστά.

Οι μεγαλέμποροι της κοκαΐνης έβγαλαν από την μέση τον Escobar χωρίς να «λερώσουν» οι ίδιοι τα χέρια τους και κατάφεραν να ελέγχουν όλη την παγκόσμια αγορά. Ευθυνόντουσαν για το 90% της κοκαΐνης που κυκλοφορούσε στην Ευρώπη και για το 75% στις Ηνωμένες Πολιτείες, χτίζοντας έτσι μία αυτοκρατορία ναρκωτικών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Χωρίς να κάνουμε σπόιλερ για την κατάληξη τους, σου δίνουμε μίαν ευρύτερη ματιά στους 4 μεγάλους του Cali καρτέλ που βλέπεις στην τρίτη σεζόν του Narcos.

 

1. Pacho Herrera

narcos 310 unit 00820r

Παιδί από διαλυμένη οικογένεια, μπήκε από μικρός στα κόλπα και έμαθε από γρήγορα το εμπόριο της κοκαΐνης. Ο Herrera ήταν ο κατεξοχήν 70s τύπος. Είχε το στυλ, σύχναζε στις ωραιότερες ντισκοτέκ  της εποχής και εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους της κομπανίας, ήξερε που να ξοδεύει τα λεφτά του. Ο Pacho, αν και χαμηλότερος στην ιεραρχία από τους υπόλοιπους τρεις, είχε απεριόριστο σεβασμό από τους ανθρώπους τριγύρω του γιατί χειρίζονταν πάντα κατ’ ιδίαν  τις προσωπικές του υποθέσεις. Και τους φόνους. Θεωρείται πως ήταν ο άμεσος συνδετικός κρίκος με τους Los Pepes προμηθεύοντας τους με χρήματα και πολεμικό υλικό, ενώ η Δίωξη Ναρκωτικών τον ονόμασε ως τον εγκέφαλο πίσω από τις παράνομες εισαγωγές κοκαΐνης στη Βολιβία και το Περού.

 

2. Jose ‘‘Don Chepe’’ Santa Cruz Londono

c493

Ο Don Chepe ήταν ο πιο «καουμπόης» από τους 4 εμπόρους. Θα μπορούσε να δουλεύει για τον Pablo Escobar και η Δίωξη δεν είχε άδικο που τον θεωρούσε τον πιο επικίνδυνο στην «ομάδα». Είχε κατηγορηθεί για τουλάχιστον 9 ανθρωποκτονίες (σ.σ.: τις οποίες τις εκτέλεσε όλες σε δημόσιο χώρο), ενώ είναι κύριος ύποπτος για τις τριπλάσιες χωρίς να υπάρχουν στοιχεία. Νούμερο τρία στην ιεραρχία, ήταν ο άνθρωπος που βρισκόταν μονίμως στην Αμερική για να χειρίζεται το συνάλλαγμα. Δηλαδή τα αμερικανικά δολάρια. Είχε στήσει εκατοντάδες επιχειρήσεις –βιτρίνες, με λογαριασμούς τραπεζών στον Παναμά και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, με τα ποσά να καταλήγουν όλα στην Κολομβία και στους λογαριασμούς του Cali καρτέλ. Ήταν γνωστός για τις πολλές γυναίκες που είχε, τα χρήματα τα οποία ξόδευε και τα πάρτι που διοργάνωνε. Όταν δηλαδή δεν έβγαινε στην γύρα για να καθαρίσει κάποιον.

 

3. Miguel Orejuela

candice horde entity NarcosNetflix

Ο δεύτερος στην ιεραρχία που έδινε λογαριασμό μόνο στον μεγάλο του αδερφό τον Gilberto. Ήταν ο λιγότερο βίαιος στο γκρουπ, αλλά είχε το κακό να βλέπει παντού εχθρούς. Ο Miguel ανησυχούσε μονίμως ότι κάποιος από την ομάδα θα μπορούσε να δουλεύει για την αστυνομία, που διέταξε ουκ ολίγες φορές τις δολοφονίες «στρατιωτών» αλλά και στενών συνεργατών του καρτέλ. Έχοντας ιδιαίτερη αδυναμία στις γυναίκες, απέκτησε φήμη όταν παντρεύτηκε την Μις Κολομβία 1974, Marta Lucia Echeverry. Υπολογίζεται ότι η αποκλειστική δική του περιουσία, έφτανε τα 750 εκατομμύρια δολάρια.

 

4. Gilberto Orejuela

gilb

Το αφεντικό. Ο Jefe. Ο μεγάλος. Θύμιζε περισσότερο  διευθύνοντα σύμβουλο μεγάλης τράπεζας, παρά μεγάλο αφεντικό ενός  καρτέλ ναρκωτικών. Όταν χρειαζόταν ένας άνθρωπος για να πάρει τα ηνία στις μεγάλες αποφάσεις, ήταν η ώρα του Gilberto. Προσπαθούσε με κάθε τρόπο να αποφύγει το αίμα και να στηριχτεί σε ένα μόνο κομμάτι: την δωροδοκία. Το καρτέλ έβγαζε τόσα λεφτά που ο Gilberto κατάφερε να κάνει ό,τι δεν κατάφερε ο Escobar. Να εξαγοράσει ένα ολόκληρο κράτος. Εν αντιθέσει με τον Pablo που στήριξε τις φτωχογειτονιές,  ο Gilberto έβαλε λεφτά στις τσέπες των τραπεζιτών, των πολιτικών και των αστυνομικών επιθεωρητών της χώρας. Έφτασε στο σημείο να ελέγχει ολόκληρη την Κολομβία.  Έκανε σύστημα τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και κρατούσε αρχείο για όλους και όλα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά.  Και τα κατάφερε για περίπου 20 χρόνια. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved