Πέντε πράγματα που έμαθα ως πατέρας το 2023 αλλά θα ήθελα να ξέρω νωρίτερα

Ο Νίκος Συρίγος γράφει για την υπέροχη σχέση με τα παιδιά του. Και για όλα έμαθε μέσα σε αυτή τη χρονιά για εκείνα. 

Η Ημέρα του Πατέρα ήταν πάντα ιερή για εμένα. Κάθε χρόνο που τη βιώνω, την αγαπώ και λίγο περισσότερο γιατί αποτελώ κομμάτι της. Και όσο υπέροχο και αν είναι να μεγαλώνεις τα παιδιά σου, υπάρχουν πάντα πράγματα που θα ήθελες να γνωρίζεις νωρίτερα. Από τα σύνθετα μέχρι τα πιο απλά!

 

1. Τα παιδιά σου δεν είναι σαν εσένα

Από την ώρα που θα γεννηθούν μέχρι την ώρα που θα… βαρεθούν να τα ρωτούν, τα παιδιά ακούνε την ερώτηση “Σε ποιον μοιάζεις; Στη μαμά ή στον μπαμπά;”. Κι όχι μόνο στη μύτη, στα αυτιά, στα μάτια, στο πηγούνι. Και στον χαρακτήρα. Μεγάλη ταλαιπωρία αυτό το ερώτημα. Άκου. Τα παιδιά σου δεν είναι σαν κι εσένα. Και καλύτερα που δεν είναι όσο καλό κι αν θεωρείς τον εαυτό σου. Το κάθε παιδί χτίζει, αποκτά, έχει τη δική του προσωπικότητα. Τα δικά του θέλω και πρέπει. Μην ψάχνεις εσένα στο παιδί σου. Δεν θα το βρεις. Κι αυτό, πίστεψε με, είναι μόνο για καλό.

2. Όλα θέλουν τρόπο να ειπωθούν

Η σχέση πατέρα-παιδιού δεν σου δίνει το ελεύθερο να λες ό,τι θες, όπως θες. Το κατάλαβα καλά. Είπα κάτι φαινομενικά σωστό αλλά με τον πιο λάθος τρόπο. Αποτέλεσμα ήταν να μην μιλάμε με την κόρη μου για μέρες. Κατάλαβα πως αν έλεγα το ίδιο πράγμα πιο γλυκά, πιο μαλακά, λιγότερο επικριτικά και το μήνυμα θα έπαιρνε και δεν θα είχαμε … σιωπητήριο για καιρό. Και σε έναν χωρισμένο μπαμπά αυτό είναι μέγα βάσανο.

3. Τραπ είναι, θα περάσει

Η μουσική είναι ιερή για μένα. Και η τραπ δεν είναι μουσική. Αλλά όσο πας κόντρα στα παιδιά για αυτό που έχουν επιλέξει να ακούνε τόσο θα το ακούνε. Από αντίδραση. Και έτσι είναι το σωστό. Αν δεν επαναστατήσει στην εφηβεία ο άνθρωπος, θα τον φάει ο… καναπές από νωρίς. Πες την άποψη σου για την τραπ, το ντύσιμο, το φίλο, τον γκόμενο κοκ. όταν κι αν σου ζητηθεί και άσε τα παιδιά να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Στο φινάλε “τραπ είναι, θα περάσει…”.

4. Η ζωή τους είναι ζωή τους

Τα κορίτσια μεγαλώνουν. Αποκτούν τις δικές τους παρέες, τις δικές τους συνήθειες, τις δικές τους υποχρεώσεις. Το γεγονός ότι εσύ χώρισες με τη μαμά τους δεν σημαίνει ότι όταν είναι “η μέρα σου” πρέπει να κάνουν “παύση” στη ζωή τους και να ακολουθούν το δικό σου πρόγραμμα. Κι αυτό οφείλεις να τους το δώσεις να το καταλάβουν εσύ. Να τους δώσεις να καταλάβουν ότι η ζωή τους είναι ζωή τους και αν χρειαστεί να την ακολουθήσουν ακόμη και εις βάρος του δικού σας χρόνου μπορούν να το κάνουν. Άλλωστε το θέμα είναι να θέλουν να είναι μαζί σου όχι να πρέπει.

5. Θα μάθεις πολλά από τα παιδιά σου

Τα αυτιά, τα μυαλά και τα αλεξίπτωτα δουλεύουν μόνο αν είναι ανοικτά. Να είσαι ανοικτός να ακούς τα παιδιά σου. Θα σου μάθουν πολλά. Θα γίνουν οι δάσκαλοι σου. Μια συζήτηση με την μεγάλη πριν καιρό μου άλλαξε ολόκληρη την κοσμοθεωρία μου. Δεν τα ξέρεις όλα και θα τα μάθεις στα παιδιά σου. Τίποτα δεν ξέρεις. Άσε να σου μάθουν εκείνα. Θα εκπλαγείς.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved