Ο «φιλόσοφος» της ριζοσπαστικής Αριστεράς που στηρίζει Τραμπ

Μαθήματα μαρξιστικού σουρεαλισμού από τον Σλαβόι Ζίζεκ.

Επάγγελμα, λέει, φιλόσοφος. Ωραία, αλλά το να δηλώνει κανείς συνάδελφος του Σωκράτη, του Νίτσε και του Ένγκελς εν έτει 2016, είναι κάπως παράδοξο, έτσι;

Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν κόβει "μπλοκάκι" μετά από κάθε εκστατική του διάλεξη, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως μας έχει συνηθίσει σε διάφορες «φιλοσοφικές» παρεμβάσεις αριστερίζουσας απόχρωσης, που ακόμη κι όσοι αυτο-τοποθετούνται στην αριστερή πλευρά του πολιτικού τόξου, μια αμηχανία την νιώθουν όταν συνειδητοποιούν πως συντάσσονται με τον Σλοβένο.    

Φρέσκο, φρέσκο χαρακτηριστικό δείγμα  

Βασικά, αυτό που κρατάμε είναι η πρωταρχική του αντίδραση.

«Τραμπ!», φωνάζει αυθόρμητα ο - ούτως ή άλλως - ενθουσιώδης Ζίζεκ, ο οποίος στη συνέχεια επιχειρεί να τα μαζέψει αποδίδοντας την επιλογή του στο «μη χείρον βέλτιστον». Σου λέει μέσες άκρες, κάτσε να βγει ο Ντόναλντ μήπως και βιώσει το καπιταλιστικό σύστημα εκ των έσω το σοκ που χρειάζεται και έρθουν στα συγκαλά τους οι σύντροφοι αμερικάνοι και βλέπουμε. 

Παρ' όλα αυτά, είναι λιγάκι δύσκολο να πείσει με τα επιχειρήματά του ένας άνθρωπος ο οποίος έχει κορνιζαρισμένες προσωπογραφίες του Στάλιν στο σαλόνι του και αρέσκεται να αστειεύεται συχνά πυκνά χρησιμοποιώντας τα σοβιετικά «γκουλάγκς» ως παράδειγμα ιδανικού τόπου προορισμού όλων εκείνων που δεν ασπάζονται τη μαρξιστική θεώρηση των πραγμάτων.

gray 1 071212 jpg 470x531 q85

Ο άνθρωπος που έχει επιχειρήσει ξέπλυμα στις κτηνωδίες του Μάο και του ψυχάκια Πολ Ποτ «οι ιδέες του οποίου δεν ήταν τόσο ριζοσπαστικές όσο θα έπρεπε». Ο ίδιος που παίρνοντας αγκαζέ τον Βαρουφάκη και τον Αντόνιο Νέγκρι, τον ιταλό θεωρητικό της ριζοσπαστικής αριστεράς με το - αν μη τι άλλο - θολό παρελθόν, ονειρεύεται μια σειρά από απονενοημένες επαναστάσεις... Venceremos(;) Slavoj! 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved