Η αμήχανη στιγμή που θυμηθήκαμε τον Βάρναλη από το  Survivor

Η «Μπαλάντα του κυρ Μέντιου» είναι πολλά περισσότερα από ένα karaoke.

Το πρωί στη δουλειά συνειδητοποιήσαμε με τρομερή απορία πως ξαφνικά στο ελληνικό ίντερνετ ο κόσμος ψάχνει τη λέξη «Βάρναλης». Θα μπορούσαμε να πούμε πως ήρθανε τα ύστερα του κόσμου αφού το τηλεοπτικό Survivor θύμισε στον κόσμο έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές του 20ου αιώνα. Ο Θαυμαστός Γενναίος Κόσμος που ζούμε όπως φαίνεται κρύβει περίεργες εκπλήξεις, ικανές να μας κουφάνουν μία για πάντα. Και μάλλον πρέπει να αρχίσουμε να συνηθίζουμε τα αλλόκοτα παιχνίδια της διαδικτυακής ζωής και τίποτα να μη μας φαίνεται παράξενο.

Η ερμηνεία στην «Μπαλάντα του κυρ Μέντιου» του Γιώργου «Ντάνου» Αγγελόπουλου έφερε ρίγη συγκίνησης και κάψας σε εκατοντάδες χιλιάδες ζευγάρια από γυναικεία μάτια –απλά μάλλον όχι για τους σωστούς λόγους. Εμείς δεν πρόκειται να  αρνηθούμε ούτε ότι το είπε καλά το παλικάρι για ερασιτέχνης, ούτε ότι είναι παιδαράς και είναι λογικό να αρέσει στα κορίτσια. Απλά μερικές απλές διορθώσεις θέλουμε να κάνουμε, να βάλουμε λιγάκι τα πράγματα στη σωστή τους θέση.

Στα 1956 ο Κώστας Βάρναλης εκδίδει μια ποιητική συλλογή με τίτλο τα «Ποιητικά». Μέσα σε αυτήν υπάρχει και το θρυλικό ποίημα «Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου», ένα σαρκαστικό μαργαριτάρι με λυρικές εκρήξεις που κρύβει μέσα του όλη τη σοφία του κόσμου. Αφηγητής είναι ένα ταλαίπωρο γαϊδούρι που περιγράφει την σκληρή και ταπεινή ζωή του· μεροδούλι μέχρι να λιώσει το κορμί, σφαλιάρα και υποταγή, στην πλάτη το παίζουνε όλοι αφεντικά, στη δουλειά και στον πόλεμο οι χορτασμένοι κάνουν κουμάντο στις ψυχές των πεινασμένων αλλά κάποια μέρα θα γυρίσει ο τροχός θα ζήσει όπως του αξίζει κι ο φτωχός.

Στο πανελλήνιο θα γίνει γνωστό από τη Μεγάλη Φωνή της Κρήτης, τον τεράστιο Νίκο Ξυλούρη που το τραγούδησε μελοποιημένο. Όχι δεν το είπε ο Νότης Σφακιανάκης πρώτη φορά, μετά από κάποια γραφική του έκρηξη για εξωγήινους. Ο Ξυλούρης το’ πε και κανείς δε μπορεί να τον ξεπεράσει σε αυτό.

Ο Βάρναλης πέρασε μια σκληρή ζωή πάνω από τα χαρτιά του, στο καπηλειό με κρασί για να ξεχνάει τις σκοτούρες και κυνηγήθηκε μια ζωή ολόκληρη για τις ιδέες του. Ήξερε από πρώτο χέρι τι πάει να πει να είσαι πραγματικός Survivor της ζωής. Γνώριζε καλά την αξία και τη δύναμη του τίμιου βιοπαλαιστή που πρώτα και πάνω από όλα θέλει να κρατάει το κούτελό του καθαρό. Γιατί καλά είναι τα τηλεοπτικά παιχνίδια αλλά ακόμα καλύτερο είναι να θυμόμαστε κάποια πράγματα πιο σημαντικά: όπως το Φως που Καίει για όλους τους αδικημένους αυτής της γης. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved