Tom Cruise: Κάτι πολύ παραπάνω από ένα διαρκές χαμόγελο

Είτε τον συμπαθείς, είτε τον μισείς δεν μπορείς να μην τον παραδεχτείς.

Υπάρχει κάποιος που δεν έχει δει έστω και μία ταινία του; Ακόμη και εκείνοι που τον κράζουν δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουν παρακολουθήσει κάποια ταινία του μοντέρνου αυτού ογκόλιθου του κινηματογράφου. Ο τύπος έχει παίξει σε όλες τις ταινίες των παιδικών μου χρόνων. 

Θυμάμαι τότε που ήμασταν με τον ξάδερφο μου καρφωμένοι στο βίντεο μπροστά στην παλιά τηλεόραση στο χωριό και είχαμε μείνει με ανοιχτά τα στόματα μόλις είδαμε τον τρελό τον Cruise να κάνει τα κόλπα του με το αεροπλάνο. Κι όλες εκείνες οι σκηνές με τις αερομαχίες και ο τρόπος που κατέβαινε από το αεροπλάνο ήταν σκηνές που μου έμειναν χαραγμένες και σίγουρα επηρέασαν την ευαίσθητη τότε ψυχοσύνθεση μου.

 

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Top Gun, Last Samurai, Cocktail, Jerry Maguire, the Colour Of Money, Mission Impossible…και πάει λέγοντας μιας και η λίστα είναι μεγάλη. Ακόμη κι αν θέλεις να τον υποτιμήσεις, τον Tom Cruise δεν είναι δυνατόν να το κάνεις. Πολύ απλά γιατί δεν σε παίρνει. Έχει παίξει τα πάντα κι έχει συνεργαστεί με τους πάντες.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1981 με τις ταινίες Ατελείωτη Αγάπη (Endless Love), η Σάλπιγγα της Ανταρσίας (Taps).

Υποδύθηκε τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Οι Πονηρές Δουλειές ενός Πρωτάρη (Risky Business) το 1983.

Απέκτησε παγκόσμια αναγνωσιμότητα με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε στην ταινία Top Gun το 1986 ενώ ο πιο διάσημος ρόλος του είναι αυτός του Ίθαν Χαντ στην επιτυχημένη σειρά ταινιών «Mission: Impossible».

Top Gun: Η ταινία που επηρέασε μία ολόκληρη γενιά

 

Έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετές επιτυχημένες ταινίες όπως: Το χρώμα του χρήματος (The Color of Money, 1986), Ο Άνθρωπος της Βροχής (Rain Man, 1988), Μέρες Κεραυνού (Days of Thunder, 1990), Ζήτημα Τιμής (A Few Good Men, 1992), Vanilla Sky (2001), Minority Report (2002), Ο Τελευταίος Σαμουράι (The Last Samurai, 2003), Η Διαδρομή (Collateral, 2004), Ο Πόλεμος των Κόσμων (War of the Worlds, 2005) και Επιχείρηση Βαλκυρία (Valkyrie, 2008).

Ο άνθρωπος είναι η επιτομή του επιτυχημένου ηθοποιού του Χόλιγουντ που όμως η βιομηχανία ακόμη δεν κατάφερε να τον λυγίσει και να τον φέρει στα δικά της μέτρα, όπως άλλωστε έχει κάνει με πολλούς αξιόλογους αστέρες μέσα στα χρόνια. Αυτό το κατάφερε με το να επιλέγει σωστούς ρόλους που μπορεί να ήταν εμπορικοί μεν αλλά πολύ καλοδουλεμένοι δε. Δεν υπάρχει ούτε ένας ρόλος του που να μην ταυτίζεται κανείς αμέσως όταν παρακολουθεί την ταινία. Αυτό είναι ένα πραγματικό κατόρθωμα. 

Tom Cruise αλήθεια θα γυρίσεις ταινία στο διάστημα;

 

Η μόνη μελανή στιγμή του είναι ίσως έξω από την μεγάλη οθόνη και μιλάμε φυσικά για την πίστη του στην Σαηντελογία, που στην ουσία μας φαίνεται τόσο αστείο που είναι λες και το έκανε επίτηδες.

Ο Τοm Cruise έχει λάβει συνολικά τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ και έχει βραβευτεί με τρεις Χρυσές Σφαίρες για τις ταινίες «Γεννημένος την 4η Ιουλίου» (Born on the Fourth of July, 1989), «Τζέρι Μαγκουάιρ» (Jerry Maguire, 1996) και «Μανόλια» (Magnolia, 1999).

Eίναι από τους ηθοποιούς που κάνουν όλα τα σταντ μόνοι τους και ποτέ μα ποτέ δεν έχει ζητήσει από σκηνοθέτη να τον ντουμπλάρουν στις επικίνδυνες σκηνές δράσης στις ταινίες του.

Ηλεκτρικός: Ο καθημερινός βιοπαλαιστής στα Βαγόνια του Καρχαρία

 

Αυτό από μόνο του αξίζει σεβασμό.

O Tom Cruise έχει τη στόφα ενός μεγάλου σταρ που μπορεί όμως πολύ εύκολα να υποδυθεί τους πάντες και να είναι ποιοτικός. Επίσης όλες του οι ταινίες, ακόμη και οι πιο εμπορικές, είναι αξιόλογες κι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να τον εκτιμήσουμε λιγάκι περισσότερο.

Σήμερα κλείνει τα 57 του χρόνια κι εμείς του ευχόμαστε να συνεχίσει έτσι για καιρό ακόμη.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις μερικές από τις αγαπημένες μας ταινίες του Tom Cruise:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved