Κάνεις σεξ; Κάνε τεστ! Έτσι απλά και όμορφα...

Η Μάτα Λίτου καταγράφει την εμπειρία της από την επίσκεψη στο Ath Checkpoint.

Η εμπειρία μου στο κέντρο πρόληψης Ath Checkpoint ξεκίνησε στην πραγματικότητα πολύ πριν βρεθώ στην οδό Πιττάκη όπου φιλοξενεί τα γραφεία τους και λίγο πριν αποφασίσω να τους πάρω τηλέφωνο για να κλείσω ραντεβού, ώστε να πραγματοποιήσω την εξέταση για τον HIV.

Για την ύπαρξη του Ath Checkpoint, είχα ενημερωθεί σε μία εκδήλωση τους στο παρελθόν. Ήξερα ότι πρόκειται για ένα χώρο όπου μπορεί ο καθένας να ενημερωθεί και να κάνει δωρεάν και ανώνυμα εξέταση για τον ιό του HIV, της Ηπατίτιδας τύπου Β και C. Φυσικά, δεν χρειάστηκε ποτέ να ρωτήσω κάτι παραπάνω, λόγου χάρη, ποια είναι η διαδικασία της εξέτασης, αφού δεν θεωρούσα ότι είμαι ένα άτομο που θα χρειαστεί κάτι τέτοιο. Αυτή η σκέψη σταμάτησε να υφίσταται, όταν πια πέρασα -μούσκεμα στον ιδρώτα- το κατώφλι του κέντρου πρόληψης. Ήταν η στιγμή που κατάλαβα πως δεν χρειάζεται να συμβεί κάτι «επικίνδυνο» για να πάω… αρκεί που ήμουν σεξουαλικά ενεργή.

 

2

 

 

Ένα μεγάλο κρεβάτι

Η πιο «αγχωτική» ιστορία της ζωής μου, ξεκινάει με μία κρίση ειλικρίνειας του τότε συντρόφου μου, πάνω στην οποία αποφάσισε να μου αποκαλύψει πως εκτός από εμένα τον τελευταίο ένα χρόνο, είχε βρεθεί σεξουαλικά και χωρίς προφυλάξεις επίσης, με μία ακόμη κοπέλα. Το επόμενο πρωί, ξεπερνώντας εν τάχει το πόσο προδομένη ένιωθα, προσπάθησα να σκεφτώ με καθαρό μυαλό, τι άλλες συνέπειες είχε αυτή του η πράξη επάνω μου. Τότε, οδηγήθηκα στην τρομακτική συνειδητοποίηση πως όσο έκανα σεξ μαζί του χωρίς προφυλακτικό, ήταν σαν να είχα κάνει σεξ με εκείνον, με την άγνωστη σε μένα κοπέλα και με όσους είχαν πάει και οι δύο στο παρελθόν, χωρίς να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό. Ξαφνικά, ένιωσα ότι μαζευτήκαμε πολλοί σε ένα κρεβάτι και αποφάσισα να δώσω σε αυτό το «μπέρδεμα» μία ώριμη απάντηση.

 

3

 

 

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Πήρα τηλέφωνο ζητώντας να κλείσω ραντεβού για να κάνω εξετάσεις για τον ιό του HIV. Ήμουν τόσο «βιαστική» που τους παρακάλεσα αν υπήρχε κάποιο «ελεύθερο» ραντεβού για την επόμενη μέρα. Σημείωση: Κατά μέσο όρο το κέντρο δέχεται 30 με 40 «κανονισμένα» ραντεβού ημερησίως, χώρια από εκείνους -και είναι πολλοί- που ζητάνε να εξεταστούν χωρίς να έχει προ κανονιστεί η εξέταση.

Πάμε παρακάτω. Καταχώρησα «ανώνυμα» την ημερομηνία, ενώ μέσα μου, «τρωγόμουν» από την αγωνία για το πώς θα περάσουν οι ερχόμενες μέρες μέχρι το ραντεβού. Παραδόξως δεν πέρασαν τόσο βασανιστικά όσο πίστευα. Μία εβδομάδα μετά χτύπησα το κουδούνι τους. Τότε, ήρθε και με βρήκε όλο το άγχος που είχα αποφύγει με τη μορφή πανικού, κόβοντάς μου τα γόνατα (σ.σ. αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον, λόγω αύξησης του προσωπικού, το τεστ και τα αποτελέσματα λαμβάνονται την ίδια ημέρα).

Είμαστε σε αυτό το σημείο της ιστορίας που περνάω κάθιδρη Φεβρουάριο μήνα, το κατώφλι τους. Ευτυχώς, είχα μαζί την αδερφή μου που προσπαθούσε να με καθησυχάσει.

Διάβασε εδώ όλα τα κείμενα από το αφιέρωμα της DPG Digital Media για την Παγκόσμια Ημέρα του AIDS.

Ένας νεαρός μας υποδέχτηκε και μας οδήγησε στο χώρο αναμονής. Δεν άργησε να με καλέσει. Η αδερφή μου παρέμεινε στο χώρο και εγώ, με τις κατευθύνσεις του νεαρού, μεταφέρθηκα στον επάνω όροφο, όπου μου συστήθηκε μία ευγενική παρουσία καθισμένη σε ένα μεγάλο άσπρο τραπέζι. Νομίζω δεν έχω νιώσει ποτέ πιο «αβοήθητη», εκτεθειμένη και αβέβαιη για τον εαυτό μου, από αυτά τα είκοσι περίπου λεπτά που ακολούθησαν σε εκείνον τον όροφο. Με ρώτησε πως με λένε και τι με φέρνει μπροστά της. Της εξήγησα περιληπτικά τη «χιλιοειπωμένη από πολλούς στο παρελθόν» ιστορία μου και εκείνη, αναλύοντας μου τους τρόπους μετάδοσης του ιού, μου υπογράμμιζε έμμεσα, πόσες φορές, λόγο ελλιπούς ενημέρωσης, είχα θέσει την υγεία μου σε κίνδυνο χωρίς καν να το καταλάβω.

 

4

 

 

In rapid test we trust

Αφού καθάρισε τη λευκή επιφάνεια αναμεσά μας, φόρεσε ένα ζευγάρι μπλε γάντια -από τα λίγα πράγματα που συγκράτησα- και άνοιξε μία νέα συσκευασία «rapid test». Με την καρφίτσα του, τσίμπησε ελαφρά την άκρη του δαχτύλου μου, συλλέγοντας την ελάχιστη ποσότητα αίματος που χρειάζεται για να διαγνώσει αν είμαι φορέας του ιού. Στο κυκλικό «κέντρο ελέγχου» εμφανίστηκε μία τελίτσα που επιβεβαίωνε πως το τεστ είχε στεφθεί με επιτυχία. Έμενε τώρα να εμφανιστεί άλλη μία ακριβώς απέναντι για να μου αλλάξει τη ζωή, η οποία ευτυχώς δεν φάνηκε ποτέ.

Το «rapid test», είναι τόσο αμελητέα επίπονο και διαρκεί, όσο χρειάζεται ένας διαβητικός για να ελέγξει το σάκχαρό του. Η εγκυρότητα του, κυμαίνεται σε ποσοστό από 99,6 – 100%. «Στην ουσία το τεστ δεν αναγνωρίζει τον ιό, αλλά τα αντισώματα που έχει παράγει ο οργανισμός σου για να τον καταπολεμήσει» με ενημέρωσε η ευγενική κοπέλα με τα μπλε γάντια. Το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό αλλά τα είκοσι λεπτά σε εκείνο τον όροφο και τα λόγια της κοπέλας με τα μπλε γάντια, αρκετά για να μου αλλάξουν τη ζωή.

 

1

 

 

Γιατί να πας;

Το Ath Checkpoint βρίσκεται στην «καρδιά» της πρωτεύουσας, στην οδό Πιττάκη στην περιοχή του Ψυρρή, ενώ διαθέτει ένα παράρτημα και στη Θεσσαλονίκη. Η επιλογή της οδού εδώ στην πρωτεύουσα, δεν έγινε καθόλου τυχαία από τους ανθρώπους του κέντρου πρόληψης καθώς όταν άνοιξαν, η οδός δεν είχε στολιστεί από τα φωτιστικά που την έκαναν διάσημη παγκοσμίως, σχεδόν κανείς δεν την γνώριζε και εξασφάλιζαν ακόμη μεγαλύτερη άνεση στους «ερωτώμενους».

Ο χρόνος που θα «ξοδέψεις», κλείνοντας τηλεφωνικά ραντεβού, πηγαίνοντας στο κέντρο πρόληψης και περνώντας τη μισάωρη διαδικασία, είναι μία εμπειρία, που πρέπει να κάνεις δώρο στον εαυτό σου. Το γεγονός ότι έχεις ενεργή σεξουαλική ζωή, είναι από μόνος του αρκετός λόγος για να το επισκεφθείς, ακόμη κι αν θεωρείς ότι δεν διατρέχεις κανέναν απολύτως κίνδυνο. Επιπλέον, τα άτομα που βρίσκονται στο χώρο, είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμα να λύσουν κάθε απορία που μπορεί να έχεις και να σου γεμίσουν τις τσέπες προφυλακτικά. Φεύγοντας από την επίσκεψη, θα νιώσεις ξαφνικά σαν να «ωρίμασες» ένα «τσακ» παραπάνω. Τόσο όσο χρειάζεται για να σταματήσεις να «εμπιστεύεσαι» την υγεία σου σε χέρια τρίτων, να αναγνωρίσεις τη σημαντικότητα της πρόληψης και -επιτέλους- της χρήσης του προφυλακτικού. Και για να στο πω πιο απλά: Κάνεις σεξ; Κάνε τεστ. Ένα δάχτυλο αρκεί!

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved