Το «Θέατρο Σκιών» του Νεϊμάρ του Τζούνιορ

Ο Ευγένιος Σπαθάρης δακρύζει από συγκίνηση εκεί ψηλά, βλέποντας τη βραζιλιάνικη βερσιόν του Καραγκιόζη.

Ο Καραγκιόζης, ήταν, είναι και θα είναι ένας «ήρωας» της φτωχολογιάς, ένας φτωχοδιάβολος της ελληνικής παράδοσης, ένας καταφερτζής που μέσα στα λόγια και τις πράξεις του, συμπυκνώνεται η ευρηματικότητα, η λαμογιά, η μιζέρια, η προσαρμοστικότητα, ο ραγιαδισμός και ολόκληρη η ελληνική ψυχή. Ένας ήρωας – αντιήρωας μιας άλλης εποχής, ανεβασμένος σε ένα Θέατρο Σκιών που φθίνει και εξαφανίζεται όσο περνούν τα χρόνια, που δεν «μιλάει» πια στους πιτσιρικάδες, που δεν μπορεί να συναγωνιστεί το Playstation, τα smartphones και το ίντερνετ, που αργοπεθαίνει από τότε που άφησε την τελευταία του πνοή ο Ευγένιος Σπαθάρης.

Ο Καραγκιόζης της Βραζιλίας, ο Νεϊμάρ Τζούνιορ, είναι ένα «φρούτο» της εποχής μας. Συμβατός με Playstation, smartphones και ίντερνετ. Με πολύ ταλέντο, τεράστιο για την ακρίβεια, με περίεργα κουρέματα, με εκατομμύρια followers, με χορηγούς, με πολλά λεφτά, με την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου – μέχρι τώρα τουλάχιστον. Κι όμως, ούτε το ταλέντο, ούτε η επιτυχία, ούτε τα δισεκατομμύρια μάτια που είναι στραμμένα πάνω του, ο θαυμασμός φίλων και «εχθρών», η καλή πορεία της Βραζιλίας ως τώρα, έχουν καταφέρει να τον κάνουν λιγότερο Καραγκιόζη: παραμένει ένας τύπος που συστηματικά, αδικεί τον εαυτό του και το ταλέντο του.

 

ney

 

 

Τι έχει κάνει ως τώρα;

Από την ώρα που τραυματίστηκε με την Παρί, έχει κάνει ένα ολόκληρο έθνος να κρατάει την ανάσα του περιμένοντας να γίνει καλά. Ενδιάμεσα, μας τροφοδότησε με ένα σωρό φωτογραφίες από την αποθεραπεία του, με κορυφαία στιγμή κακογουστιάς τη φωτογραφία στο αναπηρικό καροτσάκι, διότι κάπως έτσι θεώρησε ότι θα τιμήσει τη μνήμη του Στίβεν Χόκινγκ ή θα πεταχτεί σαν την τσουτσού για να φωνάξει «είμαι κι εγώ εδώ». Τέλος πάντων το πρόλαβε το Μουντιάλ, παίζει κανονικά, δεν παίζει βέβαια τόσο καλά ώστε να είναι το σημείο αναφοράς της Εθνικής του, αλλά τη μια ο Κουτίνιο, την άλλη ο Γουίλιαν, η στιβαρή παρουσία του Κασεμίρο στο κέντρο, η compact αμυντική γραμμή, όλα αυτά μαζί την έχουν κάνει τη δουλίτσα. Και εμφανίστηκε και ο Νεϊμάρ με το Μεξικό και με ένα γκολ και μια ασίστ, βοήθησε την ομάδα του να περάσει στους «8».

Μόνο που τόσο στον αγώνα με το Μεξικό, όσο και στους προηγούμενους, από το πρώτο ματς κιόλας, ο Νεϊμάρ έχει επιδοθεί σε έναν διαγωνισμό γελοιότητας, καραγκιοζιάς, θεατρινισμού και μορφασμών πόνου, σχεδόν σε κάθε επαφή με αντίπαλο. «Βαρελάκια» για να δείξει στο διαιτητή πόσο πονάει, κραυγές, μανούρες, εριστικές δηλώσεις, ειρωνεία και σπαρτάρισμα τύπου «η ζωή εδώ τελειώνει/ σβήνει το καντήλι μου»  που θα ζήλευε κι ο Γουίλιαμ Νταφόε στο «Πλατούν», στην περιβόητη σκηνή που έχει γίνει και αφίσα της ταινίας. Τι κι αν τον κράζει το σύμπαν; Του Νεϊμάρ του Τζούνιορ δεν ιδρώνει το αυτί του. Αντίπαλοι παίκτες, αντίπαλοι προπονητές, δημοσιογράφοι, ένα σωρό χρήστες στα social media, ο Καντονά, ο Λίνεκερ, ο κόσμος ολάκερος τον περνάει πριονοκορδέλα. Έχουν φτιαχτεί φωτογραφίες, memes και gifs, βιντεάκια ολόκληρα, ειδικά εφέ επιπέδου «Star Wars» και βάλε. Κι ο Νεϊμάρ; Κοιτάζει από την άλλη και λέει ότι οι διαιτητές δεν τον προστατεύουν.

 

 

Παρακαλούμε λοιπόν όλοι μας τους διαιτητές να τον προστατέψουν αλλά να προστατέψουν και εμάς από αυτό το αποτρόπαιο θέαμα, κάθε φορά που τον κοιτάζει κάποιος στραβά. Κρίνεις κύριε διαιτητά πως τον πάτησε ο Μεξικανός πάνω στον πονεμένο του αστράγαλο; Αν ναι, βγάλε κόκκινη στον Μεξικανό και στείλτον πρόωρα για ντουζ. Αν όχι όμως, βγάλε μια κίτρινη στον μικρό Πιερότο, πες του να κόψει το μονόπρακτο και εξήγησέ του ότι στην επόμενη θα τον αποβάλεις. Θέλεις κυρία ΦΙΦΑ μου να προστατεύσεις το προϊόν και να συνεχίσουν όλοι να μιλάνε για ένα από τα καλύτερα Μουντιάλ που έγιναν ποτέ; Δώσε σαφείς οδηγίες στους διαιτητάς (sic) να τιμωρούν παραδειγματικά τους τσουρουκάδες και τα δρεπάνια, μπας και αποφευχθούν οι σοβαροί τραυματισμοί, αλλά παράλληλα να αναλάβουν δράση απέναντι στους κάθε λογής Νεϊμάρ που σφαδάζουν σαν ζαργάνες στη στεριά, χαλάνε το ρυθμό και εκνευρίζουν αντιπάλους, θεατές και τηλεθεατές – είμαι σίγουρος ότι εκνευρίζουν ακόμα και τους συμπαίκτες του και τους περισσότερους Βραζιλιάνους κι ας μην το παραδέχονται ποτέ δημόσια. Όχι τίποτε άλλο, αλλά οι παμπ και τα μπαρ που κερνάνε γύρα σφηνάκια κάθε φορά που ο Νεϊμάρ κάνει θέατρο, κοντεύουν να φαληρίσουν…  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved