Αρκεί ένα Europa για να «ξεπλύνει» τον Μουρίνιο;

Παίρνουμε θέση για τον κατακτητή του τροπαίου, περιμένουμε την ψήφο και τις αντιρρήσεις σου.

O Zοζέ Μουρίνιο έμοιαζε φέτος με σκύλο που γυρίζει γύρω από την ουρά του. Έκανε κωλοτούμπες σε δημόσιες τοποθετήσεις και έμοιαζε μπερδεμένος. Από τη μία, η θέση της Manchester United δεν είναι στο Europa League αλλά στο Champions League· oπότε συμπεραίνεις ότι η εν λόγω διοργάνωση δεν θα τον απασχολούσε. Από την άλλη, μας είπε ότι σημασία δεν έχει να βγαίνεις τρίτος ή τέταρτος αλλά να κατακτάς τρόπαια, ειδικά αν είσαι σύλλογος τέτοιου μεγέθους.

jose mu

Θυμάμαι πως το μακρινό και ξένοιαστο 2004, τότε που γινόταν hot stuff όνομα στην ποδοσφαιρική οικουμένη, έχοντας κατακτήσει το ιερό διασυλλογικό δισκοπότηρο του Champions League με τη «μικρή» Πόρτο,  αισθανόσουν πως ο τύπος είναι άνιωθος: είναι στην κορυφή του Έβερεστ αλλά δε τον απασχολεί ιδιαίτερα καθώς θεωρεί πως θα φτάσει στην κορυφή του Γαλαξία –άρα ακόμα είναι σε χαμηλά επίπεδα για τα δικά του στάνταρντ.

Έκτοτε κατέκτησε το Τσου Λου με το αριστούργημά του, εκείνη την Ίντερ, και ένιωθε ότι η ανάβαση συνεχίζεται. Να όμως που ο δρόμος έχει ίσιωμα αλλά έχει και στροφές φουρκέτες και το πρεστίζ του Special One άρχισε να μουτζουρώνεται. Σε σημείο που φαινόταν να μεταμορφώνεται σε… Special Once, ιδίως μετά το πέρασμά του από την Ρεάλ Μαδρίτης. Όπως έχουμε γράψει ξανά η φετινή σεζόν δεν ήταν και πολύ επιτυχημένη, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι το κλαμπ που τον προσέλαβε, ξόδεψε ένα σκασμό λεφτά για να του κάνει όλα τα μεταγραφικά γούστα, τερματίζοντας στην έκτη θέση και μένοντας κομπάρσος στην πολυδιαφημισμένη μάχη της φετινής Premier League.

skysports jose mourinho europa league 3962090

Ωστόσο, ο Μουρίνιο είναι μόλις ο τρίτος άνθρωπος που κατέκτησε ευρωπαϊκή κούπα με 3 διαφορετικές ομάδες (μετά τους Ούντο Λάτεκ και Ράφα Μπενίτεθ), ενώ έχει κατακτήσει και τους 4 ευρωπαϊκούς τελικούς στους οποίους έφτασε (αν λάβουμε υπόψη μας δε τους τελικούς που συμμετείχε γενικότερα, τότε το ρεκόρ του είναι αξιοθαύμαστο με 12 στα 14).

Ο άνθρωπος μόχθησε για να διατηρήσει τον τίτλο του “Special One”, για να παραμείνει (ή μήπως να επανέλθει) στην κορυφή, μετά την αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του, μετά από σεζόν χωρίς πρωτάθλημα ή τίτλο γενικότερα. Και για αυτό εμφανίστηκε να πανηγυρίζει σαν μικρό παιδί  με τον γιο του στο χορτάρι στο φινάλε του χτεσινού τελικού, ξορκίζοντας την αποχή από τα μεγάλα τρόπαια και εκτονώνοντας την πίεση που ένιωθε αυτήν την τελευταία επταετία. Και κυρίως την αμφισβήτηση -ίσως και του ίδιου προς τον εαυτό του.

Φωτογραφίες εξώφυλλου: Getty Images |  Alex Grimm

ΥΓ: Φέτος η ημιαποτυχημένη Manchester United κέρδισε 3 τρόπαια χρυσώνοντας το χάπι της αποτυχίας στον πρωταθλητισμό (Community Shield -λέγε με και Σούπερ Καπ-, League Cup, Europa League). Tελικά, όχι κι άσχημα για πρώτη σεζόν στον πάγκο μιας ομάδας που ούτως ή άλλως βρισκόταν σε πτώση…



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved