Ταξίδι στο Μεσολόγγι: Εκεί που το αλάτι γίνεται τέχνη

Η ΑΛΦΑ με Θαλασσινό Αλάτι μάς ταξίδεψε στο μέρος που ξεκινούν όλα.

93 SHARES

Γράφει η Δέσποινα Λάνου

Η πρόσκληση για το ταξίδι στο Μεσολόγγι ήταν κάτι που με γέμισε ανυπομονησία και θαυμασμό, προκειμένου να δω από κοντά έναν τόπο διαφορετικό από αυτούς που γνώριζα μέχρι τώρα, ένα μέρος που κουβαλά βαριά ιστορία και που τη συνδυάζει με ένα ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον. Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, η ιδιαίτερη ομορφιά του μέρους, αλλά και οι διάσημες αλυκές συνθέτουν έναν τόπο με ταυτότητα και που η επίσκεψή του αποτελεί εμπειρία. Η ΑΛΦΑ μάς προσκάλεσε εκεί που ο χρόνος κυλά αλλιώς, για να γνωρίσουμε από κοντά την καταγωγή ενός προϊόντος που συνδέει γεύσεις, μνήμες και ιστορίες. Το ταξίδι ήταν ένα οδοιπορικό στην καρδιά της ελληνικότητας, μέσα από τοπία αυθεντικά και ανθρώπους αληθινούς. Ο λόγος; Για να μάθουμε περισσότερα για τη μπίρα, ΑΛΦΑ με Θαλασσινό Αλάτι.

Από την Αθήνα στο Μεσολόγγι και η επιστροφή

Η ημέρα μας ξεκίνησε από νωρίς το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, επιβιβαστήκαμε στο pullman και η εμπειρία μας ξεκίνησε. Μετά από τρεις ώρες είχαμε φτάσει στο Μεσολόγγι, όπου η πρώτη μας στάση ήταν στον παραδοσιακό φούρνο της κυρίας Αντωνίας. Ο φούρνος της κυρίας Αντωνίας έχει τη δική του παράδοση στην περιοχή με τη σπανακόπιτα και τους κουραμπιέδες της με καρύδι που έχει όλο τον χρόνο να προσελκύουν αμέτρητους επισκέπτες. Είναι σαν ένα ακόμη αξιοθέατο της περιοχής.

Και να σου πω σε αυτό το σημείο, πώς σε κάθε βήμα μας στο Μεσολόγγι είχαμε οδηγούς Messolonghi by Locals, οι οποίοι μας συνόδευσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, μεταφέροντάς μας στην αυθεντική πλευρά του τόπου μέσα από τοπικές αφηγήσεις, μικρές ιστορίες και εμπειρίες που ανέδειξαν τον χαρακτήρα και τη μοναδικότητα του Μεσολογγίου. Είναι οι άνθρωποί ως experience εκεί για να σε πάνε στα καλύτερα μέρη της περιοχής, να σου εξηγήσουν με ευγένεια και με λεπτομέρεια κάθε τι που βλέπεις.

Κάπως έτσι και παρέα με τους ξεναγούς μας, επισκεφθήκαμε το Μουσείο Άλατος, ένα μέρος από το όποιο ένιωσα ότι έφυγα πιο «πλούσια» σε γνώσεις. Στο μουσείο μπορέσαμε και μάθαμε οτιδήποτε έχει σχέση με το αλάτι και πραγματικά υπήρχαν γεγονότα που τα αγνοούσα πλήρως. Δεν μιλάω φυσικά μόνο για τα χρώματα του αλατιού, αλλά και τις 14.000 χρήσεις του. Ναι, δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι μέχρι και τα απορρυπαντικά περιέχουν αλάτι.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 2024 απέσπασε το βραβείο «European Museum of the Year Award».


Η επίσκεψη στο μουσείο είναι στα «must», θα μπορέσεις να κατανοήσεις με σύγχρονους όρους, το παρελθόν του αλατιού και τη σημασία του. Μπορείς επίσης να δεις τα παλιά εργαλεία των αλυκών που χρησιμοποιούσαν οι εργάτες για την προετοιμασία της παραγωγής του αλατιού, «της καλλιέργειας» όπως λέγεται στην γλώσσα των αλυκάριων, αλλά και για την εξόρυξητου αλατιού, όπως ονομάζουν την συγκομιδή του.

Επίσης υπάρχουν σπάνια πουλιά, που ενδημούν στη Λιμνοθάλασσα με την χρήση του τηλεσκοπίου και των διοπτρών που παραχωρεί το μουσείο. Σε απόσταση αναπνοής τρέφονται τα φοινικόπτερα (φλαμίνγκο) και οι τουρλίδες, οι γλάροι πετούν πάνω από τους επισκέπτες, ενώ οι αλκυόνες, οι χουλιαρομύτες και οι ερωδιοί φωλιάζουν στις αλμόφυτες περιοχές γύρω από την αλυκή.

Το αλάτι είναι κάτι σαν διαμάντι στο Μεσολόγγι

Οι τεράστιοι λόφοι από αλάτι, ύψους έως και 15 μέτρων απλώνονται στις εγκαταστάσεις των αλυκών Μεσολογγίου. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αλυκή της Ελλάδας, την αλυκή Μεσολογγίου (γνωστή στους ντόπιους και ως Άσπρη αλυκή) ικανή να παράγει το 50-80% (αναλόγως της χρονιάς) του αλατιού που παράγεται στην Ελλάδα. Οι αλυκές Μεσολογγίου έχουν έκταση 11.500 στρεμμάτων και η παραγωγή φτάνει τους 120.000 τόνους ετησίως. Στο Μεσολόγγι υπάρχει και μια δεύτερη αλυκή, στο νησί Τουρλίδα, η επονομαζόμενη και Μαύρη αλυκή, με έκταση 2.500 στρεμμάτων και παραγωγή 15.000 τόνων.

Στην περιοχή του Μεσολογγίου η αλατοποιία έχει ιστορία εκατονταετιών, καθώς τα ρηχά και ζεστά νερά της λιμνοθάλασσας αποτελούν ένα ιδανικό πεδίο για την παραγωγή αλατιού. Και το δικό μας αλάτι που είναι χέρι-χέρι με το ελληνικό τραπέζι και που εντέχνως η μπίρα ΑΛΦΑ το έκανε μέρος της γευστικής της εμπειρίας φέρνοντας την παράδοση στο ποτήρι μας. Αυτό το συνειδητοποίησα ακόμη περισσότερο στο beer seminar πάνω στην προβλήτα, όπου μάθαμε περισσότερα για τη μπίρα γενικότερα, αλλά και ειδικότερα για την προσθήκη του θαλασσινού άλατος στη μπίρα. Και φυσικά κάναμε βαρκάδα στη λιμνοθάλασσα, όπου παράλληλα που θαυμάσαμε το φυσικό τοπίο, μαθαίνοντας για αυτό, τον «κόσμο» του, αλλά και τις ιδιαιτερότητές του.


Η ημέρα κορυφώθηκε στις πελάδες, εκεί όπου η ελληνική φύση έγινε σκηνικό και η ΑΛΦΑ με Θαλασσινό Αλάτι συνόδευσε ιδανικά τοπικές γεύσεις, σε ένα τραπέζι γεμάτο χαρακτήρα, παράδοση και μυρωδιές του τόπου. Καθίσαμε, όλοι μαζί όπως είναι ένα ελληνικό τραπέζι, να μιλήσουμε, να συζητήσουμε, να γνωριστούμε καλύτερα και να κρατήσουμε αυτή την ανάμνηση. Ήταν μια εμπειρία που άγγιξε όλες τις αισθήσεις - η αλμύρα στον αέρα, η νοστιμιά του φαγητού, η αυθεντικότητα στις ανθρώπινες στιγμές.

Η ΑΛΦΑ με Θαλασσινό Αλάτι, μια δροσιστική και αναβαθμισμένη lager, παραμένει πιστή στην αυθεντική της ταυτότητα, αναδεικνύοντας τη σημασία του τόπου, της πρώτης ύλης και της μνήμης.

Με αυτό το ταξίδι, η ΑΛΦΑ δεν χάραξε απλώς μια διαδρομή. Μας θύμισε τι σημαίνει να μοιράζεσαι – ένα τραπέζι, μια ιστορία, μια μπύρα. Γιατί, τελικά, μια στιγμή αρκεί…

Αρκεί να έχει μέσα της λίγο αλάτι. Mάθε περισσότερα για την ΑΛΦΑ με Θαλασσινό Αλάτι.

93 SHARES
©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved