Κανένα ορυχείο της Μόρια, μόνο σπηλιές στο Ουζμπεκιστάν

Η ονομασία τους είναι Dark Star, τι δεν καταλαβαίνεις;

Το Ουζμπεκιστάν είναι η πολυπληθέστερη χώρα της Κεντρικής Ασίας με 32 εκ. πληθυσμό ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως κατά την Σοβιετική εποχή ήταν η τρίτη μεγαλύτερη χώρα στον «Ένωση». Στην επικράτεια του βρίσκεται και η μυθική Σαμαρκάνδη, η πόλη που έχουν υμνήσει  ποιητές και πεζογράφοι. Αλλά από εκεί και πέρα από γενικές πληροφορίες τίποτα άλλο. Μάλλον «άγνωστη» την λες.

Έλα όμως που μία αποστολή του National Geographic ρίχνει φως σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά γεωγραφικά τοπία που είδαμε τελευταία. Μας κάνει να σκεφτόμαστε ξανά το πόσα λίγα ξέρουμε για τον πλανήτη μας. Αφού, πραγματικά, το σπήλαιο με την επική ονομασία Dark Star είναι από άλλο κόσμο· φέρνει στο νου σκηνικά από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.

Ο δημοσιογράφος Mark M. Synnott και ο φωτογράφος Robbie Shone κάνανε μία «βουτιά» στο υπέδαφος της γης και μπορεί κανείς να διακρίνει στις παρακάτω φωτογραφίες πως αυτό που αντίκρισαν θυμίζει περισσότερο κινηματογραφικό blockbuster παρά πραγματικότητα.

5

Αν αναλογιστεί κανείς πως οι συγκεκριμένες σπηλιές έχουν το υψηλότερο σημείο εισόδου τα 3.590 μ. ενώ παράλληλα βυθίζονται μέχρι 2,651 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους βγάζει εύκολα τα συμπέρασμα πως αυτά εδώ δεν είναι τα Σπήλαια του Δηρού, αυτά εδώ είναι σπήλαια που θα χρειαστούν δεκαετίες για να εξερευνηθούν ολόκληρα. Σκέψου, μάλιστα, ότι ακόμα οι επιστήμονες δεν είναι απόλυτα σίγουροι για το κατά πόσο έχουν φτάσει στο τέλος των τούνελ…



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved