Phubbing. H Νο 1 κακή συνήθεια που πρέπει να πετάξεις

Είτε είσαι tech lover και «το έχεις» πολύ με την τεχνολογία, είτε όχι, το κινητό σου έχει μετατραπεί πιθανότατα σε μία προέκταση του χεριού σου τα τελευταία χρόνια -κάτι που όλοι μας, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, βιώνουμε. Το παράδοξο είναι πως ενώ περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας μπροστά από οθόνες, όπως εκείνες των υπολογιστών ή των τηλεοράσεών μας- συνεχίζουμε να θέλουμε να αφιερώνουμε τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας μπροστά από το κινητό, αντί να βρίσκουμε αφορμές για να απολαμβάνουμε ουσιαστικές στιγμές μαζί με τους αγαπημένους μας.

«Μα αφού πηγαίνω συχνά έξω με τους κολλητούς, οργανώνω εκδρομές και κάθε Σαββατοκύριακο δίνουμε ραντεβού στο μπαλκόνι για άραγμα και μπύρες», θα μου πεις. Αλήθεια όμως, σε τι απόσταση βρίσκεται το κινητό σου, όταν κάνεις όλα τα παραπάνω; Άραγε, πόσο συχνά ανοίγεις την οθόνη του smartphone σου για να «τσεκάρεις» τις ειδοποιήσεις σου στα social media και να δεις τα posts των διαδικτυακών σου φίλων; Τελικά, πόσο χρόνο την ημέρα περνάς μπροστά από το κινητό σου, αντί να είσαι πραγματικά μαζί με τους κολλητούς σου, όταν είσαι μαζί τους;


Στη δική μου περίπτωση, το σκρολάρισμα στο κινητό, ήταν συχνά ένας τρόπος για να χαλαρώνω και να αποφορτίζομαι από την ένταση της ημέρας. Έτσι πίστευα τουλάχιστον, μέχρι που συνειδητοποίησα ότι στην πραγματικότητα, η σχέση μου με το smartphone μου δεν ήταν υγιής. Διότι όταν επιστρέφεις στο σπίτι από το γραφείο και ενώ έχεις κανονίσει να δεις τους φίλους σου, καταλήγεις να ξεχνιέσαι μπροστά από το κινητό και να χάνεις την αίσθηση του χρόνου, παρακολουθώντας βίντεο στο TikTok και stories στο Instagram, τότε μάλλον είσαι λίγο περισσότερο εξαρτημένος από το κινητό σου, από όσο πιστεύεις. Γιατί όταν βρίσκεσαι για μπύρα με τους κολλητούς και κάθε πέντε λεπτά πιάνεις το κινητό στα χέρια και αρχίζεις να σκρολάρεις στο Facebook χωρίς λόγο, τότε χάνεις στιγμές με τους αγαπημένους σου ανθρώπους, χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι. Και πίστεψέ με, αυτές οι στιγμές δεν πρόκειται να γυρίσουν πίσω.

Το phubbing και τα σημάδια που δείχνουν πως η σχέση σου με το κινητό δεν είναι υγιής

Σίγουρα τα κινητά μας τηλέφωνα είναι απαραίτητα «εργαλεία» στη σύγχρονη καθημερινότητα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημάδια που δείχνουν πως χρησιμοποιείς το κινητό σου περισσότερο από όσο χρειάζεται. Αν, λοιπόν, ξεχνιέσαι συχνά σκρολάροντας στο κινητό και χάνεις την αίσθηση του χρόνου, αν θέλεις η οθόνη του κινητού σου να βρίσκεται συνέχεια στο οπτικό σου πεδίο, αν νιώθεις ένα κενό ή άγχος όταν το κινητό σου είναι κλειστό ή εκτός σύνδεσης, αν συχνά προτιμάς το smartphone σου από τη φυσική επικοινωνία με άλλους ανθρώπους και αν αποσπάσαι συνεχώς από την παρέα για να ασχοληθείς με το κινητό, τότε η σχέση σου με το τηλέφωνό σου δεν είναι και τόσο υγιής.

Όσο έντονα και αν είναι αυτά τα σημάδια, βέβαια, συχνά δυσκολευόμαστε να τα αναγνωρίσουμε. Κάτι τέτοιο συνέβη και στη δική μου περίπτωση, μέχρι που τα στοιχεία μιας νέας έρευνας για το phubbing στην Ελλάδα και η νέα ταινία της μπύρας ΑΛΦΑ που έτυχε να δω πρόσφατα στην τηλεόραση, κατάφεραν να με «αφυπνίσουν».

«Τι είναι το phubbing;», θα με ρωτήσεις. Αρκεί, λοιπόν, να γνωρίζεις πως ως όρος προκύπτει από τη συνένωση των λέξεων phone και snubbing και αφορά στην απόσπαση της προσοχής μας προς τον συνομιλητή μας, προκειμένου να ασχοληθούμε με το κινητό μας τηλέφωνο. Όπως μπορείς να διαπιστώσεις, λοιπόν, είναι πολύ πιθανό να είσαι και εσύ phubber, χωρίς να το ξέρεις. Διότι αν κάθε φορά που είσαι με την παρέα, την κοπέλα ή την οικογένειά σου, καταλήγεις να «τσεκάρεις» το κινητό σου και να χάνεις την αίσθηση του χρόνου μπροστά από αυτό, τότε κάνεις και εσύ phubbing.

Στην πραγματικότητα, το phubbing «κλέβει» στιγμές από τη ζωή σου. Αναλογίσου απλώς τα γέλια, τα αστεία και τις συζητήσεις που χάνεις όταν δίνεις ραντεβού με την παρέα και παρά το γεγονός ότι είσαι εκεί μαζί τους, εσύ κοιτάς συνεχώς posts, stories και βίντεο στο κινητό.

Κι όμως, το 87% των Ελλήνων έχει μία σχέση εξάρτησης από το κινητό του

Βλέποντας πρόσφατα τη νέα ταινία της μπύρας ΑΛΦΑ με το ζευγάρι που βγαίνει ραντεβού και καταλήγει να απομακρύνεται, αφού και οι δύο πρωταγωνιστές κοιτούν συνεχώς τα smartphone τους, αποφάσισα να ελέγξω πόσο χρόνο περνώ καθημερινά στα social media. Και μία ματιά στο Instagram ήταν αρκετή για να με θορυβήσει.

Εκείνη την ημέρα, λοιπόν, είχα περάσει μία ώρα και 15 λεπτά μόνο στο συγκεκριμένο μέσο. Όταν σκέφτηκα πως το ίδιο απόγευμα το είχα περάσει «κολλημένος» στο TikTok, ενώ είχα μπει και αρκετές φορές στο Facebook, συνειδητοποίησα ότι είχα σίγουρα ξεπεράσει τις τρεις ώρες μπροστά από το τηλέφωνο. Και δυστυχώς, δεν είμαι ο μόνος που αφιερώνω τόσο χρόνο μες στη μέρα «κολλημένος» σε μία οθόνη, αντί να είμαι πραγματικά μαζί με τα αγαπημένα μου πρόσωπα.

Σκέψου ότι σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα σχετικά με το phubbing, που διεξήχθη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ανάμεσα σε χρήστες smartphone, το 87% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει μια σχέση εξάρτησης από το κινητό του, ο μέσος ημερήσιος χρόνος χρήσης του κινητού είναι 4,8 ώρες, το 78% των Ελλήνων ασχολείται με το κινητό όταν βρίσκεται με την οικογένειά του, το 94% των ερωτηθέντων έχει το κινητό στο χέρι ή κοντά του εντός σπιτιού και το 84% ασχολείται με το smartphone όταν βρίσκεται με την παρέα του. Όλα αυτά τα στοιχεία αρκούν για να συνειδητοποιήσουμε πως οι σχέσεις μας με τα κινητά μας, δεν είναι υγιείς.

Πώς δεν θα αφήνεις το κινητό να σου «κλέβει» πολύτιμες στιγμές

Τα καλά νέα σε αυτήν τη συνθήκη, είναι πως αρκετοί από εμάς, έχουμε αρχίσει να συνειδητοποιούμε ότι είμαστε αρκετά εξαρτημένοι από τα κινητά μας. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν και τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας για το phubbing στην Ελλάδα, με το 60% των ερωτηθέντων να δείχνει διάθεση να μειώσει τη χρήση του κινητού και το 69% να παραδέχεται πως θεωρεί υπερβολική τη χρήση που κάνει.

Στην περίπτωση που διερωτάσαι τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τη σχέση σου με το κινητό σου και κατά συνέπεια με τους αγαπημένους σου, να θυμάσαι πως είναι σημαντικό να ξεκινήσεις με απλά και μικρά βήματα. Δες απλώς την ταινία της ΑΛΦΑ -με το πολύ εύστοχο μήνυμα «Όταν είμαστε μαζί, ας είμαστε πραγματικά μαζί»- και θα καταλάβεις, αφού τελικά, η λύση για τους πρωταγωνιστές σε εκείνο το ραντεβού, που λίγο έλειψε να έχει άδοξο τέλος λόγω των κινητών και της εξάρτησής τους από τα social media, ήταν το να γυρίσουν ανάποδα τις οθόνες των smartphone τους για να είναι πραγματικά μαζί. Με λίγα λόγια, μία τόσο απλή κίνηση μπορεί να αποδειχθεί σπουδαία, στην προσπάθειά σου να αποκτήσεις μία καλύτερη σχέση με το κινητό σου. 

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα συναντηθείς με τους φίλους, την κοπέλα ή την οικογένειά σου, προσπάθησε να μην χάνεις εντελώς τη φυσική επαφή με τους ανθρώπους σου, να αποσπάσαι λιγότερο από το κινητό σου και να μην αφήνεις πολύτιμες στιγμές και συζητήσεις να σε προσπερνούν. Προσπάθησε, δηλαδή, να ζεις το «μαζί» στην πραγματική του διάσταση. Και για να συμβεί αυτό, κάποιες φορές αρκεί απλώς να γυρίσεις ανάποδα την οθόνη του κινητού σου, για να επενδύσεις στις στιγμές που είσαι εκεί, μαζί με εκείνους που αγαπάς.

#stisstigmesmas


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved