Πανελλήνιες: Τελικά, και αν δεν περάσεις τι έγινε;

Ένα κείμενο για όσους διαβάζουν για τις εισαγωγικές τους.

 

Μήνας Πανελληνίων και η αλήθεια είναι ότι όταν είσαι δεκαοχτώ χρονών νομίζεις ότι όλος σου ο κόσμος κρίνεται από αυτές τις εξετάσεις. Οι Πανελλήνιες είναι η πρώτη πρόκληση για έναν νέο ενήλικο για το πώς θα ορίσει τη ζωή του ή έτσι μπορεί να νομίζει. Ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν ισχύει αυτό. 

«Οι Πανελλήνιες εξετάσεις, επίσημα αναφερόμενες ως Πανελλαδικές εξετάσεις, ανεπίσημα απλώς ως Πανελλήνιες, είναι θεσμός του ελληνικού κράτους για την εισαγωγή των μαθητών του Λυκείου στα ΑΕΙ της χώρας. Ως θεσμός, εισήχθη το 1964, με το Βασιλικό Διάταγμα 378/1964, επί κυβέρνησης Γεώργιου Παπανδρέου».

Για τους περισσότερους από εμάς, η χρονιά των Πανελληνίων είναι μία περίοδος που έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό μας. Από το προηγούμενο καλοκαίρι μέχρι και το επόμενο καλοκαίρι που πλέον έχουν βγει τα αποτελέσματα. Θυμάμαι έναν από τους καθηγητές του σχολείου μου που έλεγε συχνά ότι: «Όταν βγείτε στην πραγματική ζωή εκεί θα δείτε τα προβλήματα» και όχι ότι δεν τον καταλάβαινα και τότε -και προφανώς είδα τα προβλήματα στη ενήλικη ζωή μου που δεν τα είχα φανταστεί καν- αλλά η κάθε ηλικία έχει τα δικά της. Και δεν υπάρχει λόγος να προτρέχουμε.

Αν είσαι δεκαοχτώ και αν όλα τα άλλα γύρω σου είναι καλά, ο μόνος στόχος είναι το Πανεπιστήμιο. Και το Πανεπιστήμιο -ειδικά αν είσαι και καλός μαθητής προϋποθέτει διάβασμα και ξανά διάβασμα και σύστημα, θέλει συστηματικό αλλά και πολύ διάβασμα. Πόσα ξυπνητήρια χτύπησαν τα ξημερώματα για μια τελευταία επανάληψη και πόσα ξενύχτια για να βγει η πολυπόθητη ύλη; Και για να είμαστε πιο ακριβείς για να βγει η ύλη τρεις φορές και να έχει γίνει καλή επανάληψη και να θυμάσαι τα πάντα στην εντέλεια.

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Τέσσερις συγγραφείς μιλούν για τη μαγεία της ανάγνωσης και της δημιουργίας

Οι Πανελλήνιες είναι μία διαδικασία που μένει χαραγμένη στις μνήμες, είναι η πρώτη προσπάθεια να πετύχουμε σε κάτι έξω από τα νερά μας. Ωστόσο, οι Πανελλήνιες δεν θα ορίσουν τη ζωή σου και αυτό είναι σίγουρο. Οι Πανελλήνιες είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία, ειδικά για όσους θέλουν πραγματικά να σπουδάσουν και μπορεί να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να στηρίξουν τις σπουδές τους σε μία ιδιωτική σχολή ή στο εξωτερικό, όμως σίγουρα δεν ήρθε το τέλος του κόσμου.

Όσο και να έχεις διαβάσει πάντα υπάρχει το περιθώριο να πέσει μία ερώτηση που δεν την ξέρεις και τόσο καλά και που κάτι δεν κατάλαβες και τόσο καλά. Άνθρωποι είμαστε και επίσης υπάρχει και το άγχος. Και το άγχος μπορεί να προκαλέσει πολλά με τη σειρά του. Όμως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που γνωρίζω που έδωσαν εξετάσεις και που δεν πέρασαν στην πρώτη τους επιλογή, όμως διέπρεψαν στον επαγγελματικό τομέα και πήγαν όλα πολύ καλά και η δουλειά τους τούς άρεσε, αλλά και βγάζουν πολλά χρήματα. Δεν ξέρεις πώς τα φέρνει η ζωή.

 

 

Ωστόσο, εάν αυτό που πραγματικά θες είναι μία συγκεκριμένη σχολή και θεωρείς ότι αυτός είναι ο μοναδικός σου στόχος τότε μπορείς να επιμείνεις. Δοκίμασε μία δεύτερη φορά. Είναι πολλοί εκείνοι που ξανά δίνουν εξετάσεις για να πετύχουν τον πρώτο τους στόχο και αυτό δείχνει συνέπεια, πειθαρχία και προσήλωση στους στόχους. Δεν θα χάσεις έναν χρόνο από τη ζωή σου, κάτι μήνες θα είναι για να διεκδικήσεις ένα καλύτερο μέλλον. Αν μπεις όμως στη διαδικασία να το κάνεις, καν ’το σωστά, δηλαδή βρες τους κατάλληλους καθηγητές για να σε βοηθήσουν και μην ακούς κανέναν.

Πανεπιστήμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο δίνει Δίπλωμα Μαγείας

Τέλος, μπορεί να συνειδητοποιήσεις ότι δεν σε ενδιαφέρει να μπεις ξανά σε αυτή τη διαδικασία και να ψάξεις εναλλακτικές. Και αυτό μπορεί να συμβαίνει, αφού σε κάθε περίπτωση μπορεί να καταλάβεις ότι δεν σε ενδιαφέρουν οι σπουδές σε ένα πανεπιστήμιο, αλλά σε κάτι πιο εξειδικευμένο. Επίσης, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν σπούδασαν, βγάζουν χρήματα και χαίρονται με τη δουλειά τους. Δεν είναι υποχρεωτικό το πανεπιστήμιο.

Μία συμβουλή μπορώ να σου δώσω: Το να βρεις τι μπορεί να σε κάνει χαρούμενο, είναι δύσκολο όταν είσαι τόσο νέος. Όμως, μπορείς να αφήσεις τον εαυτό σου να ανακαλύψεις την κλίση σου, τι είναι αυτό που σε τραβάει λίγο περισσότερο και πήγαινε προς αυτή την κατεύθυνση.

Αν θες να σπουδάσεις κάτι συγκεκριμένο, ό,τι και αν είναι αυτό, προσπάθησε για αυτό, όσο δύσκολο και να σου φαίνεται. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να ανταμειφθείς για τους κόπους σου.

Μην συγκρίνεσαι. Βρες μόνος σου τον δρόμο σου, βρες αυτό που σε κάνει να αισθάνεσαι καλά.

Τέλος, από προσωπική εμπειρία να σου πω ότι τα φοιτητικά χρόνια είναι τα καλύτερα χρόνια που θα περάσει ένας άνθρωπος στη ζωή του.

 

 

 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved