Φέτος τη Σαρακοστή θα νηστέψεις με vegan παστίτσιο και έναν… χασάπη ως τον πιο ισχυρό σύμμαχό σου!

110 SHARES

Πώς θα σου φαινόταν αν σου έλεγα πως πλέον μπορείς να απολαμβάνεις τα οφέλη που προσφέρει μία νηστίσιμη διατροφή, χωρίς να χρειαστεί στην πραγματικότητα να νηστέψεις, δηλαδή να θυσιάσεις την απόλαυση ενός ζεστού, λαχταριστού παστίτσιου ή ενός burger; Σίγουρα, θα πίστευες πως αστειεύομαι, ωστόσο, η πραγματικότητα και η αλήθεια, βρίσκονται κάπου στη μέση, ενώ ξέρουμε μία συνταγή που το επιβεβαιώνει περίτρανα.

Ναι, οι διατροφικοί περιορισμοί που επιβάλλει η Σαρακοστή μπορεί να φαίνονται κάπως… απαγορευτικοί για να τους ακολουθήσεις όμως, έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ευεργετικοί για την υγεία σου. Βλέπεις, απομακρύνοντας για 40 μέρες τις τροφές ζωικής προέλευσης από τα γεύματά σου, δίνεις στον οργανισμό σου τη δυνατότητα να κάνει ένα φυσικό detox πριν τα λουκούλλεια γεύματα του Πάσχα, να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη και να βελτιώσει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος χάρη στις φυτικές ίνες των φρούτων και των λαχανικών που θα καταναλώνεις.

Γιατί, λοιπόν, να μην επωφεληθείς από τη Σαρακοστή, όταν ο The Vegetarian Butcher υπόσχεται πως δεν θα σου λείψει κάποιο από τα αγαπημένα σου πιάτα, όπως για παράδειγμα το παστίτσιο; Κι όμως, πίσω από αυτόν τον παραδοσιακό κρεοπώλη που φέρνει στο τραπέζι σου γευστικές, vegan προτάσεις από το μέλλον, βρίσκεται ο Jaap Korteweg. Πρόκειται για έναν οραματιστή meat lover, ο οποίος έφερε μία απρόσμενη επανάσταση στη γαστρονομία με το χορτοφαγικό κρέας, ένα προϊόν ειδικά σχεδιασμένο για να προσφέρει σε γνήσιους meat lovers την ίδια γεύση, υφή και απόλαυση που τους προσφέρει το κανονικό κρέας.


Απολαμβάνοντας τα οφέλη της νηστείας χωρίς να θυσιάσεις τις αγαπημένες σου γεύσεις

Παραβλέποντας τα προσωπικά οφέλη που σου προσφέρει η νηστεία ή μία πιο plant based διατροφή εν γένει, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως συγχρόνως αποτελεί και ένα βήμα για να αποκτήσεις μία πιο sustainable καθημερινότητα, η οποία θα «αγκαλιάζει» το περιβάλλον και τα ζώα. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ακόμη και για έναν τόσο σπουδαίο σκοπό, πόσο εύκολο είναι να απαρνηθείς για 40 μέρες τις γνώριμες γεύσεις που δεν χορταίνεις να απολαμβάνεις, από όταν θυμάσαι τον εαυτό σου;

Ομολογουμένως, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο όμως, χάρη στα προϊόντα που σου προσφέρει το The Vegetarian Butcher, να είσαι σίγουρος πως πολύ σύντομα η χορτοφαγία θα γίνει «πηγή» έμπνευσης για το εβδομαδιαίο μενού σου. Αρκεί να δοκιμάσεις τη συνταγή για vegan παστίτσιο που ακολουθεί, για να πειστείς πως ο plant-based κιμάς σόγιας, Magic Mince, δεν υστερεί σε κάτι από τον κιμά που υπάρχει στο all time classic παστίτσιο της μητέρας σου. Μάλιστα, είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12 και σίδηρο, ενώ με την υπέροχη υφή του θα «απογειώσει» κάθε συνταγή που περιλαμβάνει κιμά.


Για να ετοιμάσεις το vegan παστίτσιο, θα χρειαστείς στον πάγκο της κουζίνας σου τα εξής υλικά:

Για τη μπεσαμέλ

• 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

• 80 γρ. ηλιέλαιο

• 800 ml ρόφημα σόγιας

• Αλάτι

• Πιπέρι

• Φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

Για τη σάλτσα Magic Mince

• 400 γρ. The Vegetarian Butcher Μagic Μince

• 5 κ.σ. ελαιόλαδο

• 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι

• 2 σκελίδες σκόρδο

• 150 ml κόκκινο κρασί

• 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

• 400 γρ. ντομάτα κόλπα (ψιλοκομμένη)

• 1/2 κ.γ. μίγμα μπαχαρικών five spice

• 1 κ.γ. ζάχαρη

• 2 φύλλα δάφνης

• Αλάτι

• Πιπέρι

Για την τελική σύνθεση

• 500 γρ. ζυμαρικά για παστίτσιο «Νο2»

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή σου, ετοιμάζοντας πρώτα τη χορτοφαγική σάλτσα Magic Mince. Πιο αναλυτικά, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με χοντρό πάτο θα σοτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα οποία προηγουμένως θα έχεις ψιλοκόψει, μέχρι να μαλακώσουν. Θα ρίξεις στο τηγάνι τον πελτέ ντομάτας και θα σβήσεις με κόκκινο κρασί.

Αφού εξατμιστεί η μισή ποσότητα των υγρών, θα προσθέσεις όλα τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή την ντομάτα ψιλοκομμένη, τη ζάχαρη, τα φύλλα δάφνης, το μείγμα μπαχαρικών και το Magic Mince. Θα προσθέσεις αλάτι και πιπέρι, ενώ θα αφήσεις το μείγμα να σιγοβράσει για 10 λεπτά.

Έπειτα, θα ετοιμάσεις τη μπεσαμέλ, ζεσταίνοντας το ηλιέλαιο σε μία χαμηλή κατσαρόλα, την οποία θα έχεις τοποθετήσει σε μέτρια φωτιά. Θα προσθέσεις το αλεύρι και θα ανακατέψεις καλά για 1 λεπτό περίπου, έως ότου το μείγμα σου αποκτήσει ένα ξανθό χρώμα.

Θα συνεχίσεις, προσθέτοντας το ρόφημα σόγιας και ανακατεύοντας καλά με έναν συρμάτινο αναδευτήρα χειρός (φουέ). Θα αφήσεις το μείγμα σου να πάρει βράση για 3 λεπτά και μετά, θα προσθέσεις τα καρυκεύματα, το αλάτι και το πιπέρι. Έπειτα, θα αποσύρεις το σκεύος από το μάτι της κουζίνας και θα προχωρήσεις στην προετοιμασία των ζυμαρικών.

Θα βράσεις τα ζυμαρικά σε καλά αλατισμένο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφει η συσκευασία τους. Δεν θα τα ξεπλύνεις και δεν θα τους προσθέσεις ελαιόλαδο, όπως κάνεις συνήθως. Μόλις τα σουρώσεις, θα ανακατέψεις σε ένα μπολ το 1/3 της μπεσαμέλ και της φυτικής σάλτσας Magic Mince με τα καυτά ζυμαρικά. Θα στρώσεις σε ένα πυρίμαχο σκεύος το μείγμα των ζυμαρικών και θα το απλώσεις ομοιόμορφα, πιέζοντας όπου χρειάζεται, έτσι ώστε τα ζυμαρικά να καλύψουν απόλυτα την επιφάνεια του σκεύους.


Έπειτα, θα ρίξεις από πάνω τον υπόλοιπο φυτικό κιμά Magic Mince, θα τον απλώσεις ομοιόμορφα και θα προσθέσεις μία ακόμη στρώση από τη μπεσαμέλ που έχει απομείνει. Τέλος, θα ψήσεις το παστίτσιο σου σε προθερμασμένο φούρνο, συγκεκριμένα στους 180°C για 30 λεπτά, έως ότου αποκτήσει το παστίτσιο μία χρυσαφένια, λαχταριστή κρούστα στην επιφάνειά του. Όταν θα βγάλεις το παστίτσιο από τον φούρνο, θα χρειαστεί να περιμένεις 15 λεπτά να κρυώσει, για να το σερβίρεις.

Μία μεγάλη αλλαγή έρχεται μόνο μέσω μίας πρόκλησης. Και το foodie challenge της Σαρακοστής είναι μία ευκαιρία, μία πρόκληση που σε εμπνέει να αλλάξεις τα γεύματά σου προς το καλύτερο, αποβλέποντας συγχρόνως σε μία πιο plant based διατροφή, μία διατροφή που δεν θα επιβαρύνει τον πλανήτη, τα ζώα ή την υγεία σου. Σε κάθε περίπτωση, έχοντας για «σύμμαχό» σου σε αυτήν την προσπάθεια τον The Vegetarian Butcher με τα πρωτοποριακά, vegan προϊόντα που αποτελούν γευστικούς και αντάξιους διαδόχους και όχι απλά υποκατάστατα του κρέατος, σίγουρα οι 40 μέρες μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, θα περάσουν πολύ γρήγορα και unexpectedly απολαυστικά για εσένα! 

110 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved