Καλοκαιρινό μπάρμπεκιου: Μυστικά για το τέλειο ψήσιμο

12 SHARES

Βραδάκι Κυριακής στον κήπο ενός σπιτιού κάπου στην Ανάβυσσο. Θα ήθελα να είναι το εξοχικό μου, αλλά ανήκει στον Πέτρο. Δεν με πειράζει όμως. Αρκεί που το φιλαράκι μου περνάει καλά και μαζί με εκείνο, ολόκληρη η παρέα -ΚΑΘΕ καλοκαίρι από την Γ’ Γυμνασίου μέχρι και σήμερα -δηλαδή 17-18 χρόνια τώρα! Όλα φαίνονται έτοιμα για το καλοκαιρινό μας BBQ. Για να είμαστε σίγουροι, βέβαια, πως δεν θα εκτεθούμε στα κορίτσια -τα οποία την τελευταία στιγμή αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε- «διπλοτσεκάρουμε» τη λίστα. Ο Πέτρος έχει αναλάβει το κρεοπωλείο, ο Μάριος είναι υπεύθυνος... επικοινωνίας του «event» (ανέλαβε να δημιουργήσει το κατάλληλο γκρουπ στο Facebook) και εγώ ασχολήθηκα με το «κεφάλαιο» μπύρες. Και ναι, αισθανόμαστε περήφανοι για την πρωτοβουλία μας, διότι είναι η πρώτη φορά που καταφέρνουμε να οργανώσουμε μία θεσπέσια βραδιά μπάρμπεκιου στο σπίτι.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που θέλεις και εσύ να βιώσεις το απόλυτο BBQ όνειρο με τους φίλους ή την οικογένεια και να αποδείξεις στα αγαπημένα σου πρόσωπα πως είσαι expert στο ψήσιμο, τις ΑΛΦΑ Weiss και το socializing, αξίζει να δώσεις βάση στην παρακάτω λίστα με τα δικά μας «μυστικά» για ένα τέλειο μπάρμπεκιου. Θα αποδειχθεί πολύτιμη στην επόμενη καλοκαιρινή μάζωξη και σίγουρα μπορεί να σου εγγυηθεί πως η προσπάθειά σου θα στεφθεί με επιτυχία. Το «κλειδί» βρίσκεται στα κατάλληλα «συστατικά».


1. Η σωστή παρέα 

Γνωρίζεις πως η καλή παρέα αποτελεί το «κλειδί» για μία επιτυχημένη μάζωξη. Τι σημαίνει όμως, καλή παρέα; Υπάρχουν ενδεχομένως άτομα τα οποία καλό είναι μην προσκαλέσεις στο μπάρμπεκιου event σου; Αν δεν θέλεις να βαρεθείς -και να ξενερώσεις- τότε κράτησε μακριά από τον κήπο και την ψησταριά σου τους εξής:

-Την πρώην σου την Χριστινούλα, από τη σχολή, που παραμένει φίλη σου αλλά δεν χάνει ευκαιρία να κάνει πικρόχολα σχόλια αναφορικά με κάθε τομέα της ζωής σου.

-Τον Μάκη από το σχολείο που μέχρι σήμερα φέρεται σαν να μη έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από το Λύκειο.

-Τον γιο του γείτονα (ή όλη την οικογένεια) μόνο και μόνο γιατί δεν θέλεις να σου πουν κάτι για τη μουσική.

-Τις κοπέλες με τα καλλίγραμμα σώματα που γνώρισες το απόγευμα στην παραλία ή το προηγούμενο βράδυ στο μπαρ και στις οποίες θέλεις να κάνεις εντύπωση (μήπως να τις γνωρίσεις καλύτερα πρώτα;).

Με λίγα λόγια, στο καλοκαιρινό σου BBQ πρέπει να βρίσκονται μόνο άτομα που σέβεσαι και σε σέβονται, πρόσωπα που σε αγαπούν και τα αγαπάς, αλλά και νέες ενδιαφέρουσες προσωπικότητες (όπως τα κορίτσια από το γραφείο), με τα οποία θέλεις να έρθεις πιο κοντά. Σε κάθε περίπτωση, αν μείνεις στους κολλητούς σου, δεν θα απογοητευτείς.


2. Το τέλειο ψήσιμο

Και από τη σωστή παρέα, περνάμε στο τέλειο ψήσιμο. Πρόκειται για ένα κρίσιμο σημείο για την έκβαση της μπάρμπεκιου βραδιάς σου και το σίγουρο είναι πως αξίζει να είσαι καλά «διαβασμένος», προκειμένου να λάβεις τον τίτλο του νέου και δυνατού «ψήστη» του σπιτιού.

Λίγα είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξεις, προκειμένου να κάνεις τη διαφορά. Το πρώτο είναι να φροντίσεις να προμηθευτείς με καλής ποιότητας κρεατικά (μην τσιγκουνευτείς, δηλαδή) και να διασφαλίσεις να είναι φρέσκα. Καλό είναι, επίσης, να υπάρχει ποικιλία στο γκριλ: Από μοσχαρίσιες μπριζόλες μέχρι χοιρινές πανσέτες και από ribs και παϊδάκια έως μπούτια και φτερούγες κοτόπουλου. Φυσικά, σημαντικό είναι να προνοήσεις και για τους vegan και pescaterian καλεσμένους σου και να έχεις μερικές νόστιμες BBQ εναλλακτικές και για εκείνους (ξέρεις πόσο τέλεια είναι τα ψητά λαχανικά και τα ψαράκια;). Τα burger αξίζει να έχουν, επίσης, μία θέση στο μενού σου -αρκεί να βρεις και την κατάλληλη συνταγή.

Από εκεί και πέρα, καλό είναι να θυμάσαι να καθαρίσεις πολύ καλά τη σχάρα πριν ξεκινήσεις να ψήνεις, να μαρινάρεις τα κρεατικά σε αλατοπίπερο και να προτιμήσεις τη μέτρια φωτιά για τις μπριζόλες σου για να έχεις ένα ζουμερό και gourmet αποτέλεσμα -αν είσαι λάτρης του medium rare καταλαβαίνεις τι εννοώ! Η σωστή κοπή και το σωστό σερβίρισμα έχουν, επίσης, μεγάλη σημασία και ένα καλό μαχαίρι θα αποτελέσει πολύτιμο «σύμμαχό» σου σε αυτή την περίπτωση! Σε ό,τι αφορά στις μοσχαρίσιες μπριζόλες σου, δοκίμασε να τις κόψεις κάθετα προς τις ίνες τους, για να τις σερβίρεις ακόμη πιο μαλακές.

3. Τα απαραίτητα extras και η Weiss σου 

Τι άλλο θα χρειαστείς για να πραγματοποιήσεις την τέλεια μπάρμπεκιου μάζωξη; Όχι πολλά! Μερικές σαλάτες (και δη χωριάτικες γιατί είστε και λάτρεις των μεσογειακών γεύσεων), αρκετές πατάτες τηγανητές ή ψητές και φυσικά, τις αγαπημένες σας ΑΛΦΑ Weiss. Είναι μία ελληνική, αφιλτράριστη και φυσικά θολή σταρένια μπύρα με ιδιαίτερη επίγευση μαγιάς και φρουτώδη γεύση την οποία δεν την αποκαλούν τυχαία την μπύρα εκείνων που ξέρουν να απολαμβάνουν το καλό φαγητό! Διότι η γεύση της ταιριάζει ιδανικά με την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, τα κρεατικά -ακόμη και με ποικιλίες θαλασσινών για τους pescaterian της παρέας.

Το δικό μου «μυστικό» στο κεφάλαιο μπύρα -πέρα από τη σωστή επιλογή, φυσικά- κρύβεται στο τελετουργικό του σερβιρίσματος. Τρία απλά βήματα αρκούν για το πετύχεις.

Ιδού, λοιπόν τι πρέπει να κάνεις:

-Σέρβιρε τα ¾ της ΑΛΦΑ Weiss κρατώντας το ποτήρι σε γωνία 45 μοιρών.

-Στη συνέχεια περίστρεψε τη φιάλη για να ανακατευτεί η μαγιά που έχει μείνει.

-Άδειασε γρήγορα την υπόλοιπη στο ποτήρι.


Το φαγητό σου, η μπύρα σου, οι φίλοι σου. Τι άλλο να ζητήσεις; Ακόμη και αν δεν «παίζει» εξοχικό στην Ανάβυσσο, το τέλειο μπάρμπεκιου γίνεται και σε ένα μικρό μπαλκόνι κάπου στο κέντρο της Αθήνας. Αρκεί να υπάρχουν τα κατάλληλα «συστατικά» για να απολαύσεις μία ελληνική, καλοκαιρινή και «αφιλτράριστη» βραδιά.

12 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved