Ναι, είμαστε πιο συνδεδεμένοι από ποτέ, αλλά γιατί νιώθουμε τόσο μόνοι;

135 SHARES

Εάν δοκίμαζες να προσθέσεις τον αριθμό των διαδικτυακών φίλων ή των ακολούθων που διαθέτεις σε κάθε λογαριασμό σου στα social media, μαζί με τις επαφές σου από τις λίστες του Viber και του WhatsApp, θα συνειδητοποιούσες πως ενώ έχεις τη δυνατότητα να αλληλεπιδράς με χιλιάδες άτομα, εσύ απλώς αναπαράγεις τις ίδιες κουβέντες με τα ίδια πάντα άτομα, επιλέγοντας απλώς μία διαφορετική πλατφόρμα κάθε φορά. Το πρόβλημα είναι πως ακόμη και αν οι άνθρωποι με τους οποίους επικοινωνείς καθημερινά μέσω των κοινωνικών δικτύων, ανήκουν στον στενό φιλικό ή οικογενειακό σου κύκλο, η ποιότητα της επικοινωνίας σου μαζί τους περιορίζεται συχνά σε μία πρόχειρη περιγραφή της ημέρας που έφυγε, του αυριανού σου προγράμματος ή σε έναν… καταιγισμό inside jokes και gifs.

Αναλογιζόμενος όλα τα παραπάνω και ανήκοντας στη γενιά του MySpace, του Hi5 και του «θρυλικού» MSN, οφείλω να ομολογήσω πως μερικές φορές, αναπολώ τα βράδια που ξεροσταλιάζαμε μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, ανταλλάσσοντας τραγούδια και σκέψεις, ακόμη και αν ο αριθμός των επαφών μας, ήταν σαφώς μικρότερος, σε σχέση με σήμερα. Βλέπεις, ακόμη και αν η τεχνολογία έχει κάνει άλματα από τις αρχές των 00s και πλέον, με λίγα «αγγίγματα» στις οθόνες των smartphone μας, μπορούμε να αλληλεπιδρούμε με όποιον θέλουμε, όποτε το θέλουμε, οι περισσότεροι από εμάς, νιώθουμε διαρκώς μόνοι, σε έναν κόσμο γεμάτο συνδεδεμένους χρήστες. Ουσιαστικά, παρά το γεγονός ότι τα κινητά μας έχουν γίνει «κομμάτια» των εαυτών μας και τα social media έχουν εξελιχθεί σε μία προέκταση της πραγματικής μας ζωής, κατά βάθος είμαστε πιο disconnected και αποξενωμένοι από ποτέ.

Όπως έμαθα πρόσφατα, λοιπόν, αυτό το «φαινόμενο» έχει όνομα και εν έτει 2021, έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις. Ο λόγος για την κρυμμένη μοναξιά. Ωστόσο, προτού τα «βάψεις» μαύρα και βιαστείς να διαγράψεις όλους τους λογαριασμούς σου από τα SoMe ως ένδειξη διαμαρτυρίας, να ξέρεις πως υπάρχει και άλλος, πολύ πιο ωφέλιμος τρόπος να αντισταθείς στο «ρεύμα» της εποχής και αυτός είναι το #ProjectUnLonely, ένα παγκόσμιο κίνημα που ξεκίνησε με πρωτοβουλία Lipton και μας παρακινεί τώρα να αρχίσουμε να δημιουργούμε ακόμη πιο ποιοτικές διασυνδέσεις κάθε μέρα, βελτιώνοντας τις σχέσεις με τους γύρω μας, αλλά και την ποιότητα ζωής μας. Το πώς θα γίνεις και εσύ μέρος αυτού του κινήματος ενάντια στην κρυμμένη μοναξιά, θα το ανακαλύψεις αμέσως.

Τελικά, γιατί νιώθουμε τόσο μόνοι;

Κακά τα ψέματα. Καθώς μεγαλώνουμε τείνουμε να γινόμαστε όλο και πιο ιδιότροποι ή «κλειστοί» με τους ανθρώπους γύρω μας, κάτι για το οποίο δεν φταίμε αποκλειστικά εμείς. Είναι πολλοί οι παράγοντες που συντελούν σε αυτή την κατάσταση. Μιλώντας για τον εαυτό μου, νομίζω πως είμαι ένα από τα «θύματα» της γρήγορης ικανοποίησης, της επιτακτικής ανάγκης να έχω άμεσα αποτελέσματα και απαντήσεις, γεγονός που με κρατάει πίσω από το να εκφράζω σε έναν άνθρωπο τα βαθύτερα συναισθήματα και τις σκέψεις μου, να ξεκινώ ουσιαστικές συζητήσεις, να τολμώ να κάνω νέες γνωριμίες. Η δυσκολία αυτή, με βάζει στη διαδικασία να σκέφτομαι διπλά πριν κάνω μία κίνηση για ουσιαστική επικοινωνία και στο τέλος, να μένω άπραγος και να αισθάνομαι μόνος. Βλέπεις, συχνά ξεχνάω πως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή τα οποία αξίζουν προσπάθεια και μας προσφέρουν πραγματική ικανοποίηση και ευτυχία, δεν επιτυγχάνονται από τη μία στιγμή στην άλλη. Αναγνωρίζοντας όμως το πρόβλημα, ξέρω πως έχω ένα επιπλέον κίνητρο να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτομαι και αλληλεπιδρώ και να κάνω ένα βήμα για να δημιουργήσω αληθινά connections. 

Γιατί η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η «γέφυρα» που μας φέρνει κοντά

Αρχικά, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε κάτι σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της κρυμμένης μοναξιάς. Σκοπός μας δεν είναι να διευρύνουμε τον κοινωνικό μας κύκλο, αλλά να αποκτήσουμε μία πιο ουσιαστική και βαθύτερη επικοινωνία με τα άτομα που ήδη γνωρίζουμε. Σαφώς, μία νέα γνωριμία είναι πάντα καλοδεχούμενη όμως, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι το να δυναμώσουμε τις σχέσεις που ήδη έχουμε. Πώς θα το καταφέρουμε; Λαμβάνοντας υπόψη μας τη συμβουλή του γνωστού life coach Παναγιώτη Φάσσα, σύμφωνα με τον οποίο, «στη μάχη μας κατά της μοναξιάς, ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους που μπορούμε να έχουμε είναι η συναισθηματική νοημοσύνη». Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη και γιατί αξίζει την προσοχή μας; Πρόκειται για την ικανότητα «να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε τα συναισθήματα μας και των άλλων, να τα διαχειριζόμαστε, να διαχειριζόμαστε τις σχέσεις μας με τους άλλους και να μπορούμε να παρακινούμε τον εαυτό μας να αναλάβει δράση». Με άλλα λόγια, δίνοντας χρόνο στον εαυτό μας να επεξεργαστεί κάποια συναισθήματα και κάποιες καταστάσεις, ανοίγοντας τις καρδιές μας στους κοντινούς μας ανθρώπους και δείχνοντας ουσιαστική προθυμία να ακούσουμε όσα τους απασχολούν, θα μπορέσουμε σε βάθος χρόνου να πλησιάσουμε ο ένας τον άλλο και να δημιουργήσουμε μία πιο ανθρώπινη και ουσιαστική σχέση.

Κερδίζοντας τη «μάχη» ενάντια στη μοναξιά

Η αλήθεια είναι πως οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής, οι υποχρεώσεις και η ένταση που μας «κυνηγάει» κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν βοηθούν καθόλου τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ούτε την ψυχολογία μας. Αρκεί να σκεφτούμε πόσες φορές έχουμε ακυρώσει μία έξοδο ή μία συνάντηση με φίλους, προφασιζόμενοι μία δικαιολογία, για να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος του προβλήματος. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως δεν χρειάζεται να είμαστε από το πρωί μέχρι το βράδυ μαζί με κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο, ούτε να «αγκιστρωθούμε» πάνω του για να νιώθουμε λιγότερο μόνοι. Η λύση του προβλήματος απαιτεί μόλις 15 λεπτά από την ημέρα μας. Κι όμως, σύμφωνα με έρευνες, αρκεί ένα τέταρτο της ώρας καθημερινά, για να δημιουργήσουμε μία πιο ουσιαστική επαφή με ένα αγαπημένο μας πρόσωπο. Δεν έχει σημασία εάν η συνάντηση θα είναι δια ζώσης ή μέσω ενός video call. Αυτό που έχει σημασία είναι να προσκαλέσουμε την άλλη πλευρά για «YOU.ME.TEA.NOW» και να απολαύσουμε την παρέα του φίλου, της συντρόφου, του συναδέλφου, του πατέρα μας, απολαμβάνοντας για παράδειγμα μερικές γουλιές από το αγαπημένο μας τσάι.

Εάν θες και εσύ, λοιπόν, να δώσεις ένα boost στις σχέσεις σου με τους άλλους, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να επενδύσεις σε αυτές, κάνοντας το #ProjectUnLonely μέρος της καθημερινότητάς σου. Αφήνοντας το smartphone στην άκρη και αφιερώνοντας 15 λεπτά από τον χρόνο σου, σε κάποιο πρόσωπο που έχει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά σου, να είσαι σίγουρος πως θα βγείτε όλοι κερδισμένοι. Διότι με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα αισθανθείτε λιγότερο μόνοι, αλλά θα κάνετε και μία νέα, δυνατή αρχή, που θα σας φέρνει κάθε φορά, όλο και πιο κοντά.

#Lipton #Connect #ProjectUnlonely #Whatreallymatters


135 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved