Στήνουμε στον τοίχο τα 5 πιο ντεμέκ χριστουγεννιάτικα τραγούδια

Βρώμικη δουλειά αλλά κάποιος έπρεπε να την κάνει.

Είναι τα Χριστούγεννα από μόνα τους καταθλιπτικά; Και τι ακριβώς είναι αυτό που μας προκαλεί κατάθλιψη τελικά; Τα δώρα που μας παίρνουν; Το δώρο Χριστουγέννων από τις δουλειές μας (όσοι παίρνουμε); Το ότι 25η τρώμε σαν να μην υπάρχει 26η; Το ότι δεν δουλεύουμε; Το ότι δουλεύουμε και οι άλλοι κάθονται χρονιάρες μέρες; Ή μήπως το γεγονός ότι παθαίνουμε overdose από οικογενειακά τραπέζια;

Θα σας πω εγώ τι φταίει: Φταίνε τα καψουροτράγουδα που έχουν γραφτεί για αυτές τις μέρες και που είναι πιο κλαψιάρικα κι από το κράμα Πλούταρχου-Καρρά. Που τα ακούμε στο ρεβεγιόν και χορεύουμε και γουστάρουμε και λέμε «Άντε καλά Χριστούγεννα» και «πωπω τι ωραία είμαστε εμείς εδώ με τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια μας, είμαστε 100% Χριστουγεννιάτικοι!».

Μα ρε διάολε, έχετε αναρωτηθεί ποτέ σε ποιο ακριβώς σημείο μιλάνε αυτά τα τραγούδια για Χριστούγεννα; Πουθενά! Αυτοί οι τύποι έχουν καπηλευτεί τα Χριστούγεννα (βαρύ ε;) για να βγάλουν με πλάγιο και ύπουλο τρόπο όλη τους την καψουροσύνη. Πετάνε εκεί ένα «Christmas tree», λίγο χιόνι, θυμούνται και τον Ρούντολφ, αλλά το βαθύτερο νόημα το πιάσαμε. «Με άφησες, γύρνα πίσω σε μένα, δεν μπορώ να κάνω Χριστούγεννα μακριά σου, μοναχικές αυτές οι Άγιες μέρες χωρίς εσένα, ποπο κρύο που κάνει αφού λείπεις, Π-Ε-Θ-Α-Ι-Ν-Ω!».

Ξέρω ότι θα τρίζουν τα κόκαλα του β και του Σινάτρα αυτή τη στιγμή. Δεν έχω τίποτα προσωπικό μαζί τους όμως και αυτό να το βάλουν καλά μέσα στο μυαλό τους. 

Για να μην μιλάω, όμως, στον αέρα, σάς έχω βρει ένα και συγκεκριμένα τραγούδια. Πάμε να τα αποδομήσουμε μαζί, με στίχους και αποδείξεις, όχι με σάλια.

 

1. Last Christmas - Wham!


Εδώ έχουμε το πιο κλασσικό παράδειγμα.

Μιλάμε για ένα τραγούδι το οποίο κυκλοφόρησε το 1986, άρα αυτό το «Last Christmas» που λέει αναφέρεται στο 1985.  Κάπου εκεί θα έπρεπε να είχε τελειώσε το παραμύθι αλλά φευ! Δεν είναι αυτό το point. Λένε, λοιπόν, οι ποιητές (Wham!) ότι πέρυσι τα Χριστούγεννα σου έδωσα μεν την καρδιά μου, αλλά φέτος την επόμενη μέρα την πέταξες σαν στημένη λεμονόκουπα. Εδώ έχουμε το συνηθισμένο φαινόμενο, όπου κάποιος αγάπησε κάποια η οποία όμως από την πλευρά της τον ήθελε μόνο για τα Χριστούγεννα. Ξεπέτα γυναικεία, δηλαδή.

Αλλά φέτος, λέει ο πονεμένος τραγουδιστής, θα την δώσω σε κάποια ξεχωριστή για να μην κλαίει πια. Δηλαδή θα χρησιμοποιήσει κάποια δύσμοιρη που δεν έχει ιδέα για τα ψυχολογικά του και που δεν φταίει σε τίποτα στην τελική, για να ξεχάσει την προηγούμενη! Ωραία αγάπη ρε! Μπράβο! Τίγκα στο Χριστουγεννιάτικο πνεύμα είσαι. Και για να κλείσουμε με το πρώτο μας παράδειγμα, να πάμε και στον αμιγώς χριστουγεννιάτικο στίχο που λέει «ξέρω πόσο ανόητος ήμουν, αλλά αν με φιλούσες θα γινόμουν και πάλι ανόητος για πάρτη σου». Καλό κορόιδο είσαι και του λόγου σου.

 

 

2. Lonely This Christmas - Mud 

 

Περνάμε στο επόμενο χριστουγεννιάτικο κομμάτι.

Εδώ μιλάμε για την επιτομή της κλάψας. Η οποία δεν πηγάζει από σοβαρά προβλήματα, υγείας, οικογενειακά, οικονομικά ή οτιδήποτε άλλο ζωτικής σημασίας, αλλά από μία κάργια που προφανώς τον παράτησε. Μας ζητάνε, λοιπόν, οι «Mud» να φανταστούμε ένα σπίτι που δεν είναι σπίτι, ένα Χριστούγεννο γεμάτο μοναξιά και δάκρυα, πολλά δάκρυα που λιώνουν μέχρι και το χιόνι. Κι όλα αυτά γιατί; Γιατί τον παράτησε η τύπισσα. Τι θα κάνει, λέει, τώρα χωρίς αυτή; Πού θα πάει; Δεν έχει πού να πάει (αλά Ρέμος). Να πας στους φίλους σου ρε σαλιάρη! Ή να βρεις άλλη! Σήκω πάνω, ντύσου, πλύσου, βγες έξω! Χριστούγεννα είναι! Που κλαίγεσαι και χαλάς κι εμάς. «Θα είναι μοναχικά αυτά τα Χριστούγεννα χωρίς εσένα», λέει, «μοναχικά και κρύα. Πόσο κρύα». Τι; Το συνεχίζεις; 

 

 

3. All I Want For Christmas Is You - Mariah Carey 

 

Εδώ έχουμε το πλέον παραπλανητικό τραγούδι και μάλιστα εις διπλούν παραπλανητικό.

Πρώτον, την ώρα που εμείς το ακούμε και χορεύουμε στο αμάξι, στο σπίτι, στο μπαρ, στα μπουζούκια, η άλλη ουσιαστικά κλαίει. Μιλάμε για κανονικότατο μοιρολόι σε dance verison. Σαν τις κηδείες που κάνουν σε κάτι περίεργες χώρες όπου μαζεύονται και χορεύουν πάνω από τον νεκρό. Δεύτερον, ΔΕΝ είναι Χριστουγεννιάτικο! Για την ακρίβεια, μιλάμε για την πλήρη αποδόμηση και απαξίωση των Χριστουγέννων, αφού όπως λέει η αγαπητή μας Mariah Carey, ποιος χέστηκε για το δέντρο, ποιος ασχολείται με τα δώρα, δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης αλλά και να υπάρχει τρώει άκυρο αυτός και τα παιχνίδια του. Το μόνο που έχει σημασία λέει είναι ένας τύπος, που ας υποθέσουμε ότι τον λένε Κώστα. Ε, αυτός ο Κώστας είναι για τη Mariah τα Χριστούγεννα. Τίποτα άλλο. Ρε δεν θέλω σου λέει τίποτα. Μόνο τον Κώστα για πάρτη μου! Και χτυπιόμαστε εμείς στα μπαράκια για τον Κώστα...

 

 

4. My Only Wish - Britney Spears

 

Εδώ από την άλλη, η Britney στέλνει ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη, όπου του ζητάει, όχι πολλά, αλλά να μωρέ... Κάποιον να την ερωτευτεί, να την αγαπήσει και να την πάρει αγκαλιά. Προφανώς, ο Άγιος Βασίλης εκτός από εργοστάσιο με δώρα έχει και γραφείο συνοικεσίων και γνωριμιών, όπου του ζητάς την ιδανική γκόμενα ή γκόμενο και στους στέλνει αυθυμερόν με γραμματόσημο στο κούτελο. Εδώ είναι που κολλάει η διαφήμιση «ένα ελαφάκι για τον Κωστάκη»... Αρκεί να μην είναι ο Κωστάκης της Mariah κι έχουμε μαλλιοτραβήγματα χριστουγεννιάτικα...

 

 

5. Blue Christmas - Elvis Presley

 

Εδώ είναι που θα πέσει φωτιά να με κάψει.

Αλλά ρε παιδιά, συγγνώμη τώρα. Ότι ο Έλβις φέτος τα Χριστούγεννα θα τα βλέπει όλα μπλε κι όχι κόκκινα επειδή η γκόμενα τον παράτησε. Εδώ δύο τινά υπάρχουν. Ή Ηρακληδέας ήταν ο Έλβις ή δεξιός. Βιάγκρα δεν έπαιζαν τότε, οπότε ας αφήσουμε αυτό το ενδεχόμενο στην άκρη, μην το παρακάνουμε. Για κοτζάμ Έλβις μιλάμε. Μα αυτά και με εκείνα, πάλι γκομενικά στη μέση. Χριστούγεννα πουθενά. 

Για να σας δω... Έχετε να προσθέσετε κάποιο άλλο ντεμέκ χριστουγεννιάτικο τραγούδι στην playlist μας;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved