Άθληση, διατροφή και περιβάλλον: Μήπως είναι αλληλένδετα;

423 SHARES

Όταν πήρα τη μεγάλη απόφαση να πραγματοποιήσω δειλά, την πρώτη μου online προπόνηση, δεν περίμενα πως αυτή η μικρή αλλαγή θα γινόταν η αφορμή να κάνω -έστω και καθυστερημένα- μία μεγάλη στροφή στη ζωή μου. Όλα τα οφείλω βέβαια στον Χρήστο, ο οποίος επί έναν χρόνο μου έλεγε πως γυμνάζεται «σπιτικά» βλέποντας θεαματική διαφορά, με αποτέλεσμα να με πείσει να ακολουθήσω το παραδειγμά του. Ξεκίνησα διαμορφώνοντας μία γωνία στο σαλόνι μου και συγκεντρώνοντας τον γυμναστηριακό εξοπλισμό που είχα από κάποιες... αποτυχημένες απόπειρες στο παρελθόν, πάτησα play στο YouΤube και άρχισα το... ζέσταμα!Ειλικρινά, όσο επίπονο και αν ήταν το επόμενο πρωί από τα πιασίματα στους μύες, όσο και αν είχε σκουριάσει το σώμα μου όλα αυτά τα χρόνια, τίποτα δεν μπορούσε να συγκριθεί με τη μοναδική απελευθερωτική αίσθηση που ένιωσα τη στιγμή που τελείωσε το video με το workout tutorial και έπεσα κάθιδρος στον καναπέ μου!

Από εκείνη την πρώτη προπόνηση ακολούθησαν πολλές, απολαμβάνοντας όλο και πιο συχνά την άνεση μίας... hightech σπιτικής προπόνησης. Το να δουλεύω με το σώμα μου στον δικό μου χώρο, με έκανε ‘Am free από ωράρια και άσκοπα πηγαινέλα στο γυμναστήριο, με αποτέλεσμα να γυμνάζομαι πολύ πιο τακτικά και όποτε εγώ θέλω. Η μεγάλη αλλαγή όμως δεν ήταν αυτή, αλλά το ότι διαμορφώνοντας μία ρουτίνα γυμναστικής μέσα στο σαλόνι μου, άρχισα να κάνω και πιο υγιεινές επιλογές στην κουζίνα!

 Εσύ τι τρως μετά την προπόνηση; 

Θέλοντας να επωφεληθω όσο περισσότερο μπορώ από τον χρόνο που αφιέρωνα στη φυσική άσκηση, άρχισα να δίνω μεγαλύτερη σημασία στο γεύμα που έτρωγα μετά την προπόνηση, δημιουργώντας πιάτα που παρείχαν στο σώμα μία δροσιστική ανακούφιση! Τορτίγιες με σολωμό και πιπεριές, μπανάνα με μαρμελάδα βερίκοκο και μούσλι, μήλα στον φούρνο με κανέλα, είναι μόνο μερικές από τις θρεπτικές επιλογές που «έκλειναν» απολαυστικά τις προπονήσεις μου. Μέσα σε αυτές βέβαια, ήταν πάντα και ένας χυμός Amita Free πορτοκάλι, βερίκοκο, μήλο, με λιγότερες θερμίδες από τα αντίστοιχα φρουτοποτά με ζάχαρη και γλυκαντικό από το φυτό στέβια, ο οποίος με τον καιρό αντικατέστησε τους αμέτρητους καφέδες που κατανάλωνα μέσα στη μέρα. 

 Αλλάζοντας διατροφή και ποιότητα ζωής

Όπως ήταν λογικό, η μία αλλαγή δεν άργησε να οδηγήσει στην άλλη και πολύ σύντομα, όχι μόνο βελτίωσα τη διατροφή μου και είδα θεαματική πρόοδο στο σώμα μου, αλλά έμαθα και μερικές ψαγμένες συνταγές που έκαναν τη μαμά μου να καμαρώνει! Το μαγείρεμα, από αγγαρεία που ήταν μέχρι πρόσφατα, μετατράπηκε για εμένα σε καθημερινή «ιεροτελεστία», ενώ οι απίθανοί γευστικοί συνδυασμοί με τους οποίους εμπλούτιζα τα πιάτα μου, έδιναν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στα workout και περισσότερη ενέργεια στον οργανισμό μου. Αυτό όμως που με κάνει πιο περήφανο από όλα, είναι πως αυτές οι ριζικές αλλαγές στη ζωή μου, τελικά έγιναν η αφορμή να προσπαθήσω σταδιακά να γίνω ακόμη πιο υπεύθυνος και ως προς το κοινό καλό.


 Food for though not for waste

Έχοντας διαμορφώσει ένα αρκετά αυστηρό αλλά απολαυστικό και «πλούσιο» πρόγραμμα διατροφής, σταδιακά αύξησα τις επισκέψεις μου στο super market. Το γεγονός πως δεν είχα κάποια προηγούμενη εμπειρία ή τριβή με το μαγείρεμα και την κουζίνα, με έριξε στην «παγίδα» να αγοράζω σωρηδόν υλικά, συστατικά και τρόφιμα γενικότερα, τα οποία είτε μου ήταν αχρείαστα, είτε χαλούσαν πριν προλάβω να τα μαγειρέψω, ενώ το ίδιο περίπου συνέβαινε και με τις περισσευούμενες μερίδες που είχα στοιβαγμένες σε ταπεράκια στο ψυγείο: Αργά η γρήγορα κατέληγαν στα σκουπίδια. Σκέφτηκα πως ο μόνος τρόπος να περιορίσω όλο αυτό το food waste, θα ήταν αν είχα προετοιμάσει μία συγκεκριμένη λίστα με τα προϊόντα που χρειάζομαι και να επισκέπτομαι μόνο μία φορά την εβδομάδα το super market. Έτσι και έγινε! Μειώνοντας τις επισκέψεις στο super market, τα προϊόντα στη λίστα και το καλάθι μου, περιόρισα άμεσα την άσκοπη σπατάλη φαγητού, η οποία θεωρείται εξέχων παράγοντας για την περιβαλλοντική κρίση και κέρδισα και επιπλέον free χρόνο για τον εαυτό μου. 

Κλείνοντας, αυτό που προσπαθώ να σου πω με την παραπάνω ιστορία, είναι πως μερικές από τις προσωπικές αλλαγές που κάνουμε στον τρόπο ζωής μας, όχι μόνο μπορούν να μας χαρίσουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά και μία νέα πνοή σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο! Ναι, μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, ξεκινώντας όμως πρώτα από τον εαυτό μας.


423 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved