Τι ήταν το Κίνημα του Τσαγιού και πώς συνδέεται με την 4η Ιουλίου;

Σήμερα η Αμερική γιορτάζει την ανεξαρτησία της και εμείς γράφουμε για το ξεκίνημα της επανάστασής της.

Κάθε χρόνο, όταν ο μέσος Αμερικανός σηκώνεται από το κρεβάτι του και στο ημερολόγιο αναγράφεται το τέσσερα κάτω από τα μεγάλα γράμματα του Ιουλίου, νιώθει περήφανος. Είναι η ημέρα Ανεξαρτησίας, η ημέρα που οι πρόγονοί του έσπασαν την αναγκαστική σύνδεση με τους Βρετανούς. Το πατριωτικό ένστικτο έρχεται στην επιφάνεια όλων και μετατρέπεται σε κάτι συλλογικό. Το 1776 μια ομάδα αποίκων ψήφισαν την περίφημη Διακήρυξη στην οποία διακρίνεται η εξής φράση: «Οι Ηνωμένες Αποικίες είναι ελεύθερα και ανεξάρτητα κράτη».

Πριν από κάθε ξεσηκωμό, υπάρχει, τις περισσότερες φορές τουλάχιστον, ένα σχέδιο το οποίο αποτελεί και τον προπομπό της επανάστασης, αυτής που θα επαναφέρει τη δικαιοσύνη και θα αφανίσουν «κάθε δεσμό υποταγής στο βρετανικό στέμμα». Στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ήταν το Κίνημα του Τσαγιού, το οποίο έκανε την εμφάνισή του τον Δεκέμβριο του 1773. Τότε, λοιπόν, μερικοί μεταμφιεσμένοι Αμερικανοί έφτασαν στη Βοστόνη και έκαναν αυτό που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ σε έναν Άγγλο. Πέταξαν αρκετά σεντούκια με τσάι στο λιμάνι της πόλης ως αντίδραση στην μεγάλη φορολογία της Βρετανίας.

Αν και η φορολόγηση αφορούσε μερικά αγαθά, όσο περνούσε ο καιρός ο αριθμός τους αυξανόταν και στη λίστα αυτή μπήκε το τσάι. Σύμφωνα με τα νέα φορολογικά μέτρα το προϊόν θα έφτανε στις ΗΠΑ χωρίς δασμούς αλλά η πώλησή του θα ήταν σε μεγαλύτερη τιμή. Την ίδια περίοδο όλο και περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούσαν πως η ανεξαρτησία τους από την Βρετανία δεν θα είχε αρνητικές επιπτώσεις και το Κίνημα του Τσαγιού απλά φανέρωσε την κρυφή αλλά μεγάλη επιθυμία του αμερικανικού λαού. Έτσι, λοιπόν, με τη ζημιά του ενός εκατομμυρίου που προκάλεσαν με την καταστροφή του τσαγιού, ωρίμασαν κάποιες από τις συνθήκες για την ομαλή μετάβαση προς την επανάσταση.

Η δράση φέρνει αντίδραση και η αντίδραση των Βρετανών ήταν άμεση αφού κανένας δεν έπρεπε να αγγίξει το πολυτιμότερο αγαθό τους. Έστειλαν 4.000 στρατιώτες στην πόλη της Βοστόνης ώστε να επιβάλλουν την τάξη. Παρά την προσπάθειά τους να καταβρέξουν την φλεγόμενη επιθυμία των Αμερικανών για ξεσηκωμό, ήταν αργά. Το 1775, οι αγγλικές δυνάμεις θέλησαν να πάρουν στρατιωτικό υλικό από το Κόνκορντ της Μασσαχουσέττης. Δεν τα κατάφεραν. Αντίσταση πρώτη. Ο στρατός των Βρετανών αποχώρησε με απώλειες με προορισμό και πάλι τη Βοστόνη.

 

Ο πόλεμος μεταξύ των Αμερικανών και των Βρετανών θα κρατήσει για 8 χρόνια, μέχρι που στις 4 Ιουλίου του 1776 ψηφίστηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Σε αυτή καθοριστικό ρόλο είχαν οι Thomas Jefferson, Benjamin Franklin και John Adams. Ο πόλεμος, ωστόσο, θα λήξει επίσημα στις 3 Σεπτεμβρίου του 1783, όταν και η Αγγλία παραχώρησε τα εδάφη της πίσω στις ΗΠΑ. Οι Βρετανοί μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να λατρεύουν το τσάι και κανείς δεν μπορεί να μας πει με σιγουριά πως έχουν ξεχάσει όσα συνέβησαν τον Δεκέμβριο του 1773. Οι Αμερικανοί, πάντως, σίγουρα δεν τα έχουν ξεχάσει.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved