associated press Αν θέλεις νεανικό δέρμα, τότε ξεκίνα την προπόνηση με βάρη

Μύες και περιποίηση όλα σ’ ένα. Οι Ιάπωνες ανακάλυψαν πώς η περιποίηση του δέρματος περνάει μέσα από το γυμναστήριο.

Οι εποχές που οι άνδρες έπλεναν το πρόσωπό τους με υγρό πιάτων και δεν έτρεχε κάστανο, έχουν περάσει οριστικά και αμετάκλητα. Το grooming έχει μπει στις ζωές μας, ο κομμωτής είναι ο καλύτερος μας φίλος και το ταμπού της περιποίησης έχει σπάσει. Από την περιποίηση του προσώπου με ενυδατικές κρέμες μέχρι το μανικιούρ/πεντικιούρ, είναι ένα grooming ταξίδι που κάθε άνδρας πρέπει να βάλει στη λίστα του.

Σύμμαχός μας σε μία νεανική επιδερμίδα είναι και το γυμναστήριο. Πριν σκεφτείς το αερόβιο πρόγραμμα, οι Ιάπωνες διαβάζουν την σκέψη σου και σύμφωνα με τελευταία έρευνα, η απάντηση βρίσκεται στο πρόγραμμα ενδυνάμωσης. “Σήκωσε βάρη”, σου λένε, “και κάνε το δέρμα σου να μοιάζει σαν εφήβου”. Κάποια υπερβολή, αλλά οκ.

 

 

Μπορεί η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports να διεξήχθη σε γυναίκες, αλλά υπάρχει σοβαρός λόγος για να ταυτιστείς. «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τα ίδια αποτελέσματα στους άνδρες επειδή ο μηχανισμός ανανέωσης του δέρματος είναι ο ίδιος», τόνισε ο Satoshi Fujita επικεφαλής της έρευνας και αθλητικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Ritsumeikan του Κιότο. Εν ολίγοις, το να πηγαίνεις στο γυμναστήριο και να “πλακώνεσαι στα βάρη” θα σου προσφέρει πιο δυνατούς μύες και πιο νεανικό δέρμα.

Το savoir vivre του γυμναστηρίου είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζεις

Πώς συμβαίνει αυτό;

Αρχικά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς η γήρανση και το περιβάλλον επηρεάζουν το δέρμα μας. Η γήρανση του δέρματος προκαλείται από τη φθορά της εξωκυτάριας μήτρας. Αυτή η επιδείνωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα περιβαλλοντικών παραγόντων όπως η έκθεση στον ήλιο και η ρύπανση, αλλά και ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία, αυξημένη φλεγμονή και μειωμένο πάχος του δέρματος. Αν έχεις παρατηρήσει πώς το δέρμα των παππούδων φαίνεται πιο λεπτό και πιο ευαίσθητο, τότε αυτός είναι ο λόγος. Η άσκηση είναι ευεργετική για το σώμα και το μυαλό.. Μια προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε ότι η αερόβια άσκηση διεγείρει την απελευθέρωση της ιντερλευκίνης 15 (IL-15), μιας πρωτεΐνης που βοηθά στη ρύθμιση της γήρανσης του δέρματος. Από εκεί και πέρα, λίγα είναι γνωστά για την άμεση σχέση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και υγείας του δέρματος.

 

 

Για να μάθουν περισσότερα, ο Fujita και η ομάδα του χώρισαν 56 γυναίκες σε δύο ομάδες. Μια ομάδα γυναικών ασκούνταν για 30 λεπτά με ποδήλατο δύο φορές την εβδομάδα για 16 εβδομάδες και οι μισές από αυτές ασκούνταν με βάρη δύο φορές την εβδομάδα για 16 εβδομάδες. Το δέρμα των συμμετεχόντων εξετάστηκε στην αρχή και στο τέλος των 16 εβδομάδων από ερευνητές που εκπαιδεύτηκαν στην ανάλυση των ιδιοτήτων του δέρματος όπως η ελαστικότητα, ο τόνος και το πάχος του δέρματος. Πρώτα και κύρια, τα δεδομένα αποκάλυψαν ότι οποιαδήποτε άσκηση ήταν καλή για το δέρμα. Και οι δύο τύποι ασκήσεων αύξησαν την ελαστικότητα του δέρματος, ενίσχυσαν τα γονίδια που παράγουν κολλαγόνο και αύξησαν την εξωκυττάρια μήτρα του χορίου, το οποίο φυσικά επιδεινώνεται από τη γήρανση και την έκθεση στον ήλιο. Η μεγαλύτερη διαφορά ήταν ότι οι συμμετέχοντες που σήκωναν βάρη ενίσχυσαν στην πραγματικότητα το δέρμα τους παχύνοντας το δερματικό τους στρώμα. Ένα παχύτερο στρώμα του δέρματος μπορεί να μειώσει τις κηλίδες, με αποτέλεσμα το δέρμα να δείχνει νεότερο.

Ο Fujita υποψιαζόταν ότι ο μεγαλύτερος λόγος που η γυμναστική με βάρη είχε αντιγηραντικές επιδράσεις στο δέρμα ήταν επειδή η προπόνηση με αντίσταση μείωσε τη φλεγμονή. «Η αερόβια άσκηση δεν έδειξε αυτή τη μείωση των φλεγμονωδών παραγόντων», σημείωσε. Και ενώ είναι δύσκολο να συγκρίνουμε το αποτέλεσμα της άσκησης και των προϊόντων περιποίησης, ο Fujita αναφέρει, «Πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός της άσκησης ως «εσωτερικής φροντίδας» και μιας ρουτίνας περιποίησης δέρματος ως «εξωτερικής φροντίδας» μπορεί να είναι η καλύτερη προσέγγιση.

Έχουμε αναφερθεί ξανά πως κανείς μας δεν πρέπει να παραλείπει το αντηλιακό, ακόμα και τον χειμώνα. Από κει και πέρα, η πιο συνετή συμβουλή θα ήταν “επισκέψου τον δερματολόγο σου”.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved