Unsplash H ζωή μας θα ήταν πολύ καλύτερη με ένα απεριτίφ

Είσαι σίγουρος ότι γνωρίζεις τι σημαίνει απεριτίφ; Μπορεί, ήδη, να το πίνεις χωρίς να το γνωρίζεις. 

Το έχεις ακούσει, το έχεις ξανά ακούσει και μάλλον μπορεί να πιστεύεις ότι είναι μια ξεπερασμένη συνήθεια των προηγουμένων χρόνων. Μάλλον όμως ότι το καταναλώνεις και δεν το ξέρεις. Τελικά είναι το απεριτίφ ή αλλιώς apéritif; Πιστεύω ότι είναι το λιγότερο διαδεδομένο σε σχέση με άλλες κατηγορίες αλκοολούχων ποτών και ότι χρειάζεται κάποιες επιπλέον διευκρινίσεις. Πάμε να την εξερευνήσουμε.

Ανοίγοντας την όρεξη

Το απεριτίφ είναι ένα ξηρό ή ανθρακούχο αλκοολούχο ποτό ιταλικής προέλευσης που καταναλώνεται κυρίως πριν το φαγητό. Το απεριτίφ προέρχεται από την ιταλική λέξη «aperitivo», που μεταφράζεται ως «ορεκτικό». Αν και η λέξη μπορεί να προέρχεται από το συγγενικό λατινικό aperire, που σημαίνει ανοίγω. Άρα να σκεφτούμε ότι λειτουργεί ως ΄ότι ανοίγει την όρεξη. Κάπως έτσι, λοιπόν, και πιστό στην ετυμολογία του, ένα απεριτίφ χρησιμεύει ως η αρχή ενός γεύματος, διεγείροντας τον ουρανίσκο και προετοιμάζοντας τον για τη γιορτή που θα ακολουθήσει, το φαγητό. Αυτά τα ποτά πριν το δείπνο έχουν σχεδιαστεί για να ξυπνούν τις αισθήσεις, προετοιμάζοντας το πεπτικό σύστημα για τις γαστρονομικές απολαύσεις που τον περιμένουν.

Aπό που προέρχεται η ονομασία του negroni;

aperitf

 

Ειδικότερα, παραδοσιακά ένα απεριτίφ καταναλώνεται πριν από το γεύμα για να τονώσει το στόμα και το στομάχι κάνοντας την κατάλληλη προετοιμασία για το φαγητό. Πρόκειται για ένα ξηρό, ξινό ή ανθρακούχο ποτό, το οποίο διεγείρει φυσικά την παραγωγή σάλιου. Και αυτό γιατί το σάλιο με τη σειρά του, βοηθά στη βελτίωση του ουρανίσκου και της αίσθησης της γεύσης. Παραδείγματα απεριτίφ είναι το Aperol Spritz, ένα ποτήρι Prosecco ή ένα Campari Negroni, ακόμα και το δικό μας ούζο. Τα απεριτίφ χαρακτηρίζονται από τις ελαφριές, αναζωογονητικές τους ιδιότητες και τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Συχνά περιέχουν βερμούτ, ξηρό κρασί, εσπεριδοειδή και βοτανικά εκχυλίσματα, τα οποία διεγείρουν την όρεξη χωρίς να κατακλύζουν τον ουρανίσκο.

Τα απεριτίφ έχουν πλούσια ιστορία που χρονολογείται από αιώνες. Στην Ευρώπη, η παράδοση της απόλαυσης ενός ποτού πριν από το γεύμα μπορεί να εντοπιστεί στους αρχαίους πολιτισμούς στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη που πίστευαν στα πεπτικά οφέλη των βοτάνων πριν το φαγητό. Με τον καιρό, αυτή η πρακτική εξελίχθηκε, με διάφορους πολιτισμούς να αναπτύσσουν τις δικές τους μοναδικές παραδόσεις απεριτίφ.

Πίνουμε ξανά espresso martini;

Πέρα από τη γευστική τους λειτουργία, τα απεριτίφ έχουν πολιτιστική σημασία σε πολλές κοινωνίες. Σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, το τελετουργικό της απόλαυσης ενός απεριτίφ με φίλους ή οικογένεια πριν από ένα γεύμα είναι μια αγαπημένη κοινωνική παράδοση. Χρησιμεύει ως μια στιγμή χαλάρωσης και συντροφικότητας, δημιουργώντας τις βάσεις για ευχάριστες γευστικές εμπειρίες.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved