Τα «άτυπα» έθιμα της παρέας που σε κάνουν να ανυπομονείς για το φετινό Πάσχα

Πλησιάζει η Κυριακή των Βαΐων και ξέρεις τι ώρα είναι. 

Όχι, δεν εννοούμε να βάλεις το ξυπνητήρι για να πας στη δουλειά μία ώρα νωρίτερα, μην αγχώνεσαι. Άλλωστε, διανύουμε την περίοδο του Πάσχα και εδώ το στρες δεν έχει θέση. Αυτό που εννοούμε, είναι πως έρχεται η Μεγάλη Εβδομάδα και, πέρα από το κατανυκτικό κλίμα, αυτές οι ημέρες είναι άμεσα συνδεδεμένες με κάποια έθιμα.

Μπορεί να έχουν έρθει ήδη στο μυαλό σου τα παραδοσιακά έθιμα -από το βάψιμο των κόκκινων αυγών (ναι, βάφουμε κι εμείς) μέχρι την Ανάσταση, όμως γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα πως φυσικά δεν θα μέναμε μόνο σε αυτά. Και αυτό, διότι υπάρχουν και τα έθιμα, τα όχι και τόσο τυπικά, τα οποία κρατάς με την παρέα και σε κάνουν να περιμένεις πώς και πώς το Πάσχα.

Τα έθιμα αυτά είναι σε άμεση συνάρτηση μεταξύ τους και περιστρέφονται γύρω από ένα κεντρικό στοιχείο: Το αγαπημένο μας τσίπουρο. Όσον αφορά στα έθιμα, ας τα δούμε λίγο καλύτερα, μιας και έφτασε σχεδόν η ώρα!

Στασίδι στο τσιπουράδικο της γειτονιάς

Σχεδόν κάθε γειτονιά έχει και ένα καλό τσιπουράδικο. Αυτό που δεν είναι grande αλλά παραδοσιακό, απλό, λιτό, απέριττο. Με τα λευκά ή τα καρό τραπεζομάντηλα, τις κλασικές ψάθινες καρέκλες και τον ιδιοκτήτη που ξέρει εσένα και τους φίλους σου με το μικρό σας όνομα.

Και όχι μόνο, καθώς ξέρει και ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα ψάχνεις (δηλαδή, ψάχνετε, παρέα είστε) όχι κρέας, αλλά εκείνους τους θαλασσινούς μεζέδες, οι οποίοι έχουν την τιμητική τους αυτήν την περίοδο: Από τηγανητά καλαμαράκια, ψητό ή ξιδάτο χταπόδι και γαρίδες, μέχρι ελιές, πατάτες τηγανητές και χόρτα. Αν άρχισες να ονειρεύεσαι από τώρα το στομάχι σου να γεμίζει με όλα αυτά τα λαχταριστά εδέσματα, θα πούμε πως δεν είσαι ο μόνος.

Και κάπως έτσι, το αγαπημένο μας τσιπουράδικο είναι ο ναός των ημερών και ξέρουμε ότι δεν βλέπεις την ώρα να πας μετά το γραφείο τη Μεγάλη Εβδομάδα. Εκτός αν δεν δουλεύεις ούτε εσύ, ούτε οι κολλητοί αυτές τις μέρες, οπότε πάτε ακόμη νωρίτερα, για να απολαύσετε στο έπακρον την ημέρα και φυσικά, να φάτε περισσότερο από τους μερακλίδικους μεζέδες που αναφέραμε παραπάνω. Και τι δεν λείπει από τον ναό;

 

dekaraki1

 

Το τσίπουρο είναι το «έθιμο» που δίνει ξεχωριστή... γεύση στις στιγμές μας

Οι άνθρωποι στο στέκι μας ξέρουν πως από την τίμια μάζωξη και μεζεδοκατάσταση δεν μπορεί να λείπει το καλό τσίπουρο. Όχι όποιο κι όποιο τσίπουρο, αλλά αυτό το μονοποικιλιακό τσίπουρο που φημίζεται για την «καθαρή» ποιότητά του και δίνει μια πραγματικά ξεχωριστή... γεύση στο Πάσχα με την παρέα. Και, μάλιστα, δεν ξέρουν μόνο το όνομά μας αλλά και το όνομά του. Δεκαράκι, λέει, και το φέρνει πριν από οτιδήποτε άλλο. Γιατί ξέρει.

Ξέρουν ότι το Δεκαράκι Μοσχάτο είναι το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο που είναι προϊόν απόσταξης μόνο από Μοσχάτο Τυρνάβου, και έτσι παίρνει στο μέγιστο τα ποιοτικά και αρωματικά χαρακτηριστικά της εκλεκτής αυτής ερυθρής ποικιλίας. Με το άρωμα και την καθαρότητα που έχει είναι δυνατόν να μην σας συνεπαίρνει από τη στιγμή που θα ανοίξετε τη φιάλη;

Αν, πάλι, εσύ και η παρέα σου αναζητάτε ένα μονοποικιλιακό τσίπουρο με πιο κομψό αρωματικό χαρακτήρα, τότε ξέρει ότι το Δεκαράκι Μαλαγουζιά, το οποίο προέρχεται μόνο από Μαλαγουζιά λευκό σταφύλι, είναι το ιδανικό συνοδευτικό για τα θαλασσινά και τα ψάρια σχάρας. Μεταξύ μας, δεν θα μπορούσε να μην είναι καθώς είναι ένα τσίπουρο που μεγεθύνει τα αρώματα στο στόμα και αφήνει μια επίγευση που δύσκολα θα την ξεχάσει κάποιος από την παρέα.

 

dekaraki2

 

Τέλος, ξέρουν ότι το Δεκαράκι Ροδίτης (Αλεπού), που προέρχεται αποκλειστικά από τον Ροδίτη Αλεπού Τυρνάβου, με το χαρακτηριστικό ρόδινο χρώμα, είναι το μονοποικιλιακό τσίπουρο που ταιριάζει απόλυτα με τα τηγανητά, μαριναρισμένα θαλασσινά, τις ελαφριές σαλάτες και τις αλοιφές που δεν λείπουν από το τραπέζι σας. Ορκίζονται, κιόλας, στα διακριτικά, ήπια και καθαρά αρώματά του, καθώς και στη στρογγυλή, γεμάτη και μαλακή γεύση -κι εμείς συμφωνούμε μαζί του. Εσείς;

 

dekaraki3

 

Υπάρχουν μερικά έθιμα που δεν είναι γραμμένα κάπου (δεν χρειάζεται κιόλας όλη αυτή η τυπικότητα), αλλά επισφραγίζουν μοναδικές στιγμές με την παρέα. Γι’ αυτό, το φετινό Πάσχα αρκεί για να αφήσετε για ακόμη μία χρονιά, το αγαπημένο σας απόσταγμα να σας μεταφέρει μέσα από τις τρεις ποικιλίες μονοποικιλιακού τσίπουρου στο Δαμάσι στον Τύρναβο, ενώ θα βρίσκεστε με την παρέα στο αγαπημένο σας στέκι (δεν το λες και πολύ μικρή υπόθεση!). Και κάπως έτσι, το Πάσχα ανεβαίνει επίπεδο και μετατρέπεται σε ένα πολύ καθαρό... Δεκαράκι.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved