Ο Giotto Bizzarrini θα ήταν περήφανος για αυτή την αναβίωση

Οι V12 κινητήρες θα πάψουν να υπάρχουν μόνο όταν θα σταματήσουν οι Ιταλοί να πιστεύουν σε αυτούς.

Ο μύθος που έχτισε ο Ferruccio Lamborghini γύρω από τα αυτοκίνητά του δεν χτίστηκε πάνω στο καπρίτσιο του με τον Enzo Ferrari, αλλά χάρη στη μηχανολογική ιδιοφυία ενός τρίτου Ιταλού, του Giotto Bizzarrini. Για πάρα πολλά χρόνια η Ferrari έπλεκε τον δικό της μύθο πάνω στην ευκολία του ότι σχεδόν μονοπωλούσε τη V12 αρχιτεκτονική. Αυτό φάνηκε όταν ο Lamborghini αποφάσισε να φτιάξει τον δικό του V12 από λευκό χαρτί. Το έργο του σχεδιασμού ανέλαβε ο δαιμόνιος Giotto Bizzarrini φτιάχνοντας έναν ολοκαίνουργιο V12 που έκανε τα μοτέρ της Ferrari να μοιάζουν με μουσειακά είδη. Ο πρώτος κινητήρας της Lamborghini ήταν τόσο τεχνολογικά προηγμένος και με τόσο μεγαλύτερη απόδοση, 30% περίπου, που ανάγκασε τους μηχανικούς της Ferrari να σχεδιάσουν από την αρχή νέους κινητήρες και μέσα από αυτόν τον ανταγωνισμό να βελτιώσουν το είδος και να δούμε πολλά μυθικά αυτοκίνητα στις δεκαετίες που ακολούθησαν.

 

 

Στην πορεία αυτή ο Bizzarrini προσπάθησε να αυτονομηθεί και να φτιάξει αυτοκίνητα που δεν θα είχαν μόνο την υπογραφή του στον κινητήρα, αλλά στο όλο εγχείρημα. Όσο φιλόδοξο κι αν ήταν σαν πείραμα, η μηχανολογική του ευφυΐα δεν φάνηκε αρκετή. Μάλιστα η Lamborghini συνέχισε να βελτιώνει και να εξελίσσει τους κινητήρες του μέχρι και το 2010, όταν πια κανείς δεν θυμόταν ότι κάποτε υπήρξαν αυτοκίνητα Bizzarrini.

 

 

Αυτό πρόκειται να αλλάξει άμεσα και το όνομα Bizzarrini θα ξανακοσμήσει ένα hypercar και μάλιστα θέλει να ξαναγράψει ιστορία. Εδώ και δύο περίπου χρόνια, η ομάδα που έχει αναλάβει να αναβιώσει τον θρύλο, θέλει να το κάνει σωστά, δηλαδή εξελίσσοντας έναν ατμοσφαιρικό V12. Την ίδια ώρα που η Lamborghini ανακοινώνει τον θάνατο δηλαδή αυτού του κινητήρα, και κάπως έτσι κλείνει ειρωνικά ένας κύκλος.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν γίνει γνωστές, αλλά το ότι το πρώτο μοντέλο αυτού του πρότζεκτ θα λέγεται Giotto, για να τιμήσουν τον σπουδαίο μηχανικό, είναι παρακαταθήκη, ότι θα γίνει σωστά. Τη σχεδίαση του Giotto ανέλαβαν οι συνήθεις ύποπτοι, ο Giorgetto Giugiaro με τον γιο του Fabrizio που φέρνουν στον 21ο αιώνα πολλά από τα στοιχεία των πρώτων Bizzarrini. 

Περισσότερες πληροφορίες για το Giotto θα έχουμε μέσα στο 2023, όταν και θα δούμε την επίσημη παρουσίασή του, ενώ η παραγωγή του θα ξεκινήσει μέσα στο 2024. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved