Έβλεπες κι εσύ Twin Peaks και δεν το ξέρεις

9 δημοφιλείς σειρές που επηρεάστηκαν από το έπος των Λιντς-Φροστ.

Τυπικά, το Twin Peaks είναι ένα crime story που διαδραματίζεται στη βαθιά αμερικανική επαρχία των Μοτέλ, της κερασόπιτας και του καφέ φίλτρου. Επί της ουσίας είναι πολλά περισσότερα, ένα καλειδοσκόπιο δράματος, σασπένς, μαύρου χιούμορ, παραλόγου και σουρεαλισμού. Λίγο παλιό, λίγο νέο, λίγο «Μπλε Βελούδο», λίγο παράξενοι χαρακτήρες.

Η απόπειρα απλώς και μόνο να αναφέρεις την επίδραση του Twin Peaks στις μεταγενέστερες σειρές αλλά και σε ό,τι εντάσσεται κάτω από την πλατιά ομπρέλα αυτού που λέμε ποπ κουλτούρα, θα απαιτούσε να γράψουμε, δίχως υπερβολή, τουλάχιστον 10.000 λέξεις. Εξάλλου, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα και ο δημιουργός του τεράστιου Sopranos, ο Ντέιβιντ Τσέις: «Είναι ψεύτης όποιος κάνει δραματική σειρά στην τηλεόραση με ωριαία επεισόδια και δεν παραδέχεται ότι έχει επηρεαστεί από τον Λιντς».

Για να το πούμε όσο πιο σχηματικά: Όταν προβλήθηκε το Twin Peaks ήταν κάτι που δεν είχα ξαναδεί οι Αμερικανοί τηλεθεατές και κατ’ επέκταση όλος ο κόσμος, αφού οι ΗΠΑ είναι αυτές που ορίζουν τις τάσεις στο τηλεοπτικό περιβάλλον.

Κατ’ αρχήν, ήταν η ίδια η παρουσία του Λιντς: ένας ήδη πετυχημένος σκηνοθέτης που είχε κάνει το πέρασμα από το ανεξάρτητο σινεμά στα πιο μεγάλα ακροατήρια: Είχε κερδίσει οσκαρικές υποψηφιότητες (Eraserhead) και είχε δοκιμάσει ανεπιτυχώς να αναμετρηθεί με τα blockbuster (Dune).

twin peaks returning to tv

Η τηλεόραση, αντίθετα, εκείνη την εποχή ήταν ένας βάλτος κοινοτυπίας. Μια αχανής, άγονη έκταση διάσπαρτη με αφόρητα κλισέ, στην οποία ενδημούσαν παρασιτικά σχηματικές πλοκές και προκάτ χαρακτήρες. Υπήρχαν μερικά μικροοικοσυστήματα στα οποία ευδοκίμησαν αξιόλογες προσπάθειες, ωστόσο ο γενικός κανόνας ήταν πως η τηλεόραση κρατά συντροφιά στους ηλικιωμένους ή σε ναρκωμένα από τη ρουτίνα ζευγάρια της μεσαίας τάξης. Ήταν ένας τόπος, που καθώς εισερχόσουν στην επικράτειά, του αντίκρυζες την πινακίδα: «Εδώ πεθαίνουν οι καλλιτεχνικές φιλοδοξίες και τα οράματα»

Ο Λιντς χρειαζόταν έναν οδηγό, που θα ξέρει τα κατατόπια, αλλά κυρίως θα έχει διάθεση να εξερευνήσει όσα βρίσκονται πέρα από τα έλη. Τον βρήκε στο πρόσωπο του Μαρκ Φροστ, ενός πετυχημένου σεναριογράφου τηλεοπτικών σειρών, που ένιωθε όμως ήδη να ασφυκτιά στο παρωχημένο πλαίσιο της τηλεοπτικής αισθητικής.

Τα κατάφεραν και δημιουργήσαν μια σειρά, που μπορεί να απουσίασε για 26 χρόνια, να κόπηκε κακήν κακώς χωρίς να ολοκληρωθεί. αλλά συζητιόταν πάντα.

Μπορούμε ωστόσο να επιχειρήσουμε να αναφέρουμε τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτής της επιρροής. Τις πιο ψηλές βουνοκορφές που αντικρύζει κανείς αφού σκαρφαλώσει στο Twin Peaks.

 

1. The X-Files

The X Files the x files 19918135 1024 768

Η προφανής επιρροή είναι η παρουσία του Ντουκόβνι, ο οποίος συμμετείχε και στο καστ του Twin Peaks. Κατά τα άλλα, το μεταφυσικό είναι βασικός άξονας της σειράς. Στο X-Files εντάσσεται σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, ωστόσο ήταν το Twin Peaks που το κατέστησε ως βασικό αφηγηματικό μοχλό σε μια σειρά μυστηρίου.

2. The Sopranos

317491 the sopranos

Ο θαυμαστός κόσμος των ονείρων. Τα όνειρα του Τόνι και τα όνειρα του επιθεωρητή Κούπερ ήταν κομβικά και στις δύο σειρές. Τα πρώτα ήταν κάπως πιο συνειδητά (ή μάλλον λεπτοδουλεμένα ώστε να υπηρετούν την πλοκή) σε σχέση με τα δεύτερα, ωστόσο αυτή η συσχέτιση μεταξύ συνειδητού και υποσυνειδήτου έχεις τις ρίζες της ξέρεις πού.

3. Lost

lost group

Ένα Twin Peaks με ολίγη από Survivor. Ξεκινάς να βλέπεις μια περιπέτεια, αλλά γρήγορα καταλαβαίνεις ότι έχεις να κάνει με μια σειρά που πειραματίζεται με τα είδη και κυρίως η πλοκή παραχωρεί όλο και μεγαλύτερο μέρος στο παράλογο, το ανεξήγητο, το «χρειάζονται ναρκωτικά για να μπορέσω να ακολουθήσω την πλοκή».

Για να μην το ξεχάσουμε, επιρροές από Twin Peaks κυρίως ως προς το γκοτέσκο και το σουρεάλ του πράγματος παρατηρούμε και σε μια άλλη σειρά του Λίντελοφ, το «The Leftovers».

4. The Killing

the killing season 3

Εμφανείς επιρροές στον κεντρικό πυρήνα της πλοκής, παρά το γεγονός ότι η σειρά βασίζεται στη δανική «Forbrydelsen». Έφηβη κοπέλα βρίσκεται δολοφονημένη, όμως η αστυνομική έρευνα αποκαλύπτει σταδιακά ότι πίσω από αυτό το φόνο κρύβονται ακόμα πιο σκοτεινές και ιστορίες. Επίσης, το μότο της σειρά «Who killed Rosie Larsen?», έμοιαζε αρκετά –για να μην πούμε ότι αποτελούσε ξεκάθαρη αντιγραφή- του μότο στα poster του ABC. Σε όλα αυτά, προσέθεσε και το γεγονός ότι ο πρώτος κύκλος ολοκληρώνεται χωρίς να μαθαίνουμε κάτι για την ταυτότητα του δολοφόνου.

5. Bates Motel

batesmotel

Αν και πρόκειται για prequel του «Ψυχώ», ο δημιουργός της σειράς, Κάρλτον Κούζ έχει παραδεχθεί έχει δανειστεί στοιχεία από το ύφος της σειράς των Λιντς-Φροστ. Θες μερικές από αυτές; Η υπόρρητη αίσθηση τρόμο ή ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεται η πλοκή ή κάπως κλειστοφοβική αισθητική ή τα μυστικά που κρύβουν οι πρωταγωνιστές είναι μερικές μόνο από αυτές.

6. Broadchurch

broadchurch

Ναι τραβηγμένο, ναι δεν έχει σχέση ως προς το ύφος και την αισθητική, ΑΛΛΑ: η σειρά ξεκινάει με τη δολοφονία ενός 11χρονου σε μια μικρή επαρχιακή πόλη και ο ντετέκτιβ Χάρντι πηγαίνει εσπευσμένα στην πόλη για τη διαλεύκανσή του και στη διάρκεια των ερευνών ανακαλύπτει πολλά από τα μυστικά που κρύβει κάθε επαρχιακή πόλη

7. Desperate Housewives

o DESPERATE HOUSEWIVES SCENE facebook

Δεν το περίμενες, ε; Για σκέψου το όμως. Μια απροσδόκητη απώλεια (εδώ όχι ένας φόνος, αλλά μια αυτοκτονία) μιας γυναίκας που ζούσε την «τέλεια» ζωή στα αμερικανικά προάστια, γίνεται η αφορμή για να μάθεις τι συμβαίνει σε μια φαινομενικά ιδανική γειτονιά με άπειρα χαμόγελα colgate και αβάσταχτη δυστυχία. Ναι, ο τόνος και το ύφος είναι διαφορετικά, αλλά το point για το όσα συμβαίνουν πίσω από τους τοίχους των αγίων οικογενειών.

8. Riverdale

C MXFqkXcAID dm

Όπως και στο X-Files, έτσι και εδώ έχουμε ένα κοινό μέλος στο καστ: η Σέλι (Μαντκεν Άμουκ) μεγάλωσε και πλέον έγινε μαμά. Και όχι μόνο αυτό, αλλά σε μια χαρακτηριστική σκηνή του κόβει ένα κομμάτι λαχταριστής κερασόπιτας, σαν αυτές του σέρβιρε στο Double R πριν 26 χρόνια

9. Legion

nycc 2016 legion represents marvel and fox building a bridge et64.640

Για το Legion τα είχαμε πει και στο παρελθόν. Και για να βγει και εύκολα το μεροκάματο σου θυμίζουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από εκείνο το κείμενο:

«Επίσης, ο Hawley (σ.σ. ο δημιουργός του Legion) δανείστηκε τους χάρτες του Lynch για να μη χαθεί στο ντελιαρικό μετ' επιστροφής δρομολόγιο από το συνειδητό του Haller στο ασυνείδητό του, ενώ μάλλον πέρασε και για μια επίσκεψη ο Wes Anderson προκειμένου να πει τη γνώμη του για τη χρωματική παλέτα των κάδρων».

Όλο αυτό το rollercoaster μεταξύ συνειδητού και ασυνειδήτου είχε αφετηρία εκείνο το κατσικοχώρι στα σύνορα με Καναδά.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved