To Legion θέλει να πειράξει πρώτα το μυαλό σου και μετά τα μάτια σου

Η νέα σειρά της FOX και της Marvel βάζει στο μπλέντερ X-men, Kubrick, Beatles και μπόλικα χάπια και κερνάει τρέλα.

First thing comes first. Έχω μόνο επιδερμική γνώση του όλου σύμπαντος της Μarvel, σε τέτοιο βαθμό που όσα (δεν είναι όλα) X-men έχω δει ανακατεύονται στο μυαλό μου γλυκά. Επίσης, δεν είχα ιδέα για το Legion, το κόμικ στο οποίο βασίστηκε η νέα ομώνυμη σειρά της FOX που κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη (9/2). Επομένως, μην περιμένεις αυτό το κείμενο να σου απαντήσει αν το Legion είναι αρκετά Marvel. Δεν είμαι ο άνθρωπός σου.

Αλλά μεταξύ μας, ούτε η FOX με τη Marvel ήθελαν να μπουν σε μια τέτοια συζήτηση. Αν κάτι πετυχαίνει το Legion, ήδη από το πρώτο επεισόδιο, είναι ότι κερδίζει και εμάς που έχουμε με το σύμπαν της Marvel μια σχέση τριτοξαδέλφων. Με τη διαφορά ότι η δική μας σχέση δεν ορίζεται από γάμους, βαφτίσεις και κηδείες αλλά από επισκέψεις στα multiplex και ότι τα τσίπουρα (με τους ξαδέλφους) αντικαθίστανται από νάτσος και κόκα κόλα (με τους κολλητούς).

Δεν έχουμε μία ακόμα υπερηρωϊκή σειρά από αυτές που είναι πηγμένη η αμερικανική τηλεόραση. Αντίθετα, η FOX αποφάσισε να αναρωτηθεί πώς θα ήταν τα βλέμμα των μεγάλων του παγκόσμιου σινεμά πάνω σε αυτό το είδος; Ή πώς θα ταίριαζαν οι Beatles, oι The Who και οι Pink Floyd σε έναν τέτοιο κόσμο;

FOX LEGION 2dsds

 

Βρήκε, λοιπόν, ένα σχετικά περιθωριακό και φουλ εσωστρεφή ήρωα, τον David Haller που πάσχει (ή νομίζει ότι πάσχει) από σχιζοφρένεια και νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική. Μαθαίνουμε σκόρπιες, αποσπασματικές πληροφορίες για το παρελθόν του, κυρίως όμως μπαινοβγαίνουμε στο μυαλό του.

Πρόκειται για ένα μυαλό που θυμίζει παλιά χαλασμένη τηλεόραση: εικόνες που έρχονται και χάνονται μέσα σε παράσιτα και παρεμβολές, διαφορετικά σήματα που πέφτει το ένα πάνω στο άλλο, ένα κουβάρι σκέψεων, φωνών, καταστάσεων, ενοχών και επιθυμιών και εναλλακτικών πραγματικοτήτων που δεν ξέρεις που αρχίζει και που τελειώνει. Και όλα αυτά με πολύ χρώμα.

Η ρουτίνα του Haller (τον υποδύεται ο Dan Stevens από το Downton Abbey) διαταράσσεται όταν γνωρίζει μία νέα τρόφιμο, τη Syd Barret (εδώ, πέρα από την  αναφορά στους Pink Floyd, θα βρεις τη Rachel Keller από το τηλεοπτικό Fargo). Τη βλέπει, την ερωτεύεται, θες να γίνεις το κορίτσι μου, ναι, αρκεί να μην με ακουμπάς, απαντά εκείνη, οκ κανένα πρόβλημα λέει ο David.

FOX LEGION 1dsd

Ο Haller, επίσης, είναι γιος του καθηγητή Xavier. Και αυτό είναι σημαντικό (και γνωστό από το κόμικ). Παρόλα αυτά -μάντεψε- δεν γίνεται η παραμικρή νύξη στο επεισόδιο. Όχι τόσο επειδή εννοείται, όσο επειδή ο σκηνοθέτης Noah Hawley (πάλι τηλεοπτικό Fargo) δεν ήθελε να αναλωθεί στην υπερωηρωϊκή γενεαλογία. Πατάει πάνω στη συνθήκη των μεταλλαγμένων, του κόσμου τους και των σχέσεων τους και αρχίζει να πλέκει ένα υφαντό εξωμαρβελικών αναφορών. Αυτές είναι που κάνουν τη διαφορά στο πρώτο επεισόδιο του Legion.

Η πιο προφανής είναι το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Kubrick. Από τη θεματική του εγκλεισμού και το όνομα της κλινικής «Clockwork» μέχρι τις εκφράσεις του προσώπου του Stevens που θυμίζουν Malcom MacDowell. Παραμένοντας στον Κιόυμπρικ, υπάρχουν και μια-δυο σκηνές που η κάμερα φέρνει κάτι σε «Οδύσσεια του Διαστήματος».

Επίσης, ο Hawley δανείστηκε τους χάρτες του Lynch για να μη χαθεί στο ντελιαρικό μετ' επιστροφής δρομολόγιο από το συνειδητό του Haller στο ασυνείδητό του, ενώ μάλλον πέρασε και για μια επίσκεψη ο Wes Anderson προκειμένου να πει τη γνώμη του για τη χρωματική παλέτα των κάδρων. Και για να το κλείσουμε αυτό το κομμάτι των αναφορών και των παραπομπών, η όλη νέο-ρετρό αισθητική που φρεσκάρει τις γνώσεις μας για τα 70s καθώς και η σκηνή του αλλόκοτου χορού μεταξύ των τροφίμων, μού έφεραν στο μυαλό –χαμηλώνω φωνή για να μην ακουστώ παραρέξω- και λίγο Λάνθιμο (κάτι δικά μου, μην μου δίνετε σημασία).

FOX LEGION David Hallerghg

Μπορεί όλα τα παραπάνω να φαίνονται κάπως ευκολίες, δηθενιές και σε τελική ανάλυση να είναι εντελώς αποτρεπτικά για να δεις μια σειρά με ήρωες της Marvel, όμως ξαναλέω ότι ο Hawley το κερδίζει το στοίχημα. Το Legion δεν είναι μόνο «ενήλικος» ηρωϊσμός με επιδεικτικά υπόρρητο name dropping επιρροών, καταβολών και αναφορών συνοδεία υψωμένου φρυδιού και χιπστερικού ναρκισσισμού. Έχει να πει κάτι. Μιλάει για τη μνήμη, το ποιοι είμαστε και πόσο φυσιολογικοί είμαστε. Μιλάει για τα συναισθήματά μας

Η σειρά έχει ήδη χτίσει ένα αξιοζήλευτο hype. Στις επόμενες εβδομάδες θα αποδειχθεί αν θα το αυξήσει και θα το δαμάσει με επιτυχία. Μέχρι τότε, σκέψου ότι μάλλον θα δούμε υπερηρωϊκά κλωτσομπουνίδια και εφέ με μουσική υπόκρουση από τέσσερις ακούρευτους «γιεγιέδες» που άλλαξαν τη μουσική στα 60s και κινηματογράφιση που όλο κάτι θα θυμίζει, αλλά όλο θα είναι κάτι νεό και διαφορετικό.

Αν το παραπάνω δεν το λες μια πολυ καλή αρχή - και αφορμή για να δεις το Legion- δεν ξέρω πώς αλλιώς θα το πεις.

Το Legion κάνει πρεμιέρα στις 9/2. Τα νέα επεισόδια θα προβάλλονται λιγότερο από 24 ώρες μετά την επίσημη πρώτη προβολή τους στις ΗΠΑ, ενώ θα είναι επίσης διαθέσιμα on demand μέσω FOX Play.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved