Αυτός είναι ο Bob, o σκοτεινότατος κακός του Twin Peaks

Ένας εμβληματικός ρόλος βγαλμένος από το χαωτικό μυαλό του David Lynch.

Είναι από αυτές τις περιπτώσεις που χρειάζεται μια κάπως γραφική εισαγωγή: υπάρχουν δύο ειδών κακοί στα βιβλία/σινεμά/τηλεόραση, αυτοί που τους γνωρίζεις, που σου είναι οικείοι, και αυτοί που δεν τους γνωρίζεις, δεν τους ξέρεις, πιθανόν να μην εμφανίζονται καν σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, αλλά να βρίσκονται με κάποιο τρόπο πάντα εκεί. Υπάρχουν αυτοί οι δύο τύποι και υπάρχει και ο Bob από το Twin Peaks, ο οποίος είναι ταυτόχρονα οικείος και άγνωστος. Δεν τον ξέρεις, αλλά ταυτόχρονα είναι πατέρας, βιαστής, αστυνόμος, κουκουβάγια, τα πάντα.

Ο Killer Bob, όπως τον έχουμε μάθει μέσα από τη σειρά των David Lynch και Mark Frost, είναι ένας από πιο σύνθετους χαρακτήρες που έχουν δει τα μάτια μας σε σινεμά/τηλεόραση. Το «δει» εδώ είναι κυριολεκτικό, αφού  χωρίς καν m;al να χρειαστεί να ακούσουμε τη φωνή του. Παρά μονό μερικά μουγκρητά.

Αν έχεις δει τους δύο πρώτους κύκλους της σειράς, ξέρεις τι έχει κάνει, ξέρεις ποιος είναι. Αυτό είναι το εύκολο. Το πιο σύνθετο είναι πώς το έχει κάνει.

Στον πρώτο κύκλο εμφανίζεται μόλις δύο φορές για 40 δευτερόλεπτα συνολικά. Η πρώτη φορά είναι αυτή εδώ:

Ουσιαστικά η εμφάνιση του Bob οφείλεται σε ένα λάθος. Ή μάλλον σε δύο λάθη. Αρχικά δεν υπήρχε ο χαρακτήρας –τουλάχιστον στις πρώτες πρόβες. Στα γυρίσματα, κάτι είχε τρυπώσει στο μυαλό του Lynch. Ένα σχόλιο ενός μέλους του συνεργείου προς τον Frank Silva, τον σκρίπτ, σχετικά με τον κίνδυνο να παγιφδευτεί μέσα στο σετ κατά τη διάρκεια του γυρίσματος, ήταν αρκετό ώστε ο αμερικανός σκηνοθέτης να το θεωρήσει ως μια καλή ιδέα. Φαντάστηκε τον Frank παγιδευμένο στη σκηνή και είχε μπροστά του αυτόν που θα ενσάρκωνε την έναν ήρωα βγαλμένο από τη σφαίρα του μεταφυσικού και του ανεξήγητου. Ο Silva τύχαινε να ήταν και ηθοποιός, οπότε ο ρόλος έκλεισε αμέσως.

Όμως ακόμα και η πρώτη εμφάνιση στη σειρά έγινε και αυτή κατά λάθος.

Όπως θυμάται ο ίδιος ο Lynch, είχε ζητήσει από τον Silva απλώς να βρίσκεται κάπως στην άκρη του σετ, εκείνος για κάποιο λόγο πήγε και κρύφτηκε πίσω από το μκρεβάτι της Laura Palmer. Ωστόσο αυτό που βλέπουμε είναι αντανάκλαση του Frank σε έναν καθρέφτη. Μια αντανάκλαση που κατέστρεψε την τέλεια λήψη εκείνης της σκηνής, αφού η φιγούρα του πέρασε από ένα καθρέφτη του σκηνικού. Χωρίς να ξέρουμε το γιατί, ο Frank είχε αποφασίσει να κινηθεί μέσα στο σετ.

Έκτοτε, σε πολλές από τις σκηνές του, ο Bob εμφανιζόταν με κάποιον τρόπο (συνώνυμο: αυτή ήταν η τέχνη του Lynch) μέσα και έξω από το πλάνο. Τη μία στιγμή ήταν εκεί στο επίκεντρο, την άλλη κάπου στο περιθώριο, σε μια άκρη, σιωπηλός και κρυμμένος πίσω από έπιπλα.

 

170429 CS TP Bob flicker.gif.CROP.original original

 

Το σημαντικότερο όμως ήταν κατάφερνε να σε τρομάζει χωρίς να το βλέπεις. Τα σπουδαιότερα και πιο ατμοσφαιρικά επεισόδια του του 2ου κύκλου είναι όσα περιστρέφονται γύρω από αυτόν. Θες να σου πω πόσο τον βλέπουμε συνολικά στο δεύτερο κύκλο; 357 δευτερόλεπτα.

Κι όμως, η ιδέα και μόνο ότι θα εμφανιστεί σε τρομάζει, όπως σε τρομάζει όταν νιώθεις την παρουσία του μέσα στο θρόισμα των φύλλων ή στο κρώξιμο μιας κουκουβάγιας ή ακόμα χειρότερά, όταν εμφανίζεται ξαφνικά η μορφή του σε έναν καθρέφτη.

Το πρόσωπο του είναι κάτι που δεν ξεχνάς. Έχω φίλους που τον έχουν δει σε εφιάλτες τους ή άλλους που απέφευγαν  να βλέπουν τη σειρά με σβηστά φώτα, επειδή ανά πάσα στιγμή ήταν πιθανό να εμφανιστεί ο Bob.

Όπως δεν ήταν στα σχέδια να εμφανιστεί εξ αρχής, έτσι δεν θα δούμε τον Bob στον 3ο κύκλο της σειράς που θα κάνει πρεμιέρα σε μερικές μέρες (21/5). Δυστυχώς ο Frank Silva πέθανε πριν από 22 χρόνια, νικημένος από το AIDS.

Όμως, μην έχεις την ψευδαίσθηση πως ο Lynch δεν έχει βρει κάτι για να στοιχειώσει για μια ακόμη φορά τα όνειρά σου.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved