Είμαστε ένα βήμα πριν την "κατάργηση" του TikTok;

Σε μια ζωή χωρίς TikTok πάντως στοχεύει η Αμερική.

 

Θα μπορούσες να φανταστείς κοινωνικά δίκτυα χωρίς ΤikTok; Τόσες τάσεις, τόσα νέα «κινήματα», τόσοι χρήστες και όμως στις ΗΠΑ φαίνεται να μην συγκινούνται και πολύ από αυτή την κατάσταση. Ειδικότερα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ, εφόσον ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του. Οπότε, όπως είναι λογικό αυτό θα διαμορφώσει μια άλλη νέα πραγματικότητα που αφοράα 170 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ.

Το TikTok «κινδυνεύει» με χοληστερίνη από το Snack Bar Tsele

Τι σημαίνει η έγκριση στο νομοσχέδιο;

Αρχικά, μπορεί το νομοσχέδιο να πέρασε από την Βουλή των Αντιπροσώπων ωστόσο αυτό δεν σημαίνει αυτόματα και την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ. Για να γίνει αυτό, το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, κάτι που θα γίνει την Τρίτη, και στη συνέχεια να υπογραφεί από τον Τζο Μπάιντεν, όπου έχει δηλώσει ότι θα το υπογράψει μόλις φτάσει στο γραφείο του. Το νομοσχέδιο για το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο εντάχθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων μαζί με το πακέτο που προβλέπει εξωτερική βοήθεια ύψους 60,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, καθώς και επιπλέον χρήματα για το Ισραήλ και την Ταϊβάν.

 

 

Πώς προβλέπεται το μέλλον για το TikTok

Τα επόμενα βήματα προβλέπονται ότι εφόσον συμβούν όλα τα παραπάνω, η μητρική εταιρεία του TikTok, ByteDance, θα έχει στη διάθεσή της εννιά μήνες για να βρει αγοραστή, ενώ είναι πιθανό να λάβει και μια τρίμηνη παράταση αν η διαδικασία πώλησης δεν έχει ολοκληρωθεί.

Όπως είναι αναμενόμενο η ByteDance δεν θα παραδώσει έτσι απλά το TikTok και το πιθανότερο είναι να ξεκινήσει δικαστική διαμάχη προκειμένου να αμφισβητήσει τον νόμο, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση θα στερήσει από εκατομμύρια χρήστες την ελευθερία του λόγου.

Επίσης, σε αυτο το το τεταμένο πλαίσιο το TikTok ετοιμάζεται να απομακρύνει ένα βασικό της στέλεχος που εδρεύει στις ΗΠΑ, είναι ο υπεύθυνος που έπρεπε να πείσει την κυβέρνηση ότι η εταιρεία έχει κάνει αρκετά πράγματα που δείχνουν ότι οι σχέσεις της με την Κίνα δεν αποτελούν ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Όλοι στο TikTok ακολουθούν τη δίαιτα “30-30-30” και υπάρχει λόγος

Τι θα μπορούσε να γίνει ως ένα εναλλακτικό σχέδιο

Πέρα από συμμόρφωση με τη νομοθεσία, το TikTok θα μπορούσε να αμφισβητήσει την απόφαση στο δικαστήριο και ενδεχομένως να το κάνει. Το TikTok έχει χαρακτηρίσει τη νομοθεσία του Σώματος ως αντισυνταγματική, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τα δικαιώματα της Πρώτης Τροπολογίας των χρηστών του TikTok για την πρόσβαση σε νόμιμες πληροφορίες. Ωστόσο, εάν ένα δικαστήριο αρνηθεί να χορηγήσει προσωρινή διαταγή, η TikTok θα πρέπει να αγωνιστεί για να συμμορφωθεί με το νόμο.

Το πρόβλημα είναι ότι η μητρική εταιρεία του TikTok υπόκειται στην κινεζική νομοθεσία και η κινεζική κυβέρνηση αντιτίθεται σε μια πώληση. Εάν η κινεζική κυβέρνηση δεν θέλει να αφήσει την ByteDance να παραιτηθεί από τον αλγόριθμο του TikTok, θα μπορούσε να μπλοκάρει οριστικά την πώληση. Διαφορετικά, μπορεί να επιτρέψει την πώληση του TikTok αλλά χωρίς τον επικερδή αλγόριθμο που αποτελεί τη βάση για τη δημοτικότητά του.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved