Μήπως η Ε.Ε. έδωσε καλή αφορμή για να αποκτήσουμε οδηγική παιδεία;

Η επιστροφή των οδηγών «στα θρανία» μπορεί να είναι σωτήρια.  

Ένα ακόμη από τα βασικά προβλήματα που έχουμε στη χώρα μας είναι η έλλειψη οδηγικής παιδείας. Ας είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Όχι δεν έχουμε τη συμπεριφορά στο δρόμο που έχουν άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες -και να ήταν μόνο αυτό να μου πεις που δεν έχουμε. Τι να πρωτοσχολιάσεις για τις μηχανές που περνάνε ανάμεσα από τα αυτοκίνητα; Για τη διάβαση πεζών που πολλές φορές είναι διακοσμητική για τους περισσότερους οδηγούς; Για να μη θίξουμε το θέμα με το παράνομο παρκάρισμα στις θέσεις ΑμεΑ. Όλα αυτά διαμορφώνουν τον χάρτη με τη συμπεριφορά μας πίσω από το τιμόνι. Είναι στην κουλτούρα του Έλληνα όλη αυτή η συμπεριφορά και σίγουρα η αλλαγή δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Το αυτοκίνητο είναι ο «wingman» κάθε εργένη άντρα

 

Θρανία για τους οδηγούς;

Αυτή η νέα ευκαιρία για την αλλαγή που ψάχνουμε θα μπορούσε να είναι η νέα Οδηγία Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ειδικότερα, τα νεότερα έχουν ως εξής: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στοχεύει στην επιμόρφωση των οδηγών σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας, αυτόματης οδήγησης και περιβαλλοντικών πρακτικών και αυτό σημαίνει μια πλήρη αλλαγή του τοπίου στα όσα μέχρι τώρα ξέραμε. Ξεκινώντας από την πιο απλή σκέψη ότι τα σημερινά αυτοκίνητα δεν έχουν καμία σχέση με τα παρελθοντικά.
Το πνεύμα των ρυθμίσεων που προτείνει η Επιτροπή αφορά στη διαρκή ανανέωση και ενημέρωση των οδηγικών δεξιοτήτων, με έμφαση στην οδική ασφάλεια και τις βιώσιμες μεταφορές. Οι εν λόγω επιμορφώσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και συγκεκριμένα κατά τις φάσεις ανανέωσης των οδηγικών αδειών. Οπότε τα θρανία είναι κοντά για όλους τους οδηγούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για πόσο ακόμα τα αυτοκίνητα-ζόμπι θα «πνίγουν» τους δρόμους της Αθήνας;

Στην Ελλάδα, η εφαρμογή αυτών των νέων διατάξεων είναι ουσιαστικά η αναβάθμιση των διαδικασιών ανανέωσης των οδηγικών αδειών, όπου η περιοδικότητα και οι προϋποθέσεις θα αλλάξουν. Επίσης, η πρόταση αυτή εκκρεμεί επικύρωσης και αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στο τέλος του έτους. Κατά την αναφορά της Προέδρου της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου Karima Delli, υπογραμμίζεται η σημασία της ενσωμάτωσης των πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων στο πλαίσιο της οδηγικής πρακτικής, μιλώντας για την αξία της ενημέρωσης για τους οδηγούς όλων των ηλικιών. Τέλος, για τη χώρα μας η εφαρμογή αυτών των νέων διατάξεων θα σημάνει την αναβάθμιση των διαδικασιών ανανέωσης των οδηγικών αδειών, όπου η περιοδικότητα και οι προϋποθέσεις θα αλλάξουν.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved