Το ότι νηστεύεις δεν σημαίνει ότι θα χάσεις κιλά

Η Σαρακοστή ξεκίνησε μαζί και η νηστεία. Μόνο που κάποιοι χάνουν το πραγματικό νόημά της. 

Έχουμε μπει στη Σαρακοστή, το Πάσχα είναι μπροστά μας και η νηστεία είναι αυτό που διακρίνει αυτό το διάστημα. Αυτό, όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία αυτή τη στιγμή είναι η κατανόηση των λόγων που κάνουμε νηστεία, καθώς πολλές φορές εμπλέκεται για τους λάθους λόγους στη ζωή μας και για αυτό σκεφτήκαμε ότι θα ήταν χρήσιμο να δούμε τη σωστή οπτική. Ξεκινάμε από τα βασικά, λοιπόν ότι η νηστεία σημαίνει κάτι πολύ συγκεκριμένο για τη θρησκεία μας.

 

 

Η σημασία της νηστείας

Η νηστεία ετυμολογικά σημαίνει την εκούσια αποχή από την τροφή. Η λέξη προκύπτει από το στερητικό πρόθημα «νη» και το ρήμα «εσθίω» (τρώω) και περιγράφει διάφορες μορφές αποχής από το φαγητό. Ουσιαστικά, προσδιορίζει τη συνειδητή αποχή από συγκεκριμένες κατηγορίες φαγητού αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις και την πλήρη αποχή για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Η νηστεία εντοπίζεται στις περισσότερες θρησκείες και συνιστά μία στάση ευλάβειας, ως ένα «όχημα» κάθαρσης, εξαγνισμού και παράλληλα συνιστά έναν τρόπο έκφρασης πίστης, μέτρου, εγκράτειας, αυτοελέγχου, ως άσκηση ταπεινότητας και αυτοτιμωρίας, ακόμη και ως έκφραση πένθους. Σε κάθε περίπτωση, η νηστεία οδηγεί στην πνευματική ανάταση.

Ο χαλβάς ήταν πάντα το παραδοσιακό μας superfood

Στη Μεγάλη Σαρακοστή, που η πιο σημαντική στη θρησκεία μας και η αρχαιότερη νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα και ονομάστηκε έτσι επειδή διαρκούσε σαράντα ημέρες πριν το Πάσχα. Αργότερα προστέθηκε στην περίοδο αυτή και η Μεγάλη Εβδομάδα.

Η Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί μία ακόμη πιο αυστηρή περίοδο νηστείας. Σύμφωνα με την παράδοση, επιτρέπεται μονάχα η κατανάλωση φυτικών τροφών χωρίς καθόλου λάδι. Συγκεκριμένα, απαγορεύονται το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά, το λάδι και το κρασί. Το Σάββατο και την Κυριακή, όμως, επιτρέπεται τόσο το λάδι, όσο και το κρασί (εκτός από το Μεγάλο Σάββατο, όπου θεωρητικά απαγορεύονται τα πάντα).

Το πραγματικό νόημα

Ουσιαστικά είναι ένας τρόπος να αισθανθείς την κατάνυξη των ημέρων και να μπορέσεις να φτάσεις σε ένα είδος εσωτερικής κάθαρσης. Αυτό σημαίνει ότι η νηστεία είναι κατά βάση μία πνευματική διαδικασία και δευτερευόντως σωματική. Κάνουμε νηστεία για να μπορέσουμε να φτάσουμε κατά κάποιον τρόπο και εμείς σε μία πνευματική ανάταση. Τα σωματικά οφέλη προκύπτουν ως απόρροια την πνευματικής διεργασίας. Η αποχή από την τροφή είναι ένας τρόπος για να φτάσουμε στην ανάταση. Και παράλληλα είναι ένας τρόπος να «καθαρίσουμε» και πρακτικά τον οργανισμό μας από τοξίνες.

 

 

Δίαιτες βασιζόμενες στη νηστεία

Απογυμνωμένη από τους θρησκευτικούς συμβολισμούς, η νηστεία είναι ένα εργαλείο για την απώλεια βάρους και όχι μόνο. Μάλιστα, υπάρχουν και αρκετές δίαιτες που βασίζονται στη νηστεία όπως η δίαιτα 5:2, που περιορίζει τη λήψη «ανεξέλεγκτων» θερμίδων σε δύο ημέρες της εβδομάδας ή αλλιώς διαλειμματική νηστεία, όπου 16 ώρες υπάρχει πλήρης νηστεία, από την οποία εξαιρούνται το νερό και τα ποτά χωρίς θερμίδες, και για 8 ώρες επιτρέπεται κάθε είδος φαγητού, ανεξαρτήτως ποσότητας.

Πώς να νηστέψεις χωρίς να λιμοκτονήσεις

Τροφές για την περίοδο της νηστείας

Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής μπορείς να καταναλώσεις τα περισσότερα από τις περισσότερες τροφές που έχει η ελληνική διατροφή. Αγαπάμε τα όσπρια στη χώρα μας, οπότε ρεβίθια, φακές και φασόλια θα προσφέρουν κορεσμό, ενώ παράλληλα θα σου δώσουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό σου.
Μπορείς να καταναλώνεις θαλασσινά, αν είσαι πιο ευέλικτος στη νηστεία που ακολουθείς. Τόσο τα μαλάκια, όσο και τα ψάρια θα σου δώσουν βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Δοκίμασε επίσης ζυμαρικά και λαχανικά. Όπως για παράδειγμα, ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας, μην βάλεις καν τυρί.

Μπορείς να εμπνευστείς ακόμη και από τη vegan κουζίνα και να «ανακαλύψεις» μερικές πιο σύγχρονες συνταγές. Για παράδειγμα, ανακάλυψε το τόφου.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved