Το vegan «κρέας» μάλλον δεν ωφελεί την καρδιά

Έτσι προκύπτει -τουλάχιστον- από νέα μελέτη

 

Αποφάσισες να κόψεις το κρέας για να έχεις μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία σου; Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι τα vegan «κρέατα» αν μπορούμε δηλαδή να το θέσουμε έτσι δεν ωφελούν περισσότερο την καρδιά σε σχέση με το αληθινό κρέας. Ας μην ξεχνάμε, ότι πολλές φορές γίνονται παρανοήσεις σε σχέση με τη διατροφή, καθώς άλλο vegan και άλλο υγιεινή διατροφή, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ταυτίζονται. Ειδικότερα, νέα μελέτη υπογραμμίζει το γεγονός πως τα υποκατάστατα κρέατος φυτικής προέλευσης (PBMA) έχουν θετικό πρόσημο χωρίς να τεκμηριώνεται αυτό με επιστημονικό τρόπο.

Τελικά ποιο είναι το πιο υγιεινό φρούτο;

Νέο πείραμα για τη vegan διατροφή

Στο πείραμα συμμετείχαν 82 άτομα τα οποία διατρέχουν κίνδυνο για διαβήτη τύπου δύο και διεξήχθη σε διάστημα οκτώ εβδομάδων. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο διατροφικές ομάδες: η μία κατανάλωνε κανονικό κρέας και η άλλη εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης. Οι αρχικές και οι μεταγενέστερες εξετάσεις αίματος είχαν σκοπό να διαπιστώσουν την καρδιομεταβολική υγεία των εθελοντών, παράλληλα με την παρακολούθηση του σακχάρου σε πραγματικό χρόνο.

Απώλεια βάρους: Έχει σημασία τι ώρα τρώμε;

Σύμφωνα με τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition, φάνηκε ότι δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στους βασικούς παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ των δύο ομάδων.

Ακόμη, τα επίπεδα χοληστερόλης μειώθηκαν και στις δύο ομάδες, όσοι κατανάλωναν κρέατα φυτικής προέλευσης παρουσίασαν αύξηση κατά 42,5% στην πρόσληψη νατρίου, σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν το κανονικό κρέας, που σημείωσαν μείωση. Επιπρόσθετα, μέτριες βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση σημειώθηκαν μόνο στην ομάδα που κατανάλωσε κρέας.

Ο δρ Σουμάντο Χαλντάρ λέκτορας επιστήμης διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ και συγγραφέας της μελέτης μίλησε για το πόσο αναμφίβολα είναι τα κρέατα φυτικής προέλευσης: «Oι επιλογές που διατίθενται αυτήν τη στιγμή στην αγορά για τα φυτικά κρέατα δεν προσφέρουν τα ίδια πλεονεκτήματα για την υγεία με μια παραδοσιακή διατροφή με βάση τα λαχανικά και τα φρούτα. Αυτό δίνει ώθηση στη βιομηχανία τροφίμων αξιολογήσει εκ νέου τη νέα γενιά εναλλακτικών προϊόντων κρέατος, ώστε όχι μόνο να έχουν καλή γεύση, αλλά και να έχουν βελτιωμένες διατροφικές ιδιότητες και να είναι πιο προσιτά για ολόκληρο τον πληθυσμό», κατέληξε».

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved