Σου κόπηκε η όρεξη; Δες τι μπορεί να σου συμβαίνει

Τελικά, μπορεί να είσαι παραπάνω στρεσαρισμένος από αυτό που νομίζεις.

Οι περισσότεροι που διαβάζουν το κείμενο αναρωτιούνται για τον αν υπάρχει στον κόσμο τέτοιο πράγμα. Μπορεί να το έχουν στο μυαλό τους κάτι σαν αστικό μύθο, έχουμε ακούσει ότι υπάρχει, αλλά δεν το έχει δει ποτέ κανείς. Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι που το πρώτο πράγμα που παθαίνουν όταν στεναχωρηθούν είναι να τους κοπεί η όρεξη και μία μπουκιά να τους φαίνεται άθλος. Υπάρχει λοιπόν και αυτή η κατηγορία που όταν αισθάνονται έντονα ευχάριστα ή δυσάρεστα συναισθήματα χάνουν την όρεξή τους και γνωρίζουν τον λόγο που τους συμβαίνει. Αν όμως εσύ νιώθεις πως δεν έχεις πολλή όρεξη το τελευταίο διάστημα και ψάχνεις τους λόγους, ίσως τα παρακάτω να σε βοηθήσουν. Μην ξεχνάς, βέβαια, πως είναι απαραίτητο όταν κάτι επιμένει να πας στον γιατρό σου. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα του Covid-19. Όπως και να έχει, ας δούμε μία-μία τις περιπτώσεις, που για να τις γράψουμε βασιστήκαμε στην ερευνήτρια Kacie Vavrek από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν κόψεις το κρέας για έναν χρόνο;

Κρυολόγημα

Θα το έχεις παρατηρήσει ότι πολλές φορές όταν έχει ένα απλό κρυολόγημα δεν έχεις όρεξη. Τα λευκά αιμοσφαίρια απελευθερώνουν ουσίες που βοηθούν στην καταπολέμηση της μόλυνσης, αλλά επίσης μπορούν να προκαλέσουν απώλεια της όρεξης. Στην πραγματικότητα, η απώλεια της όρεξης θα μπορούσε να είναι και σύμπτωμα του Covid-19. Οι βακτηριακές λοιμώξεις όπως η πνευμονία και ο στρεπτόκοκκος μπορούν επίσης να οδηγήσουν στο ίδιο αποτέλεσμα.

 

 

Στρες και άγχος

Άλλο το στρες και άλλο το άγχος, όπως και να έχει όμως και τα δύο έχουν επιπτώσεις στον συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου. Ένας λόγος είναι ότι το στρες απελευθερώνει ορμόνες στο σώμα που μειώνουν προσωρινά την πείνα. Ωστόσο, αυτή η απώλεια όρεξης διαρκεί ένα μικρό διάστημα.

Καιρός

Υπάρχει λόγος που οι περισσότεροι λαχταρούν πιο ελαφριά φαγητά όπως σαλάτα και φρέσκα φρούτα το καλοκαίρι, ενώ τον χειμώνα αναζητούν βαριά πιάτα. Πράγματι, τα ζεστά περιβάλλοντα μπορούν να περιορίσουν την όρεξη και τα κρύα περιβάλλοντα μπορούν να την αυξήσουν. Το σώμα παράγει θερμότητα όταν τρώει. Συνεπώς, έχει όντως βάση γιατί επιλέγουμε ελαφριά γεύματα το καλοκαίρι.

Κάθε έξτρα ποτήρι αλκοόλ σου κόβει 15 λεπτά από τη ζωή σου

Γεύματα

Στην πραγματικότητα, εάν τρως τη σωστή ποσότητα δύο βασικών θρεπτικών συστατικών σε κάθε γεύμα, μπορεί να μην πεινάς καθόλου και μιλάμε για πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Οι ειδικοί περί διατροφής υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 30 γραμμαρίων πρωτεΐνης και 10 γραμμαρίων φυτικών ινών σε κάθε γεύμα μπορούν να σε κρατήσουν χορτάτο.

Φαρμακευτική αγωγή

Δεν είναι μυστικό ότι τα φάρμακα συνοδεύονται από έναν μακρύ κατάλογο πιθανών παρενεργειών. Γαστρεντερικά προβλήματα, όπως ναυτία, πόνος στο στομάχι ή διάρροια, βρίσκονται συνήθως στις παρενέργειες. Και είναι αυτονόητο ότι αυτές οι παρενέργειες μπορούν να σε κάνουν να χάσεις τη διάθεσή σου για φαγητό.

Πώς να αποκτήσεις την όρεξή σου ξανά

Προγραμμάτισε τακτικά γεύματα. Το να τρως καθημερινά την ίδια ώρα καθημερινά μπορεί να σε βοηθήσει στο να έχεις όρεξη.

Φτιάξε ή διάλεξε φαγητά που σου αρέσουν γευστικά. Αυτό είναι πολύ βασικό.

Να έχεις σνακ, φρόντισε να έχει κάποιο φρούτο -σίγουρα θα βοηθήσει.

Γυμνάσου, πήγαινε στο γυμναστήριο πριν από την ώρα του γεύματος και λογικά μετά την άθληση θα έχεις πεινάσει.

Να τρως μαζί με άλλους ανθρώπους. Όταν έχεις ευχάριστη παρέα διπλά σου, όλα γίνονται καλύτερα. Ίσως αυτό είναι και το πιο σημαντικό.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved