Στην Αμερική ετοιμάζεται νομοσχέδιο κατά του burn out των υπαλλήλων

Υπάρχει ήδη σε Αργεντινή, Ισπανία και Ιρλανδία και δίνει στους εργαζόμενους το δικαίωμα αποσύνδεσης από την εργασία.

Μη νομίζεις ότι η εξουθένωση, οι αποχωρήσεις και οι απεργίες χτυπούν μόνο στη χώρα μας. Όμως σε άλλα μέρη του κόσμου φαίνεται πως όντως κάνουν κάτι γι’ αυτό.  Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, μπορεί να μην υπάρχει άμεσα νομοθεσία που να εμποδίζει τους εργοδότες να αναγκάζουν τους εργαζομένους να βρίσκονται στο γραφείο τους ή σε εφημερίες όλες τις ώρες, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα. Ο Matt Haney από την Πολιτεία της Καλιφόρνια, φαίνεται να θέλει να το αλλάξει αυτό, μιας και πριν λίγες ημέρες εισήγαγε  το ‘‘AB 2751’’, μια πρόταση για "δικαίωμα αποσύνδεσης", από τον υπολογιστή και τη δουλειά, ώστε να αποφευχθεί το γνωστό σε όλους μας burn out.

 

 

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στα πρώτα του στάδια, αλλά, εάν εγκριθεί, θα κάνει κάθε εργοδότη στην Καλιφόρνια να προσδιορίζει ακριβώς ποιες είναι οι ώρες εργασίας ενός ατόμου και να διασφαλίζει ότι δεν απαιτείται να ανταποκρίνεται σε επικοινωνίες που σχετίζονται με την εργασία του όταν βρίσκεται εκτός ωραρίου. Οι χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες ένας μισθωτός μπορεί να χρειαστεί να εργαστεί για περισσότερες ώρες,  θα πρέπει να καθορίζονται στη σύμβασή του και εξαιρέσεις θα γινόταν μόνο για έκτακτη ανάγκη.

Διάβασε επίσης: Καλός μισθός ή καλό εργασιακό περιβάλλον;

Η πρόταση θέλει το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας να παρακολουθεί τη συμμόρφωση και να επιβάλει πρόστιμο στις εταιρείες με ελάχιστο ποσό τα 100 δολάρια για τυχόν αδικοπραγίες – όπως οπ εξαναγκασμός των υπαλλήλων να είναι στο Zoom, στα εισερχόμενά τους, να απαντούν σε μηνύματα ή να παρακολουθούν το Slack όταν δεν πληρώνονται για να το κάνουν.  Παρότι δεν είναι σαφές πόση υποστήριξη υπάρχει για το AB 2751, το νομοσχέδιο έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει τεράστιο αντίκτυπο στους εργαζόμενους στην Καλιφόρνια και να πιέσει άλλες Πολιτείες να ακολουθήσουν το παράδειγμά.

 Το νομοσχέδιο ακολουθεί παρόμοια νομοθεσία σε άλλες χώρες. Το 2017, η Γαλλία έγινε το πρώτο έθνος που εφάρμοσε μια πολιτική όμοια με το «δικαίωμα αποσύνδεσης», ένα μοντέλο που έχει αντιγραφεί στην Αργεντινή, την Ιρλανδία, το Μεξικό και την Ισπανία.

Ελπίζουμε σύντομα και εδώ.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved