O Νίκος Οικονόμοπουλος είπε απλά την γνώμη του για την ελληνική οικογένεια

Αν δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε την άποψή μας, ειδικά όταν δεν την επιβάλλουμε, έχουμε τεράστιο θέμα.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής του, ο ηθοποιός Χρήστος Λούλης, είχε δηλώσει στο Ratpack πως δεν πρέπει ποτέ να υπάρχει η απαίτηση να σε σέβεται κανείς για τις απόψεις σου. Διότι άλλο οι ιδέες, άλλο εσύ ο ίδιος που τις εκφέρεις. Και σε μια δημοκρατική κοινωνία, όλοι έχουμε δικαίωμα να εκφέρουμε την άποψή μας, ασχέτως αν στο τέλος αυτές θα κριθούν. Είναι άλλο όμως να τις εκφράζουμε, και άλλο να τις επιβάλουμε.  

Εδώ και λίγες ώρες, λοιπόν, ο γνωστός τραγουδιστής, Νίκος Οικονομόπουλος, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων για την δήλωσή του γύρω από την ελληνική οικογένεια ότι «τα παιδιά χρειάζονται μαμά και μπαμπά» στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα.

 

 

Συγκεκριμένα δήλωσε «εγώ δεν συμφωνώ, αλλά αυτό είναι η άποψή μου» και πυροδότησε την «βόμβα» των… δημοκρατικών ιντερνετικών «δικαστηρίων». Και όχι μόνο.

Σχόλια του τύπου «ποιος είναι ο Οικονομόπουλος για να εκφέρει άποψη;», «κάποιοι άνθρωποι δεν πρέπει να έχουν δημόσιο λόγο» ή «…είπε ο τριτοδεύτερος τραγουδιστής σε σκυλάδικα» ήταν μερικά από αυτά που γράφτηκαν γύρω από την δήλωση.

 

Είναι έγκλημα η γνώμη;

Μαζί με την άποψή του, ο Έλληνας τραγουδιστής επιχείρησε να κάνει σαφές ότι «…αυτή είναι η άποψή μου… είναι θέμα δικό μου…». Δεν επέβαλε ποτέ τίποτα και σε κανέναν. Το υπερτόνισε. Όπως «υπερτόνισε» και ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα της σύγχρονης ελληνικής καθημερινότητας.

Αυτό που στην Ελλάδα δεν έχει να κάνει μονάχα με την «ανατροπή μιας γνώμης» αλλά με την απουσία σεβασμού απέναντι σε αυτόν που την εκφέρει και έχει τόσο πολύ προσέξει να κάνει σαφές ότι δεν την επιβάλει αλλά απλώς την λέει.

Όπως έχει ο Οικονομόπουλος και κάθε Οικονομόπουλος την γνώμη του, το ίδιο έχουν και οι γύρω του για χιλιάδες θέματα που απασχολούν την ελληνική καθημερινότητα. Από τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζει το κράτος τους ανθρώπους του, την ανεργία, τους μισθούς και την ακρίβεια και πολλά άλλα που βλέπουμε μπροστά μας καθημερινά.

Όταν δεν βάζεις το «πρέπει» μπροστά αλλά απλώς λες την γνώμη σου -και το τονίζεις- ακόμα και οι διαφωνούντες αφού σε ακούσουν, έχουν το δικαίωμα να πουν τη δική τους οπτική στα πράγματα. Αλλά να το κάνουν χωρίς να σε χλευάσουν για αυτό που είσαι.

Δυστυχώς στην Ελλάδα ακόμα αν έχεις διαφορετική άποψη πρέπει να είσαι αντιμέτωπος με τις συνέπειες. Εδώ, να μου πεις, φοβάσαι να αποκαλύψεις τι ομάδα είσαι στον δρόμο, την άποψή σου για ένα οποιοδήποτε θέμα που απασχολεί την κοινωνία θα έχεις ελευθερία να εκφέρεις;

Όπως έχει πει και ο Dirty Harry, «oι γνώμες είναι σαν τις "τρύπες"» Παρόλα αυτά έχουν το δικαίωμα να ακούγονται.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved