associated press Το TikTok μεταμορφώνει τη συναυλιακή εμπειρία και οι stars ακολουθούν

Πλέον δεν αρκεί να βγάλεις απλώς ένα εισιτήριο και να πας στη συναυλία. Πρέπει να υιοθετήσεις όλο το lifestyle που επιβάλλουν τα social media.

Τι έπρεπε να κάνεις τις προηγούμενες δεκαετίες αν ήθελες να βρεθείς σε μία συναυλία του αγαπημένου σου καλλιτέχνη; Να βγάλεις εισιτήριο, να βάλεις ένα τζιν, μία μπλούζα και να στηθείς απέναντι από το stage. Τι πρέπει να κάνεις σήμερα; Να προσεγγίσεις τα πάντα λες και η επόμενη συναυλία είναι η δουλειά σου. Να φερθείς με επαγγελματισμό και να τα έχεις όλα στην εντέλεια. Να βρεις την κατάλληλη θέση, να έχεις σκεφτεί ήδη τα stories σου, το στιλ σου να είναι σύμφωνο με το lifestyle που επιβάλλουν τα social media. Χρειάζεται μία τεράστια προετοιμασία με έμφαση στη λεπτομέρεια. Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια; Μα φυσικά η έλευση των smartphones και των social media στις ζωές μας.

 

 

Ζούμε σε μία εποχή που τα πάντα TikTokποιούνται. Αυτό το γνωρίζουν πλέον και οι καλλιτέχνες, με τους πιο έξυπνους από αυτούς να προσαρμόζονται στη νέα κανονικότητα. Οι έξυπνοι καλλιτέχνες όχι δεν αδιαφορούν για το κοινό τους αλλά γνωρίζουν πως τα smartphones τους θα είναι σε λειτουργία για αρκετή ώρα και τα φώτα θα βρίσκονται πάνω τους. Πέρυσι, η Rosalia και το TikTok κέρδισαν από κοινού μια υποψηφιότητα για τα Λάτιν Γκράμι αναφορικά με μια μουσική ταινία γεμάτη από μικρές, αποκομμένες στιγμές, όλες γυρισμένες σε κινητά τηλέφωνα και η οποία προβλήθηκε ζωντανά από την πλατφόρμα. Την ίδια στιγμή η Taylor Swift ανακοίνωσε την κυκλοφορία μιας ολόκληρης ταινίας της ήδη θρυλικής περιοδείας της Eras.

Πώς το TikTok αλλάζει τον τρόπο που ακούμε και γράφουμε μουσική;

Στην εποχή των social media και με την εικόνα να κυριαρχεί, οι συναυλίες μεταδίδονται ζωντανά. Η μαγνητοσκόπηση των συναυλιών δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Υπήρχε από την εποχή των 90s και των 00s. Τότε που μια ατελείωτη εναλλαγή διακομιστών torrent ειδικεύονταν στην κοινή χρήση κλιπ συναυλιών. Αυτή η bootlegging προσέγγιση έχει εξαλειφθεί από τη σεισμική αλλαγή που δημιουργήθηκε από την εποχή των smartphone. Αν και ορισμένοι καλλιτέχνες εξακολουθούν να προσπαθούν να απαγορεύσουν τηλέφωνα και ηχογραφήσεις ζωντανών συναυλιών, δεν υπάρχει γυρισμός. Το «άσε κάτω το τηλέφωνό σου και χόρεψε» αποτελεί μία boomer γελοιότητα. Μπορώ να βγάλω βίντεο, να ποστάρω και να χορέψω ταυτόχρονα. Ένας Ιούλιος Καίσαρας των συναυλιών.

 

 

Η συναυλιακή εμπειρία έχει αλλάξει. Πλέον ο κόσμος προσέχει τα πάντα. Το πώς θα ντυθεί, το τι θα πιει, το πώς θα χορέψει, το πώς θα στήσει την κάμερα, τα φίλτρα που θα χρησιμοποιήσει και από την πλευρά τους οι καλλιτέχνες έχουν στο μυαλό τους ότι δεν αρκεί να βγουν να τραγουδήσουν και να χορέψουν. Το stage θα πρέπει να είναι σχεδιασμένο ώστε να προσφέρει μία ιντερνετική εμπειρία η οποία θα γίνει viral. Το βλέπουμε στην εκτόξευση της techno σκηνής. Δεν αρκεί να σου αρέσει η μουσική. Οι φασαίοι έχουν φύγει από τα μπαράκια και τα neon και γοητεύονται από τα φουτουριστικά stages των Anyma. Ντύνονται λες και είναι στο Burning Man και θα περάσουν περισσότερη ώρα κοιτώντας το τέλειο story, τις καρδούλες στα DMs και τα «προβλήθηκε».

Πώς το TikTok άλλαξε τον τρόπο που φροντίζουν οι άντρες τον εαυτό τους

Στο TikTok υπάρχει ένα hashtag αφιερωμένο στις συμβουλές για συναυλία. Το #concerttips του TikTok είναι γεμάτο από ζωτικής σημασίας πληροφορίες, όπως πότε και πώς να αγοράσεις εισιτήρια, πού να κάτσεις στο χώρο και πώς να προετοιμαστείς για ώρες συναυλιακής δραστηριότητας. Η εθιμοτυπία του τηλεφώνου είναι επίσης ένα μεγάλο θέμα. Υπενθυμίσεις για να φέρεις τον φορτιστή, για να ελευθερώσεις χώρο αποθήκευσης για βίντεο συναυλιών και συμβουλές για το πώς να λαμβάνεις το καλύτερο υλικό συναυλίας κατά την εγγραφή. Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν έχει πρόβλημα με τα smartphones στις συναυλίες. Και ούτε οι καλλιτέχνες θα έπρεπε.

Σε μία εποχή που οι νέοι stars βγαίνουν μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι οξύμωρο να μη δέχεσαι κινητά τηλέφωνα και lives στα social media στη συναυλία σου. Στον αντίποδα, οι ζωντανές ροές μπορούν να αξιοποιήσουν την εμπειρία αλλά η ζωντανή απόδοση εξακολουθεί να διατηρεί τη δύναμή της. Είναι αλήθεια πως σε μία εποχή που βιώνουμε το απόλυτο TikTokification, ο αυθορμητισμός πάει περίπατο. Και όπως ακριβώς όταν προσπαθείς να βγάλεις την εντυπωσιακή Πανσέληνο με το κινητό και μοιάζει σαν μυζήθρα, έτσι γίνεται και με τη συναυλία. Πάντα το μάτι θα βλέπει αυτά που δεν μπορεί να αποτυπώσει και ο καλύτερος φακός του smartphone σου.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved