Η Μαρία Χατζηστεφανή επένδυσε στο όραμά της κάνοντας deal με την επιτυχία

Από την επιχειρηματική καρέκλα στην επιτροπή του Dragons’ Den, και από εκεί στις ερωτήσεις του Ratpack με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.

1 SHARES

Συνέντευξη: Χρήστος Κάβουρας

Ποιος παρακολούθησε το ελληνικό Dragons' Den και δεν θαμπώθηκε από την δυναμική περσόνα της επιτροπής των επενδυτών, που ονομάζεται Μαρία Χατζηστεφανή; Τόσο από άποψη εμφάνισης, όσο και προσωπικότητας, η ιδρύτρια και αφεντικό της εταιρείας καλλυντικών, Rodial, ξεχωρίζει σε κάθε επεισόδιο του επιχειρηματικού show του ANT1, με τις δυναμικές της τοποθετήσεις και την γνώση της στο επιχειρείν και την επιχειρηματικότητα, την σκληρή διαπραγματευτική της κουλτούρα και την δυνατότητα που έχει να διαβλέπει τις δυνατότητες ενός προϊόντος αλλά και την επιτυχία που μπορεί να του εξασφαλίσει επενδύοντας σε αυτό.

Με λίγα λόγια, η Μαρία Χατζηστεφανή έχει τον τρόπο της να εμπνεύσει, άντρες και γυναίκες, και πάνω από όλα να προκαλέσει θαυμασμό για όλα όσα έχει πετύχει. Είτε παρακολουθώντας την από την τηλεόραση στην επιτροπή του Dragons' Den, είτε διαβάζοντας τις ερωτήσεις που τις κάναμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας 2024.



- Τι έχει αλλάξει περισσότερο κατά τη γνώμη σας στο φετινό Dragons' Den σε σχέση με το περσινό;

Νομίζω πως πλέον είμαι περισσότερο εξοικειωμένη με το αντικείμενο, επομένως είμαι και πιο αληθινή στις αντιδράσεις μου. Τόσο απέναντι στους επιχειρηματίες, όσο και στους «συναδέλφους» Dragons. Παρότι είμαι υπέρ όποιου επιθυμεί να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στον κόσμο του επιχειρείν και της επιχειρηματικότητας, εφόσον μια ιδέα δεν με ενθουσιάσει ή δεν είναι πραγματικά καινοτόμα, θα είμαι πάντα ειλικρινής απέναντι στο κοινό που μας παρακολουθεί αλλά και τους ίδιους τους επιχειρηματίες για τις προθέσεις μου. Επίσης δεν θα διστάσω ποτέ να προκαλέσω ή ανταγωνιστώ ακόμα και κάποιον Dragon εάν αισθανθώ ότι το deal που ετοιμάζεται να κλείσει δεν έχει το σωστό αντίτιμο.

-Ποιο mind-set ακολουθείτε ως επενδύτρια, όταν σας παρουσιάζεται ένα ενδιαφέρον πρότζεκτ; Τι είναι αυτό που πρέπει να σας ιντριγκάρει πριν κάνετε την πρόταση για την επένδυση;

Αρχικά, πρέπει το προϊόν που μας παρουσιάζεται να είναι πραγματικά καινοτόμο και να βρίσκει λύσεις σε οποιοδήποτε πρόβλημα ή θέμα προκύπτει στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Επίσης σημαντικό παράγοντα διαδραματίζει και ο ίδιος ο υποψήφιος επιχειρηματίας. Πρέπει να με εμπνέει ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που να μπορεί να συνδυάζει άρτια, τόσο την δημιουργικότητα όσο και την γνώση αυτού που αποκαλούμε μπίζνες.

-Πόσο σημαντικό είναι που βλέπουμε δύο δυναμικές γυναίκες στους επενδυτές του Dragons’ Den, οι οποίες είναι αρκετά διαφορετικές και δεν συμφωνούν πάντα, αλλά η καθεμία ακολουθεί τον δικό της δρόμο;

Με την Λίλη (Περγαντά) είμαστε εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες, ωστόσο, μας ενώνει το γεγονός ότι ξεκινήσαμε την δική της επιχείρηση από το μηδέν. Όπως και η Λίλη, ξεκίνησα την Rodial σε ένα δωμάτιο του σπιτιού μου χωρίς να έχω κάποια χρηματοδότηση ή κεφάλαιο και αμφότερες καταφέραμε μέσω σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης να πετύχουμε.

Είναι πολύ σημαντικό για τις νέες γυναίκες να εμπνευστούν μέσω role models από τον κόσμο του επιχειρείν και της επιχειρηματικότητας, και να ακολουθήσουν την δική τους καριέρα. Με τον δικό τους τρόπο.



-Έχετε βρεθεί μπροστά στη δύσκολη στιγμή της απόλυσης, η οποία τελικά ήταν αυτή που σας οδήγησε στη δημιουργία της Rodial. Ποια είναι η συμβουλή που θα δίνατε σε κάποιον εργαζόμενο, άντρα και γυναίκα, ώστε να κάνει το επόμενο επαγγελματικό βήμα, μετά από μία δύσκολη κατάσταση όπως είναι η απόλυση;

Η απόλυση δεν είναι ποτέ απλή υπόθεση, επομένως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς σε αντίστοιχη περίπτωση είναι να το αποδεχτεί και να «αισθανθεί» ότι συνέβη. Εγώ προσωπικά χρειάστηκα γύρω στους 3 μήνες για να το αντιληφθώ πραγματικά και να το «χωνέψω» στο κεφάλι μου, και τότε μόνο κατάφερα να ξεφύγω με αποτέλεσμα να δημιουργήσω αυτό που είμαι σήμερα.

-Θεωρείτε πως εν έτει 2024 ο επιχειρηματικός κόσμος έχει γίνει ένα μέρος που η γυναίκα έχει πλεονέκτημα; Μήπως αντιμετωπίζει ακόμα δυσκολίες και μισογυνισμό ή είμαστε σε καλό δρόμο για την απόλυτη ισότητα;

Θα πω απλά ότι τουλάχιστον στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει να κάνει αποκλειστικά με τη φύση της εταιρείας και του αντικειμένου στο οποίο δραστηριοποιείται η γυναίκα. Για παράδειγμα, στον τομέα της ομορφιάς κυριαρχούν οι γυναίκες και ειλικρινά νιώθω συνεχώς άνετα. Για την ακρίβεια αισθάνομαι περισσότερο σαν επαγγελματίας παρά σαν γυναίκα επαγγελματίας.

-Στην Ελλάδα, διαφέρει η αντιμετώπιση της γυναίκας επιχειρηματία σε σχέση με εκείνη του εξωτερικού;

Θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν έχω δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα καθόλου για να μπορέσω να εκφράσω άποψη, ωστόσο, με βάση τα λεγόμενα συνεργατών μου - άντρες και γυναίκες - που λανσάρουν την Rodial στην Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και τις εκδόσεις των βιβλίων μου, με διαβεβαιώνουν ότι η ισότητα είναι μόνιμο φαινόμενο.



-Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε σε κάθε γυναίκα που φοβάται να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στον κόσμο του επιχειρείν;

Είμαι 100% σύμφωνη ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, οπότε θα τις συμβούλευα απλά να κάνουν το πρώτο βήμα. Όταν το έκανα εγώ δεν ήμουν εξίσου σίγουρη για αυτό που ετοιμαζόμουν να ξεκινήσω, ωστόσο, κοιτάζοντας τον χρόνο πίσω σε σχέση με το σήμερα βλέπω δύο διαφορετικές δυναμικές αλλά και εταιρίες. Αν δεν τολμήσεις το πρώτο βήμα, όχι μόνο στις επιχειρήσεις αλλά γενικά στη ζωή, δεν θα πετύχεις ποτέ τίποτα. Όπου και αν σε βγάλει.

-Τι σημαίνει για σας Παγκόσμια Ημέρα γυναίκας;

Μια τέτοια μέρα θυμόμαστε πόσο μακρύ δρόμο έχουμε διανύσει για να μπορούμε να θεωρούμαστε σήμερα επαγγελματίες γυναίκες. Κατά την διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας, διοργανώνονται συνεχώς ομιλίες και σεμινάρια από γυναίκες για τις γυναίκες, μάλιστα αρκετές φορές είμαι και εγώ καλεσμένη ως ομιλήτρια. Είναι σημαντική μέρα για κάθε γυναίκα προκειμένου να ακούσει προσεκτικά μια επιτυχημένη γυναίκα και στο τέλος να εμπνευστεί από όσα ακούσει.

-Έχετε σκεφτεί ποτέ πως αν ήσαστε άντρας θα τα είτε καταφέρει καλύτερα;

Ποτέ μου.


-Όταν ξεκινούσατε, πιστεύατε ότι θα φτάσετε τόσο ψηλά; Έχετε φτάσει εκεί που θα θέλατε ή sky is the limit;

Ποτέ δεν κάνεις καμία συμφωνία με την επιτυχία στις επιχειρήσεις, έτσι και εγώ δεν είχα ιδέα εάν η Rodial θα μπορούσε να επιβιώσει για παραπάνω από μία μέρα. Ακόμα και σήμερα στη δουλειά υπάρχουν καλές και κακές μέρες, γεμάτες ενθουσιασμό και απογοήτευση αντίστοιχα. Ποτέ τίποτα δεν είναι τέλειο, αλλά αυτό είναι που λατρεύω στη δουλειά μου. Αυτή την καθημερινή πρόκληση η οποία με κάνει να γίνομαι καλύτερη και να εξελίσσομαι.

-Για ποιο πράγμα μέχρι σήμερα αισθάνεστε πιο περήφανη από κάθε άλλο επίτευγμά σας;

Είμαι περήφανη για την επιχείρησή μου, για την οικογένεια και την έμπνευση που μεταδίδουμε στην επόμενη γενιά επιχειρηματικών μέσω του Dragons’ Den.

-Ποιο είναι το επόμενο βήμα για την Μαρία Χατζηστεφανή;

Φέτος γιορτάζουμε 25 χρόνια της Rodial, για αυτό και διοργανώνουμε μια σειρά από event για αυτό το γεγονός. Επίσης ξεκινάμε επίσημο launching της Rodial στην ελληνική αγορά μέσω των καταστημάτων Hondos Center και notos. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που επιτέλους τα προϊόντα μου έρχονται στην χώρα μου.  

1 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved