SURVIVOR: Γιατί έπαθε κοκομπλόκο η Λάουρα;

Το ψάξαμε κι έχουμε την απάντηση.

Τη Λάουρα Νάργες την αγαπάμε και το έχουμε αποδείξει. Δεν είναι λίγο πράγμα, άλλωστε, να της κάνεις επίσημη πρόταση γάμου όταν ξέρεις πως η κοπέλα έχει σχέση με καρατέκα ολκής, σωστά; 

Από εκεί και πέρα, οι αγωνιστικές τις επιδόσεις από την πρώτη μέρα του παιχνιδιού το τελευταίο διάστημα, μας έχουν ψιλοστεναχωρήσει όσο να 'ναι. Ωστόσο αυτός δεν είναι ένας λόγος ικανός να αποσύρουμε την πρότασή μας. Επιμένουμε φανατικά και δηλώνουμε Λαουρικοί μέχρι το κόκαλο. 

Λογικό ήταν, λοιπόν, να αγχωθούμε όταν την είδαμε χτες να παθαίνει κοκομπλόκο με το που ανέβηκε τις σκάλες και αντίκρυσε μπροστά της την νεροτσουλήθρα.

 

Στην αρχή σκεφτήκαμε πως πιθανότατα κάποιος τη μάτιασε, αλλά πολύ γρήγορα καταλάβαμε πως κάτι τέτοιο δεν στέκεται επιστημονικά. Για να μην μπλέξουμε με θεωρίες και συνωμοσιολογίες, απευθυνθήκαμε σε έναν γιατρό και του ζητήσαμε να μας εξηγήσει με λόγια απλά και σταράτα τι ήταν αυτό που προκάλεσε την πρωτοφανή ταραχή της Νάργες. 

«Η Λάουρα στο χθεσινό επεισόδιο ήρθε αντιμέτωπη με μερικές από τις φοβίες της όπως είναι το νερό και το ύψος. Aποτέλεσμα αυτής της έκθεσης ήταν να εμφανίσει συμπτώματα κρίσης πανικού τα οποία αποτελούν την αντίδραση του οργανισμού απέναντι στην αγχώδη κατάσταση που λαμβάνει χώρα», μας λέει ο Νίκος Ρητινιώτης, ειδικός Ιατρός Εργασίας και συνεχίζει: «Μερικά από τα συμπτώματα που παρακολουθήσαμε χτες ήταν η δυσκολία στην αναπνοή, η αίσθηση πνιγμού, η ταχύπνοια  και ο φόβος για την απώλεια του ελέγχου. Καθώς τα συμπτώματα ποικίλλουν, μερικά ακόμα που εμφανίζονται σε κρίσεις πανικού είναι η ταχυκαρδία, το σφίξιμο στο στήθος, η ζάλη, οι εφιδρώσεις, μία κατάσταση παράνοιας και φοβίας ότι μπορεί να επέλθει σύντομα ακόμα και ο θάνατος. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα 5% του πληθυσμού εμφανίζει συχνά κρίσεις πανικού, με την πλειοψηφία πάντως να ανήκει στις γυναίκες καθώς σε αυτές οι κρίσεις πανικού είναι 2-3 φορές συχνότερες συγκριτικά με τους άντρες.

-Και τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις, ρε συ ντόκτορ;

Μερικές βασικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν τη στιγμή που εμφανίζεται μία κρίση πανικού είναι η διακοπή της όποιας δραστηριότητας πραγματοποιείται εκείνη τη στιγμή, όπως η οδήγηση (ή το να ανέβεις σε μια νεροτσουλήθρα για να κερδίσεις σε ένα αγώνισμα με έπαθλο ένα αρνί, θα συμπληρώναμε εμείς) και η επικέντρωση στην αναπνοή. Όπως πολύ σωστά ενήργησε χτες η Ελισάβετ, η οποία δεν σταμάτησε να δίνει οδηγίες στη Λάουρα, το άτομο που βρίσκεται σε κρίση πρέπει να παίρνει αργές και βαθιές αναπνοές μετρώντας αργά σε κάθε αναπνοή (εισπνοή, εκπνοή). Τέλος, με το πέρας του επεισοδίου το άτομο που παρουσιάζει την προαναφερόμενη συμπτωματολογία οφείλει να επικοινωνήσει με τον θεράποντα ιατρό ο οποίος και θα κρίνει το είδος της θεραπείας που θα ακολουθηθεί (ψυχολογική θεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή)



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved