associated press «And after all, You're my wonderwall»

Χρειάστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια πετροδόλαρα και η ιδιοφυΐα του Πεπ για να γραφτεί ιστορία.

Πέντε λεπτά και μία αιωνιότητα. Τόσο χρειάστηκε να περιμένουν οι φίλοι της Μάντσεστερ Σίτι για να πανηγυρίσουν τον πρώτο τους ευρωπαϊκό τίτλο. Πέντε λεπτά από τη στιγμή που συμπληρώθηκαν τα 90 λεπτά της αναμέτρησης μέχρι ο Πολωνός διαιτητής, Σιμόν Μαρτσίνιακ, να βάλει τη σφυρίχτρα στο στόμα και να δώσει το έναυσμα για τους έξαλλους πανηγυρισμούς. Το ποδοσφαιρικό 2023 είναι βαμμένο στο γαλάζιο. Στα χρώματα της Σίτι, του συλλόγου που πάντα βρισκόταν στην σκιά της Γιουνάιτεντ και κάθε χρόνο έπινε μαρτυρικά το ποτήρι του χλευασμού. Όλα αυτά μέχρι να αγοράσει τους «Πολίτες» ο Σεΐχης Μανσούρ. Το 2008 αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών και 15 χρόνια αργότερα οδήγησε τον σύλλογο στη Γη της Επαγγελίας. Το «κατσαρόλι με τα μεγάλα αυτιά», το «ασημικό», η πολυπόθητη κούπα επιστρέφει στο Μάντσεστερ αλλά αυτή τη φορά στα χέρια της Σίτι.

 

 

Ωστόσο είναι αδικία να πάρει όλα τα φλας της δημοσιότητας ο κύριος Μανσούρ. Ναι χωρίς τα πετροδόλαρά του, η Σίτι δε θα είχαν δημιουργήσει αυτό το ποδοσφαιρικό κόσμημα. Είναι ο άνθρωπος που χωρίς αμφιβολία άλλαξε το ρου της ιστορίας του συλλόγου. Πήρε μία ομάδα με σπουδαία οπαδική βάση αλλά με ανύπαρκτη διοίκηση, μία ομάδα από την αφάνεια και την οδήγησε στην κορυφή του κόσμου. Αλλά δεν παίζει «μπάλα» μόνος του.

 

 

Χωρίς τον Πεπ Γκουαρδιόλα δε θα είχε συμβεί αυτό που συνέβη το βράδυ του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη. Ο Καταλανός τεχνικός μετά τη σπουδαία Μπαρτσελόνα έχει δημιουργήσει την καταπληκτική Σίτι. Μία ομάδα που δε θέλεις να αντιμετωπίσεις. Μία ομάδα που όταν γίνεται η κλήρωση και έρχεται η δική σου δε θέλεις να δεις το όνομά της να ξετυλίγεται από το «χαρτάκι». Τα λεφτά κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη αλλά δεν εξασφαλίζουν την επιτυχία. Μάλιστα η ενδεχόμενη αποτυχία είναι πιο εκκωφαντική, όπως και η κριτική και ο χλευασμός που την ακολουθούν. Είμαστε τυχεροί που ζούμε στην εποχή του Πεπ. Του προπονητή που έχει πάει το άθλημα ένα, δύο, πέντε βήματα παρακάτω και κάθε αντικειμενικό φίλαθλο μάτι απολαμβάνει να βλέπει. Το βράδυ του Σαββάτου η Σίτι ήταν πιο κυνική. Τα φαντάσματα της αποτυχίας τη γέμισαν άγχος και η Ίντερ θα μπορούσε να της κάνει τη ζημιά. Το τέρμα που σημείωσε ο Ρόδρι στο 68ο λεπτό της αναμέτρησης έγραψε το τελικό αποτέλεσμα σ’ έναν όχι και τόσο ποιοτικό ματς.

 

 

Η Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα έγραψε ιστορία. Έγινε η δεύτερη αγγλική ομάδα που κατακτά το τρεμπλ μετά τη συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ το 1999. Τα καλύτερα έρχονται. Ο Πεπ μετά το τέλος της αναμέτρησης αστειεύτηκε πως μένουν ακόμη 13 Τσάμπιονς Λιγκ για να φτάσει τη Ρεάλ Μαδρίτης. «Έχει περάσει τόσο καιρός από την τελευταία φορά που κατέκτησα το Champions League που δεν θυμάμαι τι ένιωσα. Η Μπάρτσα ήταν ξεχωριστή για μένα και εκεί μου συμπεριφέρθηκαν σαν να ήμουν γιος τους. Ρεάλ μην επαναπαύεσαι, είμαστε 13 Champions League πίσω σου αλλά ερχόμαστε. Αν κοιμηθείς λίγο, θα σε πιάσουμε».

Αλήθεια, αστειευόταν όντως;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved